Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Petekten Sızan Damlalar-6
Gönderen : Fatmagül
Tarih : 8/26/2012 5:56:01 PM


 


Saygıdeğer Büyüğüm Değerli Gönül Dostları,




Hayırlı günler….


 


Allah cümlemize, hayırlı, sıhhatli, renk dolu, ışık dolu güzel günler nasip etsin.



Her geçen gün hayatımıza yeni bir tecrübe, ders katıyorsa, hayatı, insanları daha iyi tanımaya çabalıyorsak, yaşamanın amacına hizmet etmiş olduğumuzu düşünüyorum.


Yaşadığımız her olay, her zorluk, eksiklerimizi tamamlamak, olgunlaşmamızı sağlamak için tasarlanmıştır, adeta. İş böyle olunca, yani düşüncelerimiz bu merkezde olunca, teslimiyet ve sükunet içinde hayatımız bir güzel anlam kazanacaktır. İnşallah. Allah cümlemize nasip etsin . Amin.


 




Değerli Büyüğümüzün notlarını paylaşmaya devam ediyoruz. Çok şükür. Hayırlara, feyizlere vesile olması temennisi ile…


 




PETEKTEN SIZAN DAMLALAR (6)




 


Sanatçılık, bütünüyle uyanık olmaktır. Bu yüzden de hayatın bütün eylemi içinde beceri sahibi olmaktır. Güzel olan budur.



Sanatın ve bütün güzelliklerin gün boyu içimizde olması, onu yaşayıp yansıtmamız gerekir.



Bir kaç saatlik resim veya edebiyatla uğraşı, kalan zamanı sıradanlıkla, yüzeyden yaşamak... İşte bu olmaz.



Örneğin sadece güzel piyano çalmamız yetmez. Kocaman bir tarlanın , küçücük bir köşesini ekip biçmeye benzer bu. Tarlanın bütünüyle ilgiliyiz biz. O tarlaysa hayattır.



Gerçek sanat benin yok olmasıdır. Bu aşk ve güzelliktir ve kendi becerisini kendisi getirir. En büyük sanat , hayatın bütün alanlarını, şiir dolu, aşk dolu, ışık dolu yaşayabilmektir.



Aynı frekansta tınımak ; Orkestranın bir bütünlük içinde icrası.



 


Sabri Tandoğan




 


(Devam edecek)






 


Sorular Ve Cevaplar



 


-Efendim, “Birkaç saatlik resim ve edebiyatla uğraşı, kalan zamanı sıradanlıkla,yüzeyden yaşamak… İşte bu olmaz.” Buyuruyorsunuz. Sanat çalışmalarının dışında kalan zaman nasıl değerlendirilmeli?



 


-Yavrum, mesela, bir ressam, resim yapmanın yanı sıra, bütün ünlü ressamların resimlerini inceleyecek, onların hayatını okuyacak, onların tecrübesini kendisine katacak. Sonra, çevresine karşı, daima büyük bir dikkat içinde olacak,her obje ,her insan yüzü, her çiçek, ona bir fikir verecek. Her bakışta bir anlam yakalayıp,onu tuvaline aktaracak. Ancak bu şekilde bir çalışma insanı sanatçı ,seviyesine yükseltir. Kültür öyle elde edilir. Yoksa ilkokul çocukları da resim yapar.



 


-Efendim, böyle olunca,ortaya bir şahsiyet çıkıyor. Sanatçı tanımını çok fazla ve gereksiz kullanan bir toplumuz. Oysa gerçek bir sanatçı olabilmek,hiçte kolay değil. Çünkü burada,insanı,hayatı, kainatı yakından tanıma, inceleme ve araştırma cehdi var.


 


Efendim, bir de” ….Tarlanın bütünü ile ilgiliyiz biz ,o tarlaysa hayattır .” buyurmuşsunuz. Bu güzel cümleyi okurken, aklıma sizinle yapılan bir ropörtaj da bir soruya verdiğiniz şu cevap geldi: “İnsanı ilgilendiren her şey beni de ilgilendirir.” Buyurmuşsunuz. Bu o kadar geniş kapsamlı bir ufkun ifadesi idi ki, beni çok etkilemişti. Sonra ki yıllarda sizin, din, tasavvuf, güzel sanatlar, yaşama sanatının yanı sıra, futbola, basketbola olan alakanız da dikkatimi çekmişti. Birçok kimse sizin bu alakanıza bir anlam veremiyordu. Fakat siz milyonlarca insanın alakasını çeken bu sporlara sırt çevirmediniz, her konu ile olduğu gibi, bu ilgi de sizin birçok insanla dialog kurmanızı sağladı. İnsanlarla aranızda bir ortak ilgi alanı oluşturdu. Sizin her alanda, her konuda, her görüşte insanla paylaşacak o kadar çok şeyiniz var ki, sanırım kültür dediğimiz olay budur.


 


Efendim Allah size hayırlı, bereketli, sağlıklı uzun ömürler versin.


 


...

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]