subHeader_l

 Gönül Sohbetleri - Cilt V                                                                          Sabri Tandoğan

 

Hikmetin Doğuşu

Yüzyıllarca insanlar hikmet kelimesi üzerinde durmuşlar, çeşitli anlamlarını araştırmışlar. Yüzlerce, hatta binlerce yazar, düşünür, mutasavvıf sayısız tarifler yapmışlar, değişik yakla­şımlarla hikmet kelimesini irdelemişler. Bunların hepsini bu ya­zıda sıralayacak olsak, kitabın sayfaları yetmez. İsterseniz ön­ce, hikmetin halk arasındaki kullanılışına bir göz atalım. Bu söz, en çok tasavvuf üzerine yazılan kitaplarda geçer. “Hikmetli söz­leri vardır.” ibaresi, hemen hemen bütün mutasavvıf biyog­rafilerinde sık sık geçer. İnsanlar bir işin oluş nedenini araş­tırdıkları zaman, “Bu işin hikmeti nedir?” diye sorarlar. Hikmetli söz söyleyene “hakîm insan” “bilge insan” denilir. Hikmetli söz­ler diye nice kitaplar yazılmış, insanların istifadelerine sunul­muştur. Burada ince bir nokta var. Vecize, güzel söz başka, hikmetli söz başkadır. Hikmetli sözde bir derinlik, insanı düşün­celere götüren bir yön vardır. Daha açıkçası, hikmetli sözde bir “mânevilik” vardır. İnsan arındığı, temizlendiği, Allah’a yaklaştığı oranda, hikmetli söz söyleme ortamına girmiş olur. Bir ayna ne kadar temiz, ne kadar tozdan, kirden uzak olursa, dıştaki nes­neleri o kadar net, vazıh, en ince nüanslarıyla gösterirse, insan da öyledir. İnsan da arındığı, temizlendiği, gönlünü ve kafasını parazit düşüncelerden, nefsin oyunlarından kurtarabildiği nis­pette, insanları, olayları daha güzel, daha ince, daha derin sey­redebilir, görebilir, gerçekleri tespit edebilir. Genellikle insanları hayatta doğru düşünmekten, güzel ile çirkin, iyi ile kötü ara­sındaki farkları görmekten alıkoyan, kafamızdaki takıntılar, ön yargılardır. Nefsinin esareti altında olan bir insan, bir şeyi nasıl görmek isterse öyle görür. Çünkü, tabiri caizse, elindeki dam­gayı her insana, her olaya aynı şekilde basmaktadır. Bu durum, bizi sonu gelmeyen hatalara sürükler; çünkü her an, her insan yeni ve farklıdır. Peşin hükümlerle yola çıkan, ister istemez realitenin dışında kalacak, objektiflikten uzaklaşacak, hakikate varamayacaktır.


Hikmet kavramının mânevi hayatla beraber gitmesi boşuna değildir. Ancak gönlünü tertemiz bir ayna haline getirenler, insanı ve olayları bütün nesnelliği içinde algılayabilir. Mısrî Niyazi “Vechini pâk eyle ki, mirâta bühtan olmasın” der.


Yüce Peygamberimiz “Hikmet müminin yitik malıdır, nerede bulursa alsın.” buyuruyor. Kur’an-ı Kerim’de “Allah hikmeti dilediğine verir, kendisine hikmet verilen ne hayırlı insan­dır” hükmü yer alır. Ancak, ilim sahibi olmakla beraber gönül­lerini de temizleyenler, bütün şüphelerden kurtularak, en saf, en temiz şekilde iman edenlere hikmet veriliyor. Ne yazık ki, bazı kimseler, hikmeti kuru ilimle, kuru akılla özdeş görüyorlar. Oysa asırlarca evvel büyük Yunus ne güzel söylemişti;


“İlim ilim demektir


İlim kendin bilmektir


Sen kendini bilmezsin


Bu nice okumaktır” diyordu.


Bir insan, kendi dalında bir ilim adamı olabilir, ama ille hikmetli söz söyleyecek diye bir şey söylenemez. Bütün kâinatı insanıyla, hayvanıyla, bitkisiyle, cemâdâtıyla Muhammedî bir aşkla kucaklamadan, saygı, edep, sabır, şükür, teslimiyet hu­dutları içine girmeden, hikmetin doğuşunu beklemek nafiledir. Yunus “Benim bir karıncaya ulu nazarım vardır” derken, ne güzel bir bakış açısı getiriyor. Kâinattaki her zerreye edep, incelik, zarâfet, aşk ve hayranlıkla bakmadan, değil hikmetli söz söylemek, söylenen hikmetli sözü bile anlayamayız. Açıkça gö­rülüyor ki, hikmetin gerek doğuşu, gerek anlaşılması için, özel bir ruh iklimine ihtiyaç vardır.


Batı edebiyatını baştan sona inceleyin, hikmetli söze pek rastlayamazsınız. Arada sırada görülenler de İslâm kaynaklıdır, İslâmî eserlerden alınmıştır. Hikmet, İslâmiyet’le ortaya çıkan İslâmiyet’le beraber gelişen ve genişleyen bir gönül mede­niyetinin en güzel çiçeğidir. İnsana huzur ve sükûn verir, ruha ferahlık verir, düşünceyi inceltir ve geliştirir. Hikmet, Allah aşkı ile dolu, Peygamber aşkı ile kendinden geçmiş saf ve hayran kalplerin sesidir. Hikmet, kâinat karşısında duyan, düşünen ve ürperen insanların gönüllerinde filizlenen bir ebediyet rüyasıdır.


Kırk yıl önce İmam Gazali’den okuduğum bir hikmeti, her gün ürpererek tekrarlarım. Bir gün, çok uzak mesafelerden bir yolcu gelir. İmam Gazali’ye hitaben “Efendim” der. “Benim öyle okumam yazmam filân yok, çok uzun sözleri aklımda tutacak kadar da zeki değilim, bana bir tek söz söyleyin. Öyle bir söz olsun ki, o beni dünyada da, âhirette de mesut ve bahtiyar etsin. Beni velâyet makamına kadar götürsün.” İmam Gazali tebes­süm eder ve şu sözleri söyler; “Evlâdım, her gördüğünü Hızır, her geceni Kadir bil, bu sana yeter.”


Özdemir Asaf bir şiirinde;


“Bir kelimeye


Bin anlam yüklediğim zaman


Sana sesleneceğim” diyor.


Hikmetli sözler öyledir, bir kelimeye bazen bin anlam, bazen on bin anlam sığdırılır. Ve yüzyıllarca, bir meşale gibi insanlara mızrak mızrak güzelliklerini sunar. Bugüne kadar insanlık kültür tarihinde hoşgörü üzerine, müsamaha üzerine on binlerce kitap ve makale yazılmış, ama hiçbiri Yunus Emre’nin “Yaratılanı hoş gör, Yaratan’dan ötürü” mısraı kadar etkili olamamıştır. Acaba Yunus, öğrendiği ilimler kadar gönlünü de arı, duru, ter­temiz, pırıl pırıl bir hâle getirmemiş olsaydı, o eşi bulunmaz söz­lerini söyleyebilir miydi?


Her hikmetli söz, insanlığın kültür ufkunda, bir yıldızın do­ğuşu, bir güneşin parlayışıdır ve onlar kıyamete kadar insanlığa ışık verecek, yol göstereceklerdir.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

 

Geri Dön

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]