Hürmetler ve sağlık temennileri ile gönülden kocaman bir merhaba değerli büyüğüm. Merhum Ahmet Hamdi Akseki'nin Yavrularımıza Din Dersleri adli eserinde yer alan bir metni müsaadenizle paylaşmak istiyorum. Beni bu sade yazı çok etkiledi. Hayırlara vesile olması dileğiyle...
TAVSIYESİ KENDINDEN ÇOCUK
Büyük tüccarlardan biri, mağazasına bir çocuk alacağını ilan etti. Elli kadar çocuk geldi. Bunlardan birini alıkoydu ve çocuk işe başladı. Dostlarından biri mağaza sahibine sordu:
-Bu çocuğun önce çalıştığı yerlerden tavsiyesi yok. Sana yarayıp yaramayacağını anlamadan nasıl ve niçin alıkoydun? Sebebini bana da anlatır mısın?
Mağaza sahibi cevap verdi:
-Hayır, aldanıyorsunuz, bu çocuğun birçok tavsiyesi var, anlatayım: 1) İçeri girerken ayakkabılarını iyice sildi, girince kapıyı kapadı. Bu onun temiz ve dikkatli olduğunu gösterir. 2) İçeri girince oturdu ve sonra da yerini ihtiyar ve sakat adama verdi. Bu onun merhametli, saygılı ve düşünceli olduğunu gösterir. 3) Girerken nezaketle selam verdi, sorduğum şeylere düzgün ve yine nezaketle cevap verdi. Bu da onun terbiyesi olduğunu gösterir. 4) Mahsus yere bırakmış olduğum kitabı alıp masanın üstüne koydu. Bu intizamli ve intizam sever olduğunu gösterir. Her şey intizamdan doğar. 5) Ötekini berikini itip kakmadı. Sırasını bekledi. Bu da hakkına razı olduğunu gösterir. 6)Önüme gelince dikkat ettim: Elbisesi fırçalanmış, saçları güzelce taranmış, tırnakları tertemiz idi... Şimdi bunların hepsi birer tavsiyename değil mi? Hem de kaç tane?