Çok Muhterem Hocam,
Hafta sonu eşimle birlikte televizyondaki sohbetinizi izledik. Belirttiğiniz gibi her türlü incelikten yoksun hale geliyoruz. Herkesin malumu olduğu üzere sigara içme alışkanlığı gittikçe artıyor. Bu bile insanların nasıl bir gaflet içinde olduklarının göstergesi herhalde. Büyük bir bilinçsizlik toplumu sarmış durumda. Sağlığa zararlı, ekonomiye zararlı, çevreye zararlı... Narkotik olarak addedilmesi gereken bu maddenin bir de devlet eliyle teşvik görmesi olayın vehametini gözler önüne seriyor. Din açısından bakarsak, tabi ki Allah'ın haram etmediği bir şeyi kul haram edemez. Ancak doğal olarak insanın kendisine zarar vermesi hoş olmayan birşeydir. Direk olarak haram sayılmamış olsa bile akıl ve kıyas ile insan bunun uygun birşey olmadığını bulabilir. İnsanı Allah'tan uzaklaştıran bir madde sonuçta. Adını koymaya bile gerek yok bence. Çünkü uzak durulması istenilen hiçbirşey keyfi olarak haram edilmemiş. Hepsinin bir nedeni var. Tabi olarak hala yukarıda oturan, melekleriyle bize ceza yazan bir tanrı ve yeryüzünde ayrı yaşayan insanlar inanışıyla bu kadar şuurlu olunabiliyor.
Bilinçsizce bir anda istiyor insanın canı, bilinçsizce otomatik olarak yakılıyor, bilinçsizce dumanı içine çekilip üfleniyor, bilinçsizce rahatlık hissediliyor, yine bilinçsizce izmariti bazen oraya buraya atılıp söndürülüyor. Bunu bir de kültür halinde sunmaları insanlara ne kadar cazip geliyor. Tam bir benlik tuzağı. Tutuş şeklinden tutun da, iyisinin nasıl olması gerektiğine kadar bir sürü saçmalık. Bunu içince "ben büyüdüm" diyor çocuk, "Artık herşeyi yapabilirim". Sonra da sokakta hergün rastlayabileceğiniz oraya buraya sataşan, saygısız, sevgisiz külhanbeylerinin temelleri atılmaya başlıyor. Kendisine saygısı olmayanın başkalarına da saygısı olmaz doğal olarak. Her dumanı içine çekişte benlik giderek büyüyor, nefes verişte bilinç dışarı üfleniyor. Daha ileri zamanlarda içki ve belki de uyuşturucuya kadar uzanıyor iş.
Eskiden sokakta yürürken sigara içen birkaç insana, daha doğrusu adama rastlardınız. Şimdi ise hem sokakta içen sayısı arttı, hem de hanımlar da sokakta içmeye başladılar. İçme yaşı düştü. Pasif içicilik, etrafa yayılan pis koku, yerlerdeki izmaritler de bu durumun başka bir yönü. İnsan kendisine verilmiş bu ömrü nasıl böyle kolayca harcıyabiliyor anlamak çok güç. Toplum bunu kanıksamış durumda. Otobüslerde sigara içmenin serbest olduğu günlerde bu konuyla kendi çapımda çok mücadele ettim. Otobüse yeni binilmiş veya mola yeni bitmiş, koltuğa oturur oturmaz hemen yakılıyordu. Ben de kış-yaz dinlemeden otobüsün pencerelerini açıyordum. Yaşlı teyzeler üşüyoruz diyorlardı ancak sigaraya kimsenin ses çıkardığı yoktu.
Üstad Ahmed Hulusi'nin belirttiği gibi bir de sigara içen mürşidler türedi etrafta. Allah doğrusunu bilir ancak kendi nefsini terbiye edememiş insan nasıl mürşid olabilir?
Sizin de belirttiğiniz gibi, demek ki insanlara güzel olan yeterince gösterilemiyor. Kötü olanın sesi daha çok çıktığı için çocuklar ilk olarak bunları örnek alıyorlar. Bu konuda sigara içen kendi akrabalarımı, en yakın dostlarımı bile ikna edemedim. "Şu anda çok sıkıntıdayım, feraha ulaşayım bırakacağım" diyorlar. Sık sık buyurduğunuz gibi biz bu dünyaya keyif çatmaya gelmedik. Kıyıda duran taş misali dalgalar bazen bize vuracak, bazen deniz sükun edecek. Allah hepimizi bu tür illetlerden korusun. Sayın hocam, bu konuda benim için değerli fikirlerinizi öğrenmeyi çok arzu ederim.
Saygılar, sevgiler, hürmetler, selamlar
Göktürk Aşıcı