Cok degerli Babacigim,
Nasilsiniz?
Bizler hamd olsun iyiyiz. Uzaklarda gurbette memleket hasretiyle doluyken, kum firtinalarina bakip topragimin, cimenimin kokusu burnumda tutuyorken huzunleniyoruz aslinda. Bu huzun hasretten, ozlemisiz sevdiklerimizi, sehrimizi , sokagimizi evimizi... Ama bir de baska sebebi var huzunun.... Turk kanallarini seyredemiyoruz Tv de , ama internetten erisiyoruz yazili basina. Bazen erismesek daha iyi diyoruz aslinda... Uzucu haberleri okumaktan yorgunuz.
Asagidaki yaziyi paylasiyorum sizinle. Duygularima oyle guzel tercuman olmus ki onu okuyun istedim.
Sevgi ve saygi ile ellerinizden opuyorum.
Allah'a emanet olun.
Ozden
Şark’a bakmaz, Garb’ı bilmez görgüden yok vâyesi
Bir kızarmaz yüz, yaşarmaz göz, bütün sermayesi!
(Mehmet Akif Ersoy)
Gündemin içine iyice sıkışmış vaziyetteyiz.
Bütün sohbetlerimiz neredeyse siyaset, spor, ergenekon, balyoz, o dedi, bu dedi, kim dedi, niye dedi, sence ne oldu, bence böyle olur üzerine uzayıp gidiyor. Öylesine gündeme batmış, öylesine kaybolmuş ve hırslarımıza kapılmışız ki asıl önemli meselelerimiz elimizden ve gündemden kayıp gidiyor.
Hatta birçoğumuz bu suni gündemler dışında düşünmemeye, tefekkür bile etmemeye başladık. Hâlbuki biraz tefekkür etseydik her gün bu coğrafyada ne kadar bozulup kirlenmeye yüz tuttuğumuzu, ekşidiğimizi, toplum olarak çok önemli sayılabilecek asli değerlerimizin dumura uğradığını yarınlarımızın ciddi tehlike altında olduğunu müşahede ederdik.
Küçücük çocuklarımızın nasıl internet girdabına çekilip eften püften geyiklerle zamanlarının çalındığını, ilgi alanlarına ve algılarına istenmeyen unsurların yerleştirilmeye çalışıldığını, çoğunlukla evde oturan veya diğer çalışan kadınlarımızın internet muhabbetlerine nasıl bulaşıp ailevi sorunlara duçar olduğunu, erkeklerin nasıl gaddarlaşıp kadınlara karşı canavarlaştığını bilir çareler aramaya başlardık.
Gençlerimizin yine aynı beladan yanlış ve karanlık insanlarla temasa geçip büyük hayal kırıklıkları yaşadıklarını ruhen ve bedenen kirlenen insanların büyük ruhi bunalımların eşiğinde olduğunu topyekûn bir kirlenme ve bozulma ile karşı karşıya kaldığımızın dehşetini duyardık!
Sadece internet mi?
Televizyon kanallarında reyting uğruna bütün değerlerimizin alaşığı edildiği, kadınların ve erkeklerin bu tür programlarda bütün mahremlerini utanıp sıkılmadan aleni ettiğini, reytinge malzeme yapıldığını, bunun hızla yaygınlaştığını söylemek lazım. Hele yemek yarışmalarındaki üslup, topluma seyrettirilen şeyler bu toprakların alışkın olmadığı kabilden çirkin ve utanç verici ve bize ters olan şeyler olduğu halde ısrarla bu programların devam ettirilmesi ve ciddi reytingler alınması da oldukça düşündürücüdür.
Bir fincan kahvenin kırk yıl hatıra sayıldığı bu coğrafyada sofrasına oturduğu ev sahibine yaptığı hakaretler yetmezmiş gibi bizim ”nimet” diye kutsadığımız yiyecek ve içeceklerin toplumun önünde aşağılanması, israf edilmesi, burun kıvrılması bize has davranış kalıpları olmasa gerektir!
Biz yediğimiz nimete saygılı olmayı bilen, bir kırıntıya bile şükreden bir toplum idik hani? Yere düşen ekmek parçasını bile öpüp başımıza koyup temiz yerlere kaldıran bu kültür ve medeniyete ne oldu veya neler oluyor diye şapkamızı önümüze koyup düşünmemiz gerekiyor!
Hatır, gönül, sevgi, şefkat, merhamet en önemli ve görünür hasletlerimiz iken ne oldu da bunları takmaz olduk, hayatımızdan çok uzaklara sürgün ettik? Bir de utanmayı unuttuk galiba, arlanmayı, mahçup olmayı! Kızarmayan yüzlere aşina değildi bakışlarımız! Yüzsüzlükte yarış halindeyiz adeta. Birbirimize sevgimiz, şefkatimiz, merhametimiz, hatırımız niye bitti, niye birbirimizden ırak düştük? Düşen insanların ellerinden neden tutmaz olduk acaba?
Hele nezaket ve zarafet denilen ipeksi davranışlarımız vardı bizim, inceliğimiz, Peygamber ahlakıyla taçlanmış ruhlarımız vardı geçmişe aşina olan!
Ya da maneviyatımız yoktu da yalan mı söyledik yıllar yılı?
Ruhlarımız böylesine kirli ve karmaşık mı idi?
Biz böylesine bencil ve riyakâr mıydık?
Anlamak mümkün değil!
Bize bir şeyler oldu ve cinnet geçirecek her türlü şartı oluşturmuş durumdayız maalesef. Senin evinde bütün bunlar, bu sorunlar yok diye sen ilgisiz kalamazsın bu soruna. Zira aynı gemide isek, bütün sorunlarla bir şekilde bağımız veya bağlantımız olacaktır, bu kesin.
Gündemimizde asıl olması gereken mühim meseleler her nedense göz ardı ediliyor ve kimsenin umurunda değil. Her gün öylesine acı ve çirkin meselelerle gönül evimize ateş düşüyor, öylesine hayretlere ve hayal kırıklıklarına duçar oluyoruz ki konuşmaya dahi mecalimiz kalmıyor.
İşte asıl gündemimizi moral değerlerimiz işgal etmeliydi.
Zira bu zikretmeye çalıştığımız meseleler on beş yıl öncesinde hayatımızda olmayan şeylerdi. Mesela, güya sevdiği kızı testere ile boğazlayan sevgili dehşetiyle henüz tanışmamıştık! Üç yaşındaki bebek tecavüzlerini hiç duymamıştık! Üç çocuğun komşu tarafından alıkonup vahşetle öldürülüşüne ihtimal bile vermezdik! Bir erkeğin yollarca baş koyduğu karısını göz kırpmadan öldürüşü binde bir ihtimal idi. Hele kurulan yuvayı ölüm bozardı çoğunlukla. Öylesine huzur ve güzellik sinmişti hayatımıza. Çocuklar çocuğumuz veya kardeşimiz, büyükler abimiz ablamız, teyzemiz, amcamız veya dayımızdı bizim. Hele komşularımız akrabalarımız idi her dem kapısını çaldığımız! Herkese güvenirdik ve daha çok iyiliği bilir, tanırdık.
Yani bütün bunların hafızamızda kaydı yoktu!
Oysa şimdi kapı komşumuzu tanımıyor, sokağımızda kim oturuyor bilmiyor, kendimizden büyüğe “bayan, ya da bayım” küçüğe “ufaklık! Diye sesleniyoruz. Şayet tanışıyorsak ve aramız iyi ise bir bardak çay içmek için bile karşı komşuya haber veriyoruz.
Dostluğumuz, arkadaşlığımız, yakınlığımız sahte ve ölçüsüyle oynanmış bir terazide tartılıyor ve çoğunlukla hile karışıyor bu ilişkilerimize. Kıskançlık, sevgisizlik, ihanet ve gaddarlık yükselişte lakin merhamet, hatır, sevgi, iyilik, şefkat ve dürüstlük inişe geçmiş ve hatta yerlerde sürünüyorlar.
Sevgilerimiz, aşklarımız, dostluklarımız, vefamız, pamuk ipliğine bağlı. Her şeyin veya hepsinin yeni bir karşılığı var. Yedeklerimiz var, gizlimiz saklımız var, riyakârlığın bin türlüsü var paha biçilmeyen!
Kim giderse gitsin, ne biterse bitsin kimin umurunda. Hepsinin bir yedeği var!
Bir şekilde otomotiğe bağlanmış gidiyoruz.
Ancak durum acil, hem de çok acil!
Acilen yüz çevirmemiz gerekiyor asıl gündemimize.
Yarın bütün gündemlerimiz önemini yitirdiğinde, elimizde olması gereken moral değerlerimizi yitirdikten sonra çok geç olabilir!
Muhabbetle!
Meryem Aybike Sinan