Kırık cam teorisi Wilson ve Kelling adında iki Amerikalı teorisyen tarafından 1980`lerin başında ortaya atılmıştır. Bu teori, küçük problemlere öncelik vererek çok daha büyük problemlerin çözülebilecegini ileri sürmektedir. Bunu bir örnekle açıklamaktadırlar:
Bir sokağın suç bölgesine dönüşme süreci önce tek bir pencere camının kırılmasıyla başlayabiliyor. Çevreden tepki gelmez ve cam hemen tamir edilmezse, oradan geçenler o bölgede düzeni sağlayan bir otorite olmadığını düşünüyor ve ardından daha büyük suçlar geliyor, bir süre sonra o sokak polisin giremediği bir mahalleye dönüşüyor.
Birisi elektrik direğinin dibine ya da bir binanın köşesine bir torba çöp bıraksa ve o çöp hemen oradan kaldırılmazsa, her geçen çöpünü oraya bırakıyor ve çok kısa bir sürede dağlar gibi çöp birikiyor.
Bu teoriyi hayata geçirmek isteyen New York polisi, önce küçük suçların peşine düşmüştür. Metroya bilet almadan binenleri, apartman girişlerini tuvalet olarak kullananları, kamu malına zarar verenleri, duvara yazı yazanları, içki şişelerini yola atanları yakalayıp haklarında işlem yapmıştır. Polis bu kararlılığıyla “Küçük büyük bizim için fark etmez; bu sokağın veya mahallenin suç üreten bir bölge olmasına izin vermeyeceğiz." demiştir. Bu yöntem büyük suçları azaltmakta çok başarılı olmuştur. Küçük suçlar bu kadar titizlikle kontrol edilince tüm suçlarda önemli azalmalar görülmüştür.
Bu yöntem sadece toplumlarda değil bireylerin yaşamında da büyük problemlerin çözümünde önemli rol oynabilmektedir. Örneğin insanların büyük kredi kartı borçları çoğu zaman önemsiz gibi görünen harcamaların artmasından kaynaklanmaktadır. Küçük harcamaları kontrol altına alabilen insanlar diğer harcamaları daha kolay kontrol altına alabilmektedir. Sağlıklı bir hayat bir çok küçük detayın uygulanmasıyla mümkündür. Hemen herkes sigaraya bir kereliğine denemekten alışmıştır. Ayrılıklar ve kavgalar çoğu zaman küçük tartışmalarla başlar. Büyük kazalar küçük ihmallerden doğar. Büyük sorunlar aslında küçük sorunların toplamından başka bir şey değildir. Önemsiz bir vurgunun ismidir “Küçük Şeyler”. Ama aslında daha önemli olduğunu düşündüğümüz “Büyük Şeyler” ‘in önemli ayrıntılarıdır.
Sevgi ve Saygılarımla
Küçük büyüktür
Sayın Sabri Tandoğan'ın cevaben yazdıkları :
1Mayıs denilen rezillik, kepazelik Yazan "Küçük Büyüktür"
Cvp: 1Mayıs denilen rezillik, kepazelik Yazan Sabri Tandoğan