Aziz Büyüğümüz ve Çok Değerli Dostlar,
Hepinize hayır dolu, esenlik dolu bir Cuma gününden en güzel dileklerle Merhaba.
Efendim, bir süredir ara verdiğimiz Sayın Büyüğümüzle sohbet notlarına şükürler olsun, devam etmek nasiboluyor.
Hayırlara vesile olması niyazı ile…
Allah’a emanet olunuz.
Çiğdem Seçkin Gürel
SAYIN BÜYÜĞÜMÜZ SABRİ TANDOĞAN’LA KUR’AN-I KERİM’DEN BAZI AYETLER ÜZERİNE SOHBETLER-7
YASİN SURESİ
(devam)
-Efendim, Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şerif’lerinde “Yasin Suresi hangi niyetle okunursa o niyet için faydalıdır” mealinde Buyurmuşlar. Mesela rahmetli dedem şir pençe denilen ateşli bir deri hastalığını Yasin Suresi okuyarak tedavi ederdi. Hastalar artık gezilmedik doktor bırakmadıktan sonra gelirlerdi. O da ilerlemiş yaşına rağmen geri çevirmez, hastayı yanına oturtur, Kur’an-ı Kerim’i açar Yasin Suresi’ni okur ve ara ara hastalıklı bölgeye nefes ederdi, aynı zamanda hastalıklı yeri hafifçe uzaktan dağlardı anneannem -nur içinde yatsınlar- Birkaç dakika sonra okuma henüz bitmeden o tedavi kabul etmeyen hasta bölge adeta gökyüzündeki kara bulutların çözülüp aralardan güneşin gözükmesi gibi küçük küçük parçalara ayrılır, ufalmaya başlar, aralarda sağlıklı bölümler çıkmaya başlardı. Ben o zamanlar dedemin yanına oturur, olan bitenleri ibret ve hayretle izlerdim. Bir kere olsun sonuç alınmayan hasta görmedim.
-Evet yavrum.
-Efendim, Yasin Suresi 6-10. Ayetlerde mealen (Diyanet İşleri Meali)
6. Ataları uyarılmamış, bu yüzden kendileri de gaflet içinde kalmış bir toplumu uyarman için indirilmiştir.
7. Andolsun ki onların çoğu gafletlerinin cezasını hak etmişlerdir. Çünkü onlar iman etmiyorlar.
8. Biz, onların boyunlarına halkalar geçirdik. O halkalar çenelere kadar dayanmaktadır. Bu yüzden kafaları yukarı kalkıktır.
9. Önlerinden bir set ve arkalarından bir set çektik de onları kapattık, artık göremezler.
10. Onları uyarsan da uyarmasan da onlar için birdir, inanmazlar.
Burada boyunlarına çenelerine kadar dayanan çelik halkalar geçirdik Buyruluyor bazı insanlar için ve onların bu nedenle başlarının hep havada olduğu belirtiliyor. Bugünkü toplum hayatı içinde de bazı insanlar görüyoruz, tabiri caizse başları ve burunları hep havada… Onlarda en ufak bir tevazu işaretine dahi rastlayamıyorsunuz. Bu insanlar acaba ahiretteki bu çelik tasmaları daha dünyada iken zahiri manada farkına varmadan taşımaya başlayanlar mı oluyor, bunun için mi hiç başları öne eğilmiyor? Hep bir gurur, kibir içinde oluyorlar?
-Hiç şüphen olmasın yavrum.
-Efendim, Yasin Suresi 36. Ayette mealen (Diyanet İşleri Meali)
36- Yerin bitirdiklerinden, kendi nefislerinden ve daha bilmedikleri nice şeylerden bütün çiftleri yaratan (Allah çok) Yücedir.
Buyruluyor. Burada her şeyin çift çift yaratılmış olmasından neyi anlamalıyız? Bir de Allah neden her şeyi çiftiyle yaratmayı murad etmiştir?
-Yavrum, buradaki çifti kadın erkek, madde, mana… şeklinde değil de her şeyin zıddı ile bilinmesi olarak anlamak lazım. Hayatta her şey zıddıyla anlaşılabilir. Sadece Allah’ın varlığı Tek’dir, O’nun dışında her şey çiftiyle yani zıddıyla birlikte yaratılmıştır.
- Efendim, Yasin Suresi 40. Ayette mealen (Diyanet İşleri Meali)
40. Ne güneş aya yetişebilir, ne de gece gündüzü geçebilir. Her biri bir yörüngede yüzerler.
Buyruluyor. Burada güneşin, ayın ve yıldızların bir yörüngede yüzecek şekilde yaratılması ile murad edilen nedir?
-Yavrum, bu yaratılışın bir kuralı. Mesela şu anda yeryüzündeki her şey gibi biz de olduğumuz yerde dönüyoruz, vücudumuzdaki elektronlar bir Mevlevi dervişi gibi her an saat yönünde dönmekte. Ağrıyan bir yeri ovup masaj yaparken bile el hareketleri saat yönünde döngü hareketleri yapacak şekilde ayarlanırsa ağrı daha çabuk azalıyor.
- Efendim, Yasin Suresi 47. Ayette mealen (Diyanet İşleri Meali)
47. Allah'ın size rızık olarak verdiklerinden hayra sarfediniz, denildiğinde, kâfirler müminlere dediler ki: Allah'ın dilediği takdirde doyuracağı kimseleri biz mi doyuracağız? Siz gerçekten apaçık bir sapıklık içindesiniz.
Buyruluyor. Hayır yapmanın öneminden bahsettiğimiz kimselerden bize bu şekilde karşılık verenler olduğunda onlara nasıl cevap vermemiz uygun olur?
-Yavrum, bana göre böyle söyleyen kimselere hiç cevap vermemek, onlarla münakaşaya girmemek en doğrusu olur. Çünkü onlar ne söylenirse söylensin kabul etmeye yanaşmazlar.
-Efendim, zaten Ayetin devamında da öyle Buyrulmuş.
Yasin Suresi 48. Ayet (Diyanet İşleri Meali)
48. Onlar: Eğer gerçekten doğru söylüyorsanız, bu tehdit ne zaman gerçekleşecektir? derler.
-Evet yavrum.
FATİHA SURESİ VE BESMELE
-Efendim, bir Hadis-i Şerifte, “Fatiha Suresi Kur’an-ı Kerim’in anasıdır” Buyruluyor. Fatiha Suresinin toplam 7 Ayetten oluştuğunu düşünürsek bu özelliği nereden geliyor diyebiliriz?
-Yavrum, çok dikkat edilirse, Fatiha Suresi Kur’an-ı Kerim’in bir özetidir. Önemi buradan geliyor.
-Efendim, Peygamber Efendimizin kendisi için övgüde bulunarak “Ben ilmin şehriyim, Ali de kapısıdır.” Buyurdukları Hz. Ali RA, “Kur’an-ı Kerim’in sırrı Fatiha Suresinde, Fatiha Suresi’nin sırrı başındaki Besmele’de, Besmelenin sırrı başındaki B harfinde, B harfinin sırrı ise altındaki noktada toplanmıştır.” Buyurmuşlar. Kur’an-ı Kerim de yanlış hatırlamıyorsak 6666 ayet olacak. Bu ayetlerin sırrının öncelikle yedi ayetli Fatiha Suresine sığmasını nasıl izah ederiz, sonra bu Ayetlerin sırrının da en nihayet bir noktada toplanmış olmasını?
-Yavrum, maddenin en küçük hali nedir?
-Atom.
-Peki atomun içinde neler var?
- Elektronlar, nötronlar, protonlar ve çekirdek, bilmediğimiz başka parçacıklar...
- O minicik atom o maddenin bütün özelliklerini içeriyor mu? Evet. Bunun gibi işte.
-Efendim, belki çekirdek içinde de en nihayet çok daha küçük bir nokta vardır o da o atomun bütün özelliklerini taşıyordur.
-Olabilir.
-Efendim, Hz. Ali RA “Mektuplarınızın başına Besmele yazınız.” Buyurmuşlar. Peki bugünkü şartlarda birçok yerde bu yapılamayacağına göre yazıların başına Besmeleyi temsil eden bir nokta konulsa olur mu?
-Tabi. Ben mesela Danıştay’da hazırladığım yazıların başına sağ üst köşeye her zaman bir nokta yerleştirirdim. Şöyle kalemimle bir dokunur, sonra yazımı yazmaya başlardım.
-Efendim, peki harflerin harflere üstünlüğü var mıdır? Mesela bu durumda “B” harfinin ayrıcalıklı bir durumu ortaya çıkıyor.
-Vardır tabi.
-Kelimelerin, yazıların, isimlerin, kitapların “B” harfiyle başlaması da bir anlam taşır mı? Mesela Kur’an-ı Kerim “Bismillahirrahmanirrahiym” ile başlıyor ilk Ayet olarak. Mesnevi “Bişnev (dinle)” diye?
-Evet taşır.
-Siz de Barış ismini çok seviyorsunuz??
-Evet yavrum.
-Efendim, peki Besmeledeki sırlardan da bahseder misiniz biraz?
-Yavrum, Besmele çeken bir kimsenin ağzından gözle görünmeyen bir nur çıkar ve Besmele manevi bir zırh görevi görür. İnsanı korur. Mesela bir kimsenin bir toplulukta iyi olmayan bir niyetle baktığını görürsen o zaman hemen içinden Besmele çekmeye başla. O seni her türlü etkiden korur.
- O halde nazara karşı da Besmele okunabilir mi?
-Gayet tabi. Mesela bir kimse bir şeye canı sıkılıp, daralıp bunaldığı zaman sessizce bir köşeye çekilse, ellerini dizlerinin üzerine koysa, gözlerini kapatıp “Bismillahirahmanirrahiym, Bismillahirrahmanirrahiym....” diye sükunet içinde tekrarlasa bir süre sonra içindeki sıkıntıların yerini bir rahatlama, bir ferahlık hali alır. Besmelesiz yapılan her iş eksiktir, noksandır. Besmelesiz yenilen yemeğe, hamile kalınan çocuğa şeytan ortak olur, Besmelesiz gidilen her yere şeytan da o kimseyle beraber gider...
(…devam edecek)