Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Sayın Çiğdem Seçkin Gürel Hanım'dan aldığımız sunum
Gönderen : Çiğdem Seçkin Gürel
Tarih : 5/7/2011 8:49:08 AM



 


Sevgili Büyüğümüz, Saygıdeğer Dostlar,


Hayırlı, bereketli, esenlik dolu zamanlar dileği ile hepinizi selamlıyor, Sayın Büyüğümüzün yeni bir sohbet notunu sunuyorum.


İşlerinizde kolaylıklar dileği ile sevgiler, saygılar.


 


Çiğdem Seçkin Gürel


 


SAYIN BÜYÜĞÜMÜZ SABRİ TANDOĞAN’IN GÖNÜL SOHBETLERİNDEN NOTLAR-26


 


 


KONU: ÇOCUĞA CİNSEL EĞİTİM                                                                     


 17 Ekim 1999 Pazar


Sabri Tandoğan


İnsana verilen enerjiyi ben gerçeği arama aşkı olarak görüyorum. Nice insanlar vardır bu enerjiyi sadece cinsellik için kullanır, bu amaç için olduğunu düşünür (belli etsinler veya etmesinler.) Bu gibi durumlar psikolojide hastalık olarak kabul edilmektedir. Bütün bunlar insanın çocukluktan beri cinsel eğitim almamış olmasından kaynaklanır. Çok küçük yaşta çocuğa “Bak yavrum senin içindeki bu heyecan, bu aşk, güzellikleri arayıp, bulman için sana verilmiş bir enerjidir” demek gerekir.


Bazı insanlar enerjilerinin çok az bir kısmını cinsellik için ama pek çoğunu ise kendini geliştirmek, yetiştirmek, mânen tekamül etmek, sanatında ilerlemek, büyük eserler ortaya koymak…için kullanırlar. Yoksa insan cinselliğin esiri olur çıkar. Cinsellik sadece neslin devamı içindir. Aksi halde o insana yazık olmaz mı efendim? Mesela bir nehir çılgınca boşa aksa, etrafı yıkıp geçer ama eğer o suyun üzerine bir baraj yapılarak kullanılsa sanayide, insanlık yararına kullanılacak ne muazzam bir enerji ortaya çıkar. İnsan sürekli araştırmalar yaparak, güzel sanatlarla uğraşarak, vatana hizmet ederek, güzel eserler vererek kendisini geliştirebilir. Tıpta cinsel enerjiyi bu şekilde doğru yola kanalize etmeye süblimasyon denir.


Hukukla meşgul olan insanlar evliliklerle ilgili o kadar çok  sorunlarla karşılaşıyorlar ki. Bu da insanların cinselliğin gerçek mâhiyetini anlamamalarından kaynaklanıyor. İnsan, cinselliğin asıl mahiyetinin, amacının ne olduğunu aileden, okuldan öğrenmezse nereden öğrenecek?


Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz., Marifetname adlı eserinde bundan 3 asır evvel cinsel hayatın ne olduğunu, genç kızlığa, delikanlılığa geçişin ne olduğunu, güzel bir evliliğin nasıl olması gerektiğini İslami bir zarafetle, incelikle açıklamaktadır. Bunları gizlemenin en ufak bir anlamı yoktur. “Tabiat boşluktan hoşlanmaz” denir. Eğer çocukta bu bilgiler eksik kalırsa toplumda bazı art niyetli kimseler bizim o melekler kadar temiz çocuklarımıza kendi sapık fikirlerini empoze ederler. Bizim yasaklamamız veya üstünü örtmemiz meseleyi çözmüyor. Çocuğun kafasındaki soruları çok görmeyin efendim, onlar da doğal. Büyük bir gönül rahatlığı içinde yavrum deyip meseleyi anlatabilsek her şey çok başka olur. Uykuda bile insan beyni çalışıyor, durmuyor. Zihin çalıştığı sürece birtakım sorular üretecektir. O sorulara ilmin ışığında, İslami örf ve zarâfetin, estetiğin ışığında cevap verebilmelidir. Sinirlenmeden, sakince, edeplice, saygı dolu, incelik dolu bir üslupla cevap vermek lazımdır. Yavrularımız bundan çok kazançlı çıkarlar. Enerjilerini din yolunda, tasavvuf yolunda, güzel sanatlar, bilim, ülkeye hizmet yolunda kullanırlar. Böylece pırıl pırıl gençlerimiz ortaya çıkar. Önemli olan ben büyüklerimden böyle gördüm demek değil, her gün, her an daha iyiye, daha güzele koşmaya çalışmaktır. Eski hataları tekrar etmek niçin?


SABRİ TANDOĞAN


 

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]