Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Sayın Çiğdem Seçkin Gürel Hanım'dan aldığımız sunum
Gönderen : Çiğdem Seçkin Gürel
Tarih : 3/22/2010 10:36:52 AM


 


Çok Sevgili Büyüğümüz ve Kıymetli Dostlar,


Hepinize sevgi, saygı dolu, hizmet aşkı dolu, huzurlu, aydınlık, güzel günler dileğiyle...


 


 


Çiğdem Seçkin Gürel


 


Zamanı Değerlendirmek (2)


Resulullah Efendimiz, “Allah’ım, faydası olmayan ilimden Sana sığınırım.” buyuruyor. İşe yaramayan, faydası olmayan, ıvır zıvırla dolu bir kafadan kendine ne hayır gelecek, ailesine, ülkesine ve bütün insanlık alemine ne hayır gelecek? Önemli olan, az, temiz, sağlam kaynaklardan bilgi edinerek onları yaşamak, uygulamak, aile hayatımızda, iş hayatımızda, sosyal hayatımızda öğrendiklerimizin ve söylediklerimizin canlı bir örneği haline gelmektir. Yunus, “İlim ilim demektir, ilim kendini bilmektir, sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır.” der. Kendini tanımadıktan, bildiklerini yaşamadıktan sonra, okunanların, öğrenilenlerin ne faydası vardır? Bu yaşa geldim yaşamadığım, öğrenip de uygulamadığım hiçbir hususu, ne yazdım, ne konuştum. Hayatta en çok dikkat ettiğim, üzerinde titizlikle durduğum bir konudur bu. Aksini iddia eden varsa buyursun, hodri meydan.


Bir gün gönül dostlarından birine, elinde çocuğu ile bir kadın gelir. “Efendim,” der, “çocuğum her gün bal yiyor, ishal oldu. Bir türlü iyileşemedi. Kaç doktora gittim, ilaçlar aldım, olmuyor, olmuyor. Ne olur Allah rızası için bir dua buyursanız da çocuk iyileşse.” O zat, başını öne eğer, bir süre düşünür. Sonra, “Kırk gün geçince çocuğu getir.” der. Kadın gider. Aradan kırk gün geçer. Tekrar gelir. Çocuk biraz daha zayıflamış, yüzü biraz daha sararmıştır. Gönül dostu, çocuğu karşısına alır; sevgiyle, şefkatle yüzüne bakar ve “Güzel evladım, artık bal yeme olur mu?” der. Çocuk edeple cevap verir: “Peki efendim,” der, “söz veriyorum, bir daha bal yemeyeceğim.” Anne hayretler içindedir: “Madem, söyleyeceğiniz bir cümle idi, niye kırk gün önce geldiğimizde söylemediniz? Çocuk beyhude yere kırk gün daha ıstırap çekti. Yazık değil mi?” Allah dostu, “Ah efendim,” der, “haklısınız ama, bunu kırk gün önce söyleyemezdim. Çünkü o zaman ben de her gün bal yiyordum. Eğer söyleseydim etkisi olmazdı. Bu kırk gün içinde nefsimde denedim. Acaba bal yemeden de durabilecek miyim, dedim. Baktım oluyor, ben de o zaman söyledim.” der.


Kendi uygulamadığı, yaşamadığı veya yaşayamadığı hususları başkalarından istemek, beklemek gafletten başka nedir? Kendi sigara içen bir kimse, evladına, “Aman yavrum, sakın içme, şöyle şöyle zararları oluyor.” derse, ne dereceye kadar etkili olabilir? Yaşadığım yıllar bana şunu öğretti: Kendi gönül dünyası, aile hayatı perişan olan bir kimse, aile mutluluğu şöyle olmalı, böyle olmalı diye konuşmaya başlarsa çevreden alay dolu bakışlara muhatap olması kaçınılmaz bir sonuçtur. Aldanışların en acısı, insanın kendi kendini aldatmasıdır. Kainatın Efendisi, “Allah’ım Beni bir an bir andan da kısa bir zaman nefsime bırakma.” buyuruyor. Hayat öyle kısa ki, küçük hesaplarla, kısır çekişmelerle kaybedilecek zaman yok. Geldik gidiyoruz. Yetişmemiz tekamül etmemiz, her gün biraz daha iyiye, biraz daha güzele gidebilmemiz için bize verilen zaman, mühlet, o kutsal emanet ne kadar kaldı bilmiyoruz. O halde onu en güzel şekilde değerlendirelim. İshak Peygamber, “Yol uzun, yük ağırdır, bu yükle bu yola tahammül edemezsiniz, yüklerden kurtulunuz.” buyuruyor. Nedir bu yükler, onlardan kurtulmak nasıl olur, biraz olsun düşünelim. Biz bu dünyaya, ayrıntılarla uğraşmaya, ıvır zıvırla hayatımızı doldurmaya gelmedik. Kâinat çapında bir görevimiz var: Aslımızı bilmek, bulmak ve olmak, fıtratımıza uygun yaşamak. İnanıyorum ki insanın başına ne geliyorsa, fıtratın kanunlarına aykırı yaşamaktan geliyor.


Her işin sonunda hesap var. Biz, bu dünyaya başıboş gönderilmedik. Bir gün, her sözün, her davranışın, her düşüncenin hesabı muhakkak verilecek. Asıl çabamız, hep o büyük güne hazırlık için olmalı değil mi? Bu ağır yükün altından kalkabilmek için, her anımızı son derece dikkatli kullanmak zorunda değil miyiz?


SABRİ TANDOĞAN

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]