Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Sayın Ayla Belen Hanım’dan aldığımız sunum
Gönderen : Ayla Belen
Tarih : 3/8/2010 12:32:09 PM


 


Çok kıymetli büyüğüm,


Dün gece Türk Kadınları Kültür Derneği'nin Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle, Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar ve Topluluğu'nun ud resitali ve Türk Musikisi Konseri'ni birlikte izlemek, büyük bir huzur doldurdu içimize. Konser ve ud resitali, bizim tarihi geçmişimizi içimize nağme nağme işledi.


Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz'in Hicaz Sirto'sunu dinleyince, geçen hafta okuduğum, Ali Karaçam'ın''Osmanlı'yı Cihan Devleti Yapan 150 Sır:'' adlı kitabındaki bilgileri düşündüm. Padişahlar devlet işlerinin yanısıra mutlaka sanatla da uğraşırlardı. Örneğin, Fatih Sultan Mehmet ''Avni'', Kanuni Sultan Süleyman ''Muhibbi'', Genç Osman ''Farisi”, Dördüncü Murat ''Muradi'', İkinci Mustafa ''İkbali'', Üçüncü Selim ''İlhami'' müstear isimleriyle şiir yazan Osmanlı padişahları idi. Bunun yanısıra, Üçüncü Ahmet hat ustası, Üçüncü Selim bestekar, İkinci Abdülhamit ise marangozdu. Güzel sanatlarla, musiki ile ilgilenmek insanı eğiten, eğittiren ve ruhumuzu bütün negatifliklerden arındıran uğraşılar. Efendim, akıl ve ruh sağlığı bozuk olan hastaların daha önce ve yakın zamanda da musikiyle tedavi edildiğine dair daha önce de bilgilerim vardı, az da olsa. Hastaların aldığı teşhise göre musiki makamları kullanılırdı. Hüzzam, melal ve hüzün, saba, keder ve ümitsizlik, ferahnak, neşe ve bahar duygusunu, segah, dini ve tasavvufi zühd zevkini, uşşak, derin aşk duygularını, mahur canlılığı ifade eder, rast ise alicenap hislere tercüman olurdu. İkinci Beyazid Edirne'de ruh sağlığı bozuk hastalar için Edirne'de musiki ve çiçeklerle tedavi edilen bir külliye yaptırmıştı. Bir haber kanalında İstanbul Memorial Hastane'sinin Kalp-Damar Cerrahisi yoğun bakımda komada olan hastalara, ney üstadı Doç. Dr.Süleyman Ergüner'in ney dinletileriyle hastaların nabız ve tansiyonlarında iyileşme gözlendiğini dinlemiştim.


Çok kıymetli büyüğüm, büyük insanların asıl mesleklerinin yanısıra güzel sanatlarla, musikiyle ilgilenmeleri onları bir kez daha büyük kılıyor. Siz'in de değerli bir danıştay üyesi ve hakim olmanınıza ilaveten Türk Sanat Musikisi ve Klasik batı Müziğiyle, şiirle, edebiyatla ilgilenmeniz, büyük bir tasavvuf çınarı olmanız nasıl anlatılabilir bilemiyorum. Bu vesileyle, önce Siz değerli büyüğüme, Türk Kadınları Kültür Derneği Başkanı Emine Bağlı hanımefendiye, Ud Resitali ve Konserini veren Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar ve Topluluğu'na böylesine güzel bir gece yaşattığınız için şükranlarımı sunuyorum. Tüm gönül dostları hanımefendilerin Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.


Ellerinizden hürmetle öpüyorum, efendim.


Ayla Belen.


 


 


 

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]