MUSTAFA NECATİ BURSALI
Peygamber Efendimize yazdığı şiirlerle tanınan şair,yazar ve hattat Mustafa Necati Bursalı, 1941 yılında Samsun’da doğmuştur. Hayatı hastalıklarla ve dertlerle iç içe geçen ve 2009 yılında Hakk’a göçen Bursalı, bir Hakk ve Peygamber aşığıydı. 68 yıllık ömrü boyunca 60’dan fazla eser yazmıştır. Eserlerinde İslamiyetin güzelliğini, saadetin ancak İslam'da bulunabileceğini anlatan Bursalı, gençliğin felaket çukurundan saadet caddesine çıkması için çaba harcadı. İnsanlara günlük hayatımızda bizi bunaltan pek çok şeyin çözümünün, Peygamberimiz ve ailesini örnek almakta ve İslam'ı yaşamakta olduğunu anlatmaya çalıştı.
Kendisiyle yapılan bir röpörtajda hayata ve İslam’a bakışını şöyle anlatmıştır:
* Geride bıraktığınız yaşamı hesaba çektiğiniz zaman ne görüyorsunuz?
İnsanın dünya çemenine gelişi kendi elinde olmadığı gibi, erkek veya kadın olarak vücut bulması da kendi elinde değildir. Yine İstanbul’da veya Medine-i Münevvere’de doğması, Arap olması, Türk olması hep İlâhî kudretin tecellîsidir. Evet, gençlik bir bahar faslı, bir mavi düştür ki göz açıp kapayıncaya kadar geçip gider. Her ihtiyar genç olmuştur. Fakat her gencin ihtiyar olması, yani uzun yaşaması mümkün olmaz. Ölüm nice zühre yüzlü güzelleri daha gençlik çağında bu dünyadan almıştır. Onun için gençliğin, boş vaktin, sıhhat ve âfiyetin kıymetini bilmek lâzımdır. Kuş kafeste iken tutup bağla, uçtuktan sonra nedâmet etmek kuşu geri getirmez. İşte bizim de gençliğimiz bir rüya faslı gibi geçip gitti. Şimdi başımıza karlar yağdı. Rabbimin keremine şükür.
* Sizi, bütün zorluklara rağmen ayakta tutan, çok az kişiye nasip olacak şekilde eserler yazmanızı sağlayan güç nedir?
Evet, hicran arkına düşüp çile değirmenlerinde un olduğum günler vardı. Gariplik boynumuzu bükmüştü. Böyle anlarda insan daha çok Rabbine sığınır, Rabbinin rahmet nazarını her lâhza üstünde hisseder, O'na karşı aşk ve muhabbeti arttıkça artar, artık bütün zorluklar hiç gelir. Hayatımızın Kerbelâ günlerinde hep Yüce Yaratıcının dergâhına yüz tuttum ve ümit gecemin sabahını bekledim. Cenâb-ı Hakk bana nice sabahlar lütfetti...
* Eserlerinizde daha ziyade Peygamber aşkı var.
Aşk, evet aşk. Bugün aşkın sadece adı var. Keşke o güzel aşkın safasını sürebilsek. Aşk anlatılmaz ancak yaşamakla bilinir. "Aşk nedir?" diye soranlara Mevlana, "Ben ol da bil!" demiştir. Siz gönlünüzde iştiyak ateşleri yakarsanız can mumu Cenab-ı Mustafa'nın aşkı ile tütecektir. Aşık sevgilisinin ismini dilinden düşürmediği gibi, Rasul-i Zişan'ı anmak, salat u selamlarla O'na halini arz etmek kişiye devlet kapısını açacaktır.
* Düşünce dünyanızı nasıl kurdunuz? Hangi eserlerden istifade ettiniz? Şu anda da “hâlâ okuyor ve istifade ediyorum” dediğiniz kitaplar hangileridir?
Daha beş altı yaşlarında bir çocukken Kur’ân-ı Kerîm’le hemdem oldum. Çok küçük yaşta Yüce Kitabımızı hıfz etmeyi Allah Teâlâ bana ihsan buyurdu. Demek ki, bütün benliğimi saran kaynak budur. Böyle olunca da ömür nefeslerimiz Kur’ân-ı Kerîm’in ikliminde akıp gitti. İstifade ettiğim ilk eser yine Allah’ın kitabıdır. Zaten âlem dolusu kitap O'nun kudsî nağmeleriyle doludur ve hep O'nun için kaleme alınmıştır.
Yine Rahmet Nebi (Aleyhisselâtu Vesselâm) Efendimiz’in mübârek dudaklarından dökülen hadîs-i şerifleri bizim en şaşmaz rehberimizdir. Hem Kur’ân-ı Kerîm, hem hadîs-i Nebeviler mahşer sabahına kadar insanlara nur ve hidâyet rehberi olmaya devam edecektir. Başka başka kapı ve rehber arayanların murâda erdiği görülmemiştir.
Hayat boyu istifade ettiğim kaynak eserler Allah’ın kitabı ve Resûlünün kelâmıdır. Sonra üstadlarımızın eserleri... Şu anda “Hak Dini Kur’ân Dili” isimli merhum Elmalılı M. Hamdi Yazır Hocaefendi’nin muhteşem tefsirini yeni baştan okuyorum. İmam Gazâlî Hazretleri’nin İhyâ’sını da daima elimin altında bulunduruyorum. Risale-i Nur’lardan ve bu sahada yazılmış kıymetli eserlerden her zaman faydalanmışımdır. Bir de Cenâb-ı Hakk’ın ikramı olarak Hacı Sâmî Efendi Hazretleri gibi zatların sohbetlerinde bulundum ve onlardan mânevî gıdalar aldım. Böylece gönül geceleri saadet fecrine erişti.
*Sabır ve vefa kelimelerini nasıl tanımlarsınız? Sizin için ne ifade ediyor?
Sabır acı, meyvesi tatlıdır. Ve sabır aydınlığın anahtarıdır. İnsanda sabır olmadıkça hiçbir nimet eline girmez. İbadetler dahi sabır işidir. Bir düşünelim ki, ömür boyu günde beş defa abdest almak, beş defa namaz kılmak, tatlı uykulardan kalkıp seherlerde divan durmak az şey midir? Bir de haramlara karşı sabretmek var. Günah ve haramların seller gibi aktığı bir devirde nefsi dizginlemek erlik ister. Yine felâketlere karşı da sabır kalkandır. İnsan sabretse de etmese de o felâket üzerinden gelip geçer. Sabrederse mükâfatını görür, kolay atlatır. Sabretmezse eline sadece nedâmet geçer. Hastalıklar da sabırla tatlılaşır. Çünkü sabır cennet hazinesidir.
Vefâ, sözde durma, vadinden dönmeme, dostluğu devam ettirme mânâlarına gelmektedir. Evvelâ, Yaratanımıza karşı vefâ borcumuz vardır. Yine O’nun Resûlüne vefa ile mükellefiz. Hazret-i Bilâl (Radıyallahu Anh)’in aşkı, Selmân ve Ebû Zer’in vefası âlemde en güzel örneklerdir. Kısaca söyleyecek olursak vefa, dostunu kendi nefsinden daha aziz tutmandır.
*Hastalıkla iç içe bir ömür, size ne öğretti?
Hayatımızın bir başkasının elinde olduğunu. Çok kere “benim gözüm, benim kulağım, benim gönlüm, benim elim” deyip duruyoruz. Halbuki gözümüzün nurunu Cenâb-ı Hakk söndürecek olsa, bize kim bir göz bağışlayabilir? İşte hastalıklar insanda olan âfiyet nimetinin daima hatırlanmasını sağlıyor ve kulu Hâlikına daha çok bağlıyor. Hiç bir eksiği olmayan, her nimete mazhar olan kimseler çok defa hüsranın yaylasına çadır kurup mezarlarda geçecek günleri unutuveriyorlar. Halbuki insan sabaha çıktığında akşama ereceğini bilemez. Hattâ bir dakika sonra başına ne gelecek, onu bile tahmin edemez. İki Cihanın Saâdet Güneşi Efendimiz (Aleyhisselâtu Vesselâm), Abdullah b. Ömer’e şöyle dedi: “Sabaha çıktığın vakit akşama çıkacağını düşünme, akşama çıktığın vakit de sabahlayacağını hatırına getirme. Hayatından ölümün ve sıhhatinden hastalığın için –zaman– ayır. Yâ Abdullah! Yarın adının ne olacağını bilemezsin!” Evet, günümüzdeki bütün kavgalar, gürültüler ölümün unutulmasından, hesap gününün hesaba alınmamasından ileri gelmektedir.
Şunu da ifade edeyim ki, hastalıklar ölüm sebebi değildir. Ancak eceli gelenler ölür. Benim başımda ölümümü bekleyen nice sağlam insanlar senelerce önce ebediyete kanat açtı. Hayatı yaratan Allah Teâlâ olduğu gibi, ölümü yaratan da yine O’dur. O halde ne gam!
Lütfunla nazar kıl, aman Ya Rabbi,
Geldi çattı ahir zaman Ya Rabbi !
Şimdi müslümanlar muzdarip bir kuş,
İblis´in fitnesi yaman Ya Rabbi !
Bu hicran gecesi, bu gurbet nedir!
Sardı afakımı duman Ya Rabbi!…
Bize acı, bize merhamet buyur,
Sönmesin yürekte iman Ya Rabbi !
Kapıdan dur etme, Habibin için,
Sendedir af ile ferman Ya Rabbi !
Kalbe koy, yoldaş et, kerem nurunu,
Derdimiz bitmiyor derman Ya Rabbi !
Sabır, sebat yitti nice zamandır,
Yok artık bir Şah-ı Merdan Ya Rabbi !
Ayırma bizleri nurlu yolundan,
Rasul-ü Ekrem´in bir an Ya Rabbi !
O ki, alemde tek Serverdir bize,
O´nu övmededir Kur´an Ya Rabbi !
Bastığı toprakta gül demet demet, baktabul
Bu ne türlü rahmet, ne şan Ya Rabbi !
Nebiyy-i Zişanın gül hatırına,
Sen ölü kalblere ver can Ya Rabbi !
Rahmet, bağış, kerem diler gece gün,
Edirne, İstanbul, Muş, Van Ya Rabbi !
Mülk Senin, Tek Sultan, Tek Halık Sensin,
Nur bekler hep gül, erguvan Ya Rabbi !
Mustafa Necati BURSALI
Saygı ve sevgilerimle
Öğrenci