Değerli Üstâdım Sabri Bey ve Saygıdeğer Dostlar,
Sağlık ve âfiyetinize duacı olarak merhaba!
Çok küçük yaşlardan itibaren beden gücünü temsil eden yeteneklerden ziyâde beyin gücünü temsil eden yeteneklere karşı ilgim olmuştur. Elbette, sağlam kafanın sağlam vücutta bulunduğunu unutmadan… :)
Meselâ, okul yıllarında “Hadis” okurken ve muhaddisler hakkında bilgilendirilirken, onların hadis toplama azmi yanında hafıza kuvvetlerine ait biyografik notlar özellikle dikkatimi çekmiştir.
Rahmetli oldu bir dayımız vardı; marangoz ustasıydı… Bir defasında bizlerin ilim irfana olan düşkünlüğümüzü görmekten keyifle gençlik yıllarından bahsetmiş, hafızasının o dönemde ne kadar kuvvetli olduğunu anlatmıştı. Anlattığına göre, yanında bir Kurân sayfasının sâdece bir defa yüksek sesle okunması o sayfayı hıfzetmesi için yeterli oluyormuş. “Oku!” dendiğinde o sayfayı eksiksiz olarak tekrar edebiliyormuş!
Benim merakım yıllar boyu devam etti ve insanoğlunun zihinsel yeteneklerini geliştirmek maksatlı yapılan ilmî çalışmaları tâkîbe gayret ettim.
Batı dünyası bu alanda gerçekten kayda değer, uygulanabilirliği yüksek çalışmalar ortaya koydu. 90’lı yıllardan itibaren ülkemizde de bu çalışmaların neticelerinden yararlanmaya çalıştığımız bir süreç başladı.
Aslında, gelişmelere tam zamanında intikal ve intibak ettiğimizi söyleyebilirim.
Yanlış hatırlamıyorsam, dünyada hafıza teknikleri üzerine yapılan çalışmalar bize ciddi biçimde intikal ettiğinde sene 1994 idi. Bir eğitim seti halinde yayınlanan bu ilk çalışmadan ne kadar memnun kaldığımı anlatamam!
Nitekim, sonraki yıllarda bu tekniklerin verdiği ilhamla bazı arkadaşlarıma “bir gün Kurân’ı bu yolla hıfzetme niyetim olduğunu” söylemiştim. Tabii, bunun için teknikleri Kurân’a özgün olarak uyarlamak ve bunun önce modelini oluşturmak icap edecekti!
Bugün görüyorum ki, memleketimizde bu alana da el atılmış ve benim Kurân hıfzı için hayâl ettiğim model geliştirilerek piyasaya arz edilmiş! Bu hakikaten çok sevindirici!
Kanaatimce, zihinsel yeteneklerimiz ve beyin gücümüz konusunda ülkemizin dünya ile senkronize olmasında Sayın Melik Duyar Beyefendinin emeği, katkısı büyük olmuştur.
İzninizle, Melik Bey’in güzel bir makalesini sizlere arz ederek mektubumu tamamlıyorum.
http://www.megahafiza.com/makaleler/makaleler.asp?mak=05
En kalbî saygılarımla,
Kardan Adam