Sevgili BABACIĞIM ve Değerli Dostlar; Birlik,bereberlik ve sevgilerle an'ı yaşayanlardan olmamız duasıyla hayırlı Cumalar diliyorum.
İSLAM’A İNSAN KAZANDIRAN PEYGAMBERİ YÖNTEMLER
1) Peygamberimizin ahlakı üstün ve istikrarlı olup diğer insanlar gibi bilgi ve tecrübe süreci gerektirmiyordu. Ayrıca peygamberimiz de “ Beni Rabbim terbiye etti, ne güzel terbiye etti.” buyuruyor.
2) Öncelikle maddeten ve manen baş, söz, diş ve elbise temizliğine, yani estetiğe çok dikkat ederek itici bir görüntüye girmezdi.
3) Telafisi zor bir hataya düşmemek için sosyal hayatta danışmadan önemli işleri yapmazdı.
4) Kimseyi rencide etmez, kimsenin sırlarını öğrenmeye çalışmaz ve yeterinden fazla konuşmazdı.
5) El ve dili ile kimseyi incitmezdi, eminlikle ün yaptı ve çevresine karşı tebessümü eksik olmazdı.
6) Acaba dedirttirecek veya şüphe oluşturacak şaibeli işlerden uzak dururdu.
7) Kasten borcunu geciktiren ve alacaklısını kapısını kadar getirten insanlardan hoşlanmazdı.
8) Mescit ve cami inşaatlarında işçilik yapanlara yardım eder, sevabına ortak olmak istiyorum buyururdu.
9) İnsanlara İslam’ ı kolaylaştırınız, sevdiriniz ve zorlaştırmayınız Buyururdu. Bununla birlikte eğitim ve öğretime öncelik verir, gerekenle tek tek ilgilenirdi, her ilgilendiği kişi de önemli işler başarmıştır.
10) Kendisine karşı özür dilemesi gereken biri olsa bile ona özür diletmez, affeder ve varsa bir ihtiyacı onu da giderirdi.
11) Zühd ve takva sahibi (kalbine aşırı dünya sevgisini sokmayan, günahlardan gizli ve açık olarak sakınan) kimseyi sever ve hiç unutmazdı, böyle insanlara zaman zaman selam gönderirdi. 12) Camiyi kirleteni görse bile azarlamaz, affederek kalbini fetheder ve onu İslam’ a kazandırırdı.
13) Ezanla alay edeni dahi zamanla müezzin olarak almış, hem o kimsenin şahsının hem de neslinin hidayetine sebep olmuştur.
14) Şahsı için olan bir kusuru affeder ama İslam için düşmanlık yapanı zamanın ve olayların akışına bırakırdı.
15) Birisinden intikam almaya kalkanları: “ Kınanarak ve nefret uyandırarak anılmayı ister misiniz? “ diyerek engellerdi.
16) Peygamberliğinden önce de can, mal ve namus gaspçılarına karşı kurtarıcı olarak kurulan Hılful Fudul’ da gönüllü olarak çalışmıştır. Bu davranışı örnek alınarak bugün de yardım derneklerinde yer almada fayda vardır.
17) Salim bir kalple kimseyi aldatmayanı, kimseye haset etmeyeni, özellikle diline ve şehvetine hâkim olana kefil olacağını müjdelemiştir.
18) Bir kimseyi Allah için seviyorsanız, ona Allah için sevdiğinizi söyleyin ki o da sizi sevsin buyurmuştur.
19) Bir gün Hz. Ali mescitte yer bulamayınca hemen Hz. Ebubekir ile kendisi arasına alarak ve Hz. Ali ve Hz. Ebubekir’ e dönerek büyüklerin kadrini ancak büyükler bilir buyurmuştur.
20) Küskünleri el ele tutarak barıştırır ve sürtüşmeyi yasaklardı.
21) En tehlikeli münafıkların bile canlarını incitmez fakat zamanla nüfuzlarını ve etkinliklerini engellerdi.
22) Müslümanları bozgunculuk çıkararak bölenlerin azaba uğrayacaklarını hatırlatırdı.
23) Haksızlıkla biri diğerini infaz eder ve ardından da kendisinin haklı olduğunu savunan kişiye Peygamberimiz dönerek sitemle: “Samimi mi, yalan mı diye kalbini yarıp baksaydın ya! “ diyerek üzüntüsünü belirtirdi.
24) Uzaktan bir mücahit gelince yerde oturuyor olsa da kalkarak alnından öper, ona sevgi, şefkat ve merhametle yaklaşır ve dua ederdi.
25) Herhangi bir toplulukta iyi ve yararlı olarak ne konuşuluyorsa onlara eşlik eder fakat sorulmadan ve istenmeden herhangi bir konuda konuşma yapmak için ısrar etmezdi.
Allahu Teala cümlemize Ahlakı Muhammediye ile ahlaklanmayı nasip eder inşAllah. Amin.
Hürmetlerimle.
Kızınız; Gülden BULUT.
Sayın Sabri Tandoğan'ın cevaben yazdıkları :
Resulullah Efendimiz'in güzel ahlakından Yazan Gülden Bulut
Cvp: Resulullah Efendimiz'in güzel ahlakından Yazan Sabri Tandoğan