Çok Değerli Büyüğüm, Kıymetli Dostlar,
Okuduğum bir dergi yazısını siz çok değerli dostların ilgisini çekebileceği ve faydalı olabileceği düşüncesiyle paylaşıyor, hepinize hayırlı, güzel günler diliyorum.
Çiğdem Seçkin Gürel
Çocukları internetin zararlarından korumak için neler yapmalı?
İnternet çocuklar için tehlikelerle dolu. Ev dışında çocuklarına göz kulak olan anne -babaların, aynı refleksi internet için de göstermesi gerekiyor.
TİB İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, çocukların algı düzeyinin belli bir yaşa kadar gelişmediğini ve bu nedenle internet ortamında bulunan çocukların tamamına yakınının kendilerine yönelik tehditlerin farkına varmadığını söylüyor. Bazı çocuklar ise internette ne kadar zaman geçirdiğini bile algılayamıyor.
Şen, bu durumun çocukların ailesi ve sosyal çevresi ile iletişimini olumsuz yönde etkilediğini, hatta birçoğunun derslerini ve ödevlerini ihmal ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: ''Asıl sorunlardan biri de çocukların internet ortamında istismara maruz kalmaları. Son günlerde gazete sayfalarına yansıyan haberler ile bu konunun ne derece önemli olduğu gözler önüne seriliyor. Çocuklar internette, gerçek ile sanal kavramları birbirinden ayırt edemiyorlar. Kimi sohbet siteleri veya sosyal paylaşım ağlarında karşılarına çıkan kişilerin verdiği bilgilerin gerçek olup olmadığını sorgulamıyorlar."
Şen anne babalara da şu tavsiyeler de bulunuyor: "Özellikle çocuklar internet ortamında kendi kişisel bilgilerini asla kimse ile paylaşmasın. Gerçek hayatta tanımadığı kişilerle internet ortamında arkadaş olmasın. Bu uyarılara uymayan çocukların istismara maruz kaldığına dair çok sayıda vaka ve şikayet var. Bu konuda ailelere de büyük görev düşüyor. Ayrıca gerek aileler, gerekse öğretmenler bu tür tehditlere karşı çocukları sık sık uyarmalı.''
Her toplantıda çocukları nasıl koruyacağımızı konuşuyoruz
TİB Başkanı Fethi Şimşek ise çocukların sanal ortamda büyük tehlikelerle karşı karşıya kalabildiğine dikkat çekti. İnternetin güvenli kullanıldığında çok büyük yararları olduğunu ancak yeterli ''güvenlik tedbirleri''nin alınmamasının büyük sorunlara neden olacağının altını çizen Şimşek, ''Abartmadan söylüyorum; bu tedbirleri almadığımız takdirde internet, ileride neslimizi ve ülkemizi büyük tehlikelerle karşı karşıya bırakan bir tehdit haline gelecektir'' dedi.
Kayseri'de 3 çocuğun kaybolması ve aylar sonra bir cinayete kurban gittiğinin ortaya çıkmasının ardından katil zanlısının internetteki profiline de dikkati çeken Şimşek, ''İnternette çocukları tehdit eden unsurlara ilişkin neler yapabiliriz, bu konuda aileleri en basit şekilde nasıl uyarabiliriz diye her toplantıda konuyu masaya yatırıyoruz'' diye konuştu.
Çocuklarının günde 10-15 saatini bilgisayar başında geçirdiği ve ödevlerini ihmal ettiğinden şikayet eden çok sayıda ailenin kendilerinden yardım istediğini anlatan Fethi Şimşek, uyarılarını şu başlıklarla sıraladı:
- Çocuklar odalarında kesinlikle internet bağlantılı bilgisayarla baş başa bırakılmamalı.
- Anne ve babalar internetin nasıl güvenli kullanılacağını mutlaka öğrenmeli.
- Aile içinde internetin güvenli kullanımına ilişkin özellikle zaman sınırlamasına
yönelik kurallar getirilmeli.
- Ebeveynler internet kullanımında çocukları ile birlikte hareket etmeli.
- Bilgisayarlar çocukların odalarında değil oturma odalarında olmalı.
- Çocuklar için faydalı internet siteleri ''sık kullanılanlar'' kısmına eklenmeli.
- 13 yaşından küçük hiçbir çocuk sosyal paylaşım sitelerini (MSN ve Facebook gibi) kullanmamalı.
- Anne ve babalar çocukların sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarını sık sık kontrol etmeli.
- Çocuklarının sosyal ağlardaki arkadaşlarını ve mesajlaşma trafiği yakından gözlemlemeli.
- Evlerdeki bilgisayarlara ''aile koruma'' programları kurulmalı.
- İnternet servis sağlayıcıların sunduğu filtreleme seçenekleri tercih edilmeli.
KAYNAK:
http://www.bilgicagi.com/Yazilar/5546-cocuklari_internetin_zararlarindan_korumak_icin_neler_yapmali.aspx?utm_source=Sendloop.com&utm_medium=Email&utm_term=Bilgi%20%C3%87a%C4%9F%C4%B1%20E-B%C3%BClten%2015%20Nisan&utm_content=Subscriber%20%231_41597&utm_campaign=Bilgi%20%C3%87a%C4%9F%C4%B1%20E-B%C3%BClten%2015%20Nisan