Saygıdeğer Babacığım
Hürmetle ellerinizden öpüyor, cümle dostlara selam,sevgi ve saygılar sunuyorum. Değerli sohbetlerinizden bir bölümünü izninizle aktarıyorum.
SOHBETLER
-Efendim Hamd ile şükür arasındaki fark nedir?Hangi durumda Allah'a Hamd edelim, hangi durumda şükredelim.
-Hamdolsun demek, her türlü tecelliye katlanırım demek,Ama acaba bir iftirayı, ağır bir hastalığı kaldırabilir miyiz. Onun için şükürde kalalım. Hamdı götüremeyiz. Allah'ın verdiği nimetlere şükürler olsun diyelim. Biz o kadar güçlü değiliz. Haddimizi bilelim. Dua edince dikkatli olalım.
-Biz asırlarca Kur'an-ı Kerim'i muhafazalar içine almışız. Kur'an'da ne var ,ne yazıyor... Mesela Edison, elektriği Kur'an-ı Kerim’den esinlenerek bulmuş. Öldüğünde, yastığının altında Nur Suresini bulmuşlar.
-Efendim fıtrat nasıl korunur?
-Allah'ın Peygamber'in gittiği yoldan giderek.Elini,dilni,ayağını,gözünü,vücudunu günahlardan koruyarak.İyi insanlarla,temiz insanlarla dost olacaksın,paranı dikkatli harcayacaksın.KİMSEDEN ÖDÜNÇ ALMAYACAKSIN.Gerekirse aç yaşayacaksın.Yalan söylemeyeceksin.Biri seni kırdığı zaman ona mesafeli davranacaksın,ama kin,nefret duymayacaksın.Çünkü, kin nefret insanın içindeki güzellikleri alır,götürür.Hayatta en büyük günah,kin nefret intikam duygularıdır.Başkasının günahını biz niye taşıyalım.Allah'a havale edelim.Allah'ın bize verdiği tertemiz emaneti niye kirletelim. Dedikodu yapılan yerden uzaklaşacaksın.TV'de bir film seyrediyorsun.Açık bir sahne çıktı,derhal kapatacaksın.
-Şu içinde yaşadığımız hayat sırat köprüsü.Her an Sırat Köprüsünden geçiyoruz.Evde,sokakta,yemek yerken,telefonla görüşürken.
-"İmtihan " denince ,akla ne gelmeli?
-O an ne iş yapıyorsak,onu en iyi yapmaya çalışmak. Eskiden keçeciler,keçeyi,Allah,Allah diyerek göğüslerine vururlardı.Dünkü toplumda dikişte öyle dikilirdi.Ekmekte öyle yapılırdı.Her iş zikirle yapılırdı.Rana ile bende bulaşıkları zikir ile yıkardık.Hiç yorulmazdık.Bir işi zevkle yapınca,manevi bir güç geliyor,insan yorulmuyor.Madde ile mana birbirini tamamlar.İnsan dünya hayatındada işini en iyi yapmaya çalışacak.Tevhid olayı çok önemli.
Yemeğin malzemelerini almak bir sanat,onu pişirmek bir sanat,onu güzel yemekte bir sanat.Yaşamak bir kompozisyon ,bir bütün.
-Efendim,dikkatimizi nasıl geliştirebiliriz.
-Mesela çay içerken bütün dikkatini o çaya vereceksin. Her yudumunda ayrı lezzet alacaksın.Yemek yerken,insanlarla görüşürken,sokakta yürürken,alış veriş yaparken..
-Anı yakalamak mı gerekiyor?,
-Evet.Ahmet Hamdi Tanpınar bir şiirinde "Ve bir an yaşıyorum,bütün bir ömre bedel" diyor.Mesela bir kadındaki güzelliği görebilmek o kadar önemli ki...Her yüz,bir kitap yazar.
-Yüzdeki bütün uzuvlar mı?
-Tabii.Herbiri ayrı,ayrı.Burun,ağız,gözler,yanaklar..
(Bir arkadaşımızın başından geçen bir hadiseyi anlatması üzerine ...)
-İmam-ı Azam'ın bir sözünü ilke olarak benimseyiniz.Söylediğiniz her söz doğru olsun,ama her doğruyu her yerde söylemeyiniz.
-Yavrum,o saksıyı biraz öteye alırmısın.Kapı açılıp,kapandıkça çiçek inciniyor.Ben onun feryadını duyuyorum.
(Garson,saksıyı kapıdan uzaklaştırır.Çiçek rahatlar)
-İşte,mühim olan o saksıdaki çiçeğin feryadını duyabilmek.
Hayatta öyle...Bazı şeyler ihtilaf konusu olabilir.Onu sezdirmeden,şöyle kenara iteceksin.
SABRİ TANDOĞAN