Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Cvp: İslamda aslolan tek eşliliktir, çok eşlilik değildir
Gönderen : Sabri Tandoğan
Tarih : 4/6/2013 12:22:45 PM


 


Sayın “Adam”,


 


6.4.2013 tarihli mailinizi aldım.


 


Kıymetli yavrum, Peygamber Efendimiz asıl evliliğini 25 yaşındayken 40 yaşındaki Hz. Hatice Annemizle yapmıştır. 15 yıl beraber dünyanın en mutlu evlilğini yaşamışlardır. Peygamber Efendimiz onun sağlığında başka bir hanımla evlenmeyi asla düşünmedi. Onun vefatından sonra da birkaç yıl hiç evlenmedi. Sonra Hz. Ebubekir’in ısrarı ile kızı Aişe annemizle evlendi. Diğer evlilikleri ise ortaya çıkan bazı sosyal ve siyasal sebeplere dayanıyordu ve birçok toplumsal mesele bu sayede kolayca hallolmuştu.


 


Dört kadınla evlenme konusu üzerine yapılan ve Nisa Suresinin 3.Ayetine dayanan araştırmalar İslâm’da çok eşliliğin ne emir,  ne de tavsiye olduğunu söylüyor. Bu sadece zorunlu şartlar altında tanınan bir ruhsattır.
Şöyle ki,


 


Nisa Suresinin 3. Ayetinde şöyle Buyrulmaktadır:


“Eğer (kendileriyle evlendiğiniz takdir de) yetimlerin haklarına riayet edememekten korkarsanız beğendiğiniz (veya size helâl olan) kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın. Haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın; yahut da sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır”.

Kur’an’ın nazil olduğu devirde kadının durumu ile evlilik kurumu incelendiğinde, istisnalar dışında, kadınların genellikle erkek için zevk vasıtası olarak görüldüğü, evliliğin kadın istismarına yol açacak derecede sınırsız olduğu görülmektedir. Cahiliye döneminde çok farklı evlilik çeşitleri olduğu Hz. Aişe Annemizden rivayet edilmiştir. Bu kadar çok ve çeşitli nikah şekilleri de o toplumda kadının sosyal bir değeri olmadığına işaretti. Bir erkek dilediği kadar kadınla evlenebilirdi.

Nisa Suresi 3. Ayetle birlikte çok kadınla evlenme dört ile sınırlandırılmış oldu ve bu hüküm o dönemde uygulamaya konuldu. Ancak Ayete dikkat edilirse “eğer haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın” şeklinde bir uyarı vardır. Burada esasında İslâm’da tek eşliliğin adalet için en uygunu olduğu öngörülmektedir. Nitekim yine Nisa suresinin 129.Ayetinde: “Üzerine düşüp uğraşsanız da kadınlar arasında âdil davranmaya güç yetiremezsiniz; bâri birisine tamamen kapılıp da diğerini askıya alınmış gibi bırakmayın.” Buyrulmakta, bir erkeğin birden fazla kadınla evlendiği zaman adaleti sağlayamayacağı açıkça ifade edilmektedir. Bu Ayetle de İslam’da tek eşliliğin esas olduğu, birden fazla kadınla evlenmenin istisnai bir durum olduğu ortaya çıkmaktadır.

İslam dininde çok kadınla evlenmenin tek  istisnai durumu ise neslin devamı için çocuk sahibi olmak istendiğinde eşinden ayrılmak istemeyen kimsenin yine eşinin de rızasını alarak bir başka evlilik yapmasıdır. Ancak burada da temel husus adalettir. Adalet göz ardı edilerek gerçekleştirilecek sonraki evlilikler, her ne kadar amaç çocuk sahibi olmak bile olsa, ilk eşi huzursuz edeceğinden,yine tavsiye edilmemiş, çocuk sahibi olunamasa bile birden fazla kadınla evlenilmemesinin daha uygun olacağı  Ayette tavsiye edilmiştir.

Daha geniş bilgi için Diyanet İşleri Başkanlığı İlmihaline bakabilirsiniz.


 


Yavrum, özet olarak söylemek gerekirse, sen kadın ruhunu tanımıyorsun. Hiçbir kadın kendi rızası ile bir başka eşe hele de böyle bir zamanda asla razı olmaz ve hiçbir erkek de ne kadar uğraşsa da hanımlar arasında adaleti tam olarak sağlayamaz. Buna Ayette de işaret ediliyor. Bu nedenle birden çok kadınla evlenen adam belasını bulmuş demektir.


 


 


Selam, sevgi ve saygı ile.


 


Sabri Tandoğan


Sayın Sabri Tandoğan'ın cevaben yazdıkları :

İslamda aslolan tek eşliliktir, çok eşlilik değildir Yazan "Adam"
Cvp: İslamda aslolan tek eşliliktir, çok eşlilik değildir Yazan Sabri Tandoğan

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]