Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Aşure Günü hepimize mübarek olsun.
Gönderen : Gülden Bulut
Tarih : 11/3/2014 4:12:22 PM


 


Sevgili BABACIĞIM ve Değerli Dostlar;


Rabbim Aşure Günümüzü hayırlara vesile etsin.


"Allah yolunda öldürülenlere de ölü demeyin. Onlar diridir ama siz anlamazsınız..." Bakara / 154


AŞURE GÜNÜNÜN FAZİLETİ


Muharrem’in onuncu gününe Aşure Günü (10 Muharrem 1433/5 Aralık 2011 Pazartesi), dokuzuncu günü ile onuncu günü arasındaki geceye de Aşure Gecesi denir. Muharrem ayı, Kur’ân-ı kerîmde kıymet verilen dört aydan biridir. Aşure Gecesi, bu ayın en kıymetli gecesidir.


Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:


“Aşure Günü zerre kadar sadaka veren kimseye, Allahü teâlâ Uhud dağı kadar sevap verir.” [Şir’a]


“Allahü teâlâ, Aşure Günü’nü üstün kılmıştır. Allahü teâlâ, gökleri, yeri, dağları, denizleri, yıldızları, Arş’ı ve melekleri, Âdem aleyhisselâmı Aşure Günü yarattı. İbrahim aleyhisselâmın dünyaya gelişi ve Nemrud’un ateşinden kurtuluşu Aşure Günü oldu. ibrahim aleyhisselâma, oğlunun yerine kesmek için, büyük koç bugün ihsan edildi.” [Taberanî]


Muharrem Ayı ve Aşure Günü


"Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.


Allah'ın ayı, günü ve yılı olmaz, ancak Allah'ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu için Peygamberimiz tarafından bu şekilde ifade edilmiştir.


Âşura Günü ise Muharrem'in 10. günüdür. Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir.


Aşure Orucu


Peygamber (s.a.s.), “Aşure günü orucunun, önceki yılın günahlarına keffaret olacağını umarım” (Tirmizî, Savm, 47) buyurarak bu günde oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Ancak Yahudiler, Muharrem’in sadece 10. gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için önüne veya sonuna bir gün ilavesiyle iki gün ve yahutta hem öncesine hem de sonrasına bir gün ilave edilerek üç gün oruç tutulması tavsiye edilmiştir.


Hicrî Senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü Âşura Günüdür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Âşura Gününün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır.


Âşura Gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Sûresinin ikinci âyeti olan "On geceye yemin olsun" ifâdelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz.


Bazı tefsirlerimizde bu on gecenin Muharrem'in Âşurasine kadar geçen gece olduğu beyan edilmektedir.(1)


Cenâb-ı Hak bu gecelere yemin ederek onların kudsiyet ve bereketini bildirmektedir.


Bugüne "Âşura" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir:


1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.


2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.


3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.


4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.


5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.


6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.


7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.


8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.


9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.


10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.(2)


Hz. Âişe'nın belirttiğine göre, Kabe'nin örtüsü daha önceleri Âşura gününde değiştirilirdi.


İşte böylesine mânalı ve kudsî hâdiselerin yıldönümü olan bu mübarek gün ve gece, Saadet Asrından beri Müslümanlarca hep kutlana gelmiştir. Bugünlerde ibadet için daha çok zaman ayırmışlar, başka günlere nisbetle daha fazla hayır hasenatta bulunmuşlardır. Çünkü, Cenab-ı Hakkın bugünlerde yapılan ibadetleri, edilen tevbeleri kabul edeceğine dair hadisler mevcuttur.


Âşura Gününde ilk akla gelen ibadet ise, oruç tutmaktır. Muharrem ayı ve Âşura Günü, Ehl-i Kitap olan Hıristiyan ve Yahudiler tarafından da mukaddes sayılırdı. Nitekim, Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam Medine'ye hicret buyurduktan sonra orada yaşayan Yahudilerin oruçlu olduklarını öğrendi.


"Bu ne orucudur?" diye sordu.


Yahudiler, "Bugün Allah'ın Musa'yı düşmanlarından kurtardığı Firavun'u boğdurduğu gündür. Hz. Musa (a.s.) şükür olarak bugün oruç tutmuştur" dediler.


Bunun üzerine Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam da, "Biz, Musa'nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz" buyurdu ve o gün oruç tuttu, tutulmasını da emretti.(3)


Aşûra günü yalnız ehl-i kitap arasında değil, Nuh Aleyhisselâmdan itibaren mukaddes olarak biliniyor, İslam öncesi Cahiliye dönemi Arapları arasında İbrahim Aleyhisselâmdan beri mukaddes bir gün olarak biliniyor ve oruç tutuluyordu.


Bu hususta Hazret-i Âişe validemiz şöyle demektedir:


"Âşûrâ, Kureyş kabilesinin Cahiliye döneminde oruç tuttuğu bir gündü. Resulullah da buna uygun hareket ediyordu. Medine'ye hicret edince bu orucu devam ettirmiş ve başkalarına da emretti. Fakat Ramazan orucu farz kılınınca kendisi Âşûrâ gününde oruç tutmayı bıraktı. Bundan sonra Müslümanlardan isteyen bugünde oruç tuttu, isteyen tutmadı." 'Buhari, Savm: 69.


O zamanlar henüz Ramazan orucu farz kılınmadığı için Peygamberimiz ve Sahabileri vacip olarak o günde oruç tutuyorlardı. Ne zaman ki, Ramazan orucu farz kılındı, bundan sonra Peygamberimiz herkesi serbest bıraktı. "İsteyen tutar, isteyen terk edebilir" buyurdu.(4) Böylece Âşura orucu sünnet bir oruç olarak kalmış oldu.


Âşura orucunun fazileti hakkında da şu mealde hadisler zikredilmektedir.


Bir zat Peygamberimize geldi ve sordu:


"Ramazan'dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?"


Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam, "Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir" buyurdu.(5)


Yine Tirmizi’de de geçen bir hadiste Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:


"Âşura Gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum."(6)


"Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur”(7) hadis-i şerifi ise, bu günlerde tutulan orucun faziletini ifade etmektedir.


Bu hadisin açılamasında İmam-ı Gazali, "Muharrem ayı Hicrî senenin başlangıcıdır. Böyle bir yılı oruç gibi hayırlı bir temele dayamak daha güzel olur. Bereketinin devamı da daha fazla ümit edilir" demektedir.


Gerek Yahudilere benzememek, gerekse orucu tam Âşura Gününe denk getirmemek için, Muharrem'in dokuzuncu, onuncu ve on birinci günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.


Bu mânâdaki bir hadisi İbni Abbas rivayet etmektedir. Bunun için, müstehap olan, aşure Gününü ortalayarak, bir gün önce veya bir gün sonra oruç tutmaktır.


Bu günde oruçtan başka hayır, hasenat ve sadaka gibi güzel âdetlerin de yaşatılması isabetli ve yerinde olacaktır. Herkes imkânı nisbetinde ailesine, akraba ve komşularına ikramda bulunur; bugünlerin faziletini bildiren hâdiseleri hatırlayarak ihsanda bulunursa şüphesiz sevabını kat kat alacaktır. Bilhassa, Peygamberimiz, mü'minin aile efradına Âşura Gününde her zamankinden daha çok ikramda bulunmasını tavsiye etmiştir.


Bîr hadiste şöyle buyurular: "Her kim Aşura Gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(9) Bu aile mefhumunun içine akrabalar, yetimler, kimsesizler, konu komşular da girmektedir. Fakat, bunun İçin fazla külfete girmeye, aile bütçesini zorlamaya lüzum yoktur. Herkes imkânı ölçüsünde ikram eder.


Âşura gününün manevi ve berraklığı üzerinde Kerbela karanlığının kesafeti de görülmektedir. 61. hicret yılının Muharrem'ine ait 10. gününde Hazret-i İmam Hüseyin (r.a.) 55 yaşında iken Sinan bin Enes isimli bir hain tarafından Kerbelâ'da hunharca şehit edilmiştir. Bu gadr ve zulmün arkasında Emevi Halifesi Yezid, onun Küfe valisi İbni Ziyad vardır. Yarım asır öncesinden Peygamberimizin bizzat haber verildiği bu ciğerleri yakan olay Hazret-i Hüseyin'i Cennet gençlerinin efendisi olma şanına yüceltmiştir.


Şehitler mükâfatını almış en yüce mertebelere ulaşmıştır. Yüce Allah'ın da zalimlere hak ettikleri cezayı en âdil bir şekilde vereceğinden şüphemiz yoktur. Kader hükme boyun eğen her mü'min bu olaya üzülür, ancak itidalini ve soğukkanlılığını kaybetmez. Duyguları yanlışlara ve taşkınlıklara götürmez. Çünkü meydana gelen bütün olaylar ezelî takdirin bir hükmüdür. Bu açıdan bunu bir "yas merasimi" haline dönüştürmek ehli-i sünnetin itikat ve inancına aykırıdır.


Aşure’nin hikâyesi


Aşure pişirmek Osmanlıdan sonra daha önem kazanmıştır. Nuh peygamber zamanından geldiği de bilinmektedir. Herkes aşurenin varoluş hikâyesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığını bilmektedir. Hz. Nuh, Hz. İdris peygamberden sonra kavmine gönderilen peygamberden biridir. Aşurenin hikâyesi ise şu kıssaya dayanmaktadır:


Oğulları olan, Sam, Ham ve Yasef kendisine iman etmelerine karşın Kenan ve kavminden pek çok kimse ona inanıp iman etmez. 1000 seneden fazla Allah’ın emirlerini kavmine tebliğ etmesine karşın ne yazık ki çok zulme uğrar ve onların alaylarına maruz kalır. Sonunda kavmini Allah’a şikâyet eder. Allah, Hz. Nuh’a çok büyük bir gemi yapmasını emreder. Ve ona yardım etmesi için Cebrail (as) kendisine yardımcı gönderir.


Hz. Nuh emre itaat ederek büyük bir gemi yapar ve kendisine iman eden ne kadar mümin varsa onları gemiye bindirir. Her cinsten birer çift hayvanı da yanlarına alır. Ve Allah sonunda büyük tufanı koparttır. Gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar. Ten nur’un kaynaması ile gemi hareket eder. Sadece gemiye binen müminler kurtulur. Gemi aylarca suda kalır. Bu zaman zarfında yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar. Geriye kalan yiyecekleri bir kazanda toplayarak bir çorba pişirmeye başlarlar. O zamanda yapılmış çorbaya bugün Aşure diyoruz. Aşurenin hikâyesi de bir rivayete göre bu kıssaya dayanmaktadır. Yüzyıllardan bu yana değişmeyen bir gelenek haline gelmiştir Aşure. Osmanlı zamanında bu aya çok önem verilir idi. Muharrem ayının 10. günü oruçla başlanırmış güne, kazanlarca aşureler yapılıp eşe dosta, konu komşuya dağıtılırmış. O zamanda aşure dağıtan gönüllü “aşure sebilcileri” varmış. Fakire, fukaraya aşure dağıtırlarmış.


Kaynaklar:


1) Hak Dini Kur ân Dili. 8 5793.


2) Sahih-i Müslim Şerhi, 6:140.


3) Ibtıı Mâce, Siyam: 31.


4) Müslim. Siyam: 117.


5) Tîrmizî. Savm: 40.


6) A.g.e., Savın: 47.


7) İbni Mâce. Siyam: 43.


8) İhyâ, 1:238


9) et-Tergîb ve'l-Terhİb, 2:116.


Kaynak: islamiyet.gen.tr


KERBELA ŞEHİTLERİNİN İSİMLERİ


1. Abdullah oğlu Avf, 2. Abdullah-i Muhyi oğlu Ömer, 3. Abdullah oğlu Sa’d, 4. Abdullah-i Yezmi oğlu Abdurrahman, 5. Akîl oğlu Câfer, 6. Akîl oğlu Müslim, (Küfe’de) 7. Akil oğlu Abdurrahman, 8. Amr Kelbi oğlu Abdullah, 9. Avf oğlu Avn, 10. Avsece-i Azerbaycanî oğlu Müslim, 11. Cebâve oğlu Ömer, 12. Câfer oğlu Abdullah’ın oğlu Muhammed, 13. Câfer (İslam ordusunun müezzini), 14. Deccâne oğlu Abdullah, 15. Deccâne oğlu Sa’d, 16. Enes oğlu Mâlik, 17. Enes oğlu Muhammed, 18. Farrat oğlu Ömer, 19. Firûzan (İmâm Hüseyin’in kölesi), 20. Fâris oğlu Gulam (İmâm Zeynel Abidin’in hizmetçisi), 21. Gûlam Selman (Basra’da şehit oldu), 22. Gulam oğlu Urve (Hûr’un kölesi), 23. Hâni Baba (Urve ve Hz. Ali’nin kızkardeşi Ümmehâni’nin oğludur), 24. Hasan-i Hemedanî oğlu Berir, 25. Hûr oğlu Ali, 26. Hanzala oğlu Said, 27. Hassen oğlu Zehir, 28. Hz. Ali oğlu Hz. Hüseyin 29. Hz. Ali oğlu Avn, 30. Hz. Ali oğlu Abdullah, 31. Hz. Ali oğlul Celal Abbas 32. Hz. Ali oğlu Ebubekir, 33. Hz. Ali oğlu Fazl, 34. Hz. Ali oğlu Osman, 35. Hz. Hasan oğlu Abdullah, 36. Hz. Hasan oğlu Kâsım, 37. Hz. Hüseyin oğlu Ali Ekber 38. Hz. Hüseyin oğlu (Mâsum) Ali Asgar (Abdullah Ekber), 39. Hz. Hüseyin oğlu (Masum) Kâsım 40. Halit oğlu Ömer, 41. Harir oğlu Hamza, 42. Hâris oğlu Cebâve, 43. Hâris oğlu Yusuf, 44. Kays bin A’rabî, (Küfe’de) 45. Kelbi oğlu Veheb, 46. Ma’kel oğlu Enes, 47. Malik oğlu Vekkas, 48. Meşkûr (Hz. Müslim’in çocuklarının zindancısı), (Küfe’de) 49. Mezahir oğlu Habib, 50. Mikdâd oğlu Muuhammed, 51. Muhacir-i Câfî oğlu Zeyd, 52. Muhammed-i Kesiyr, (Küfe’de) 53. Muhammed Kesiyr oğlu Mahdum, (Küfe’de) 54. Muta oğlu Ömer, 55. Müslim-i Azerbaycanî’nin oğlu (ismi bilinmiyor), 56. Müslim Akîl oğlu Abdullah, 57. Müslim Akil oğlu İbrahim (Küfe’de) 58. Müslim Akil oğlu Muhammed, (Küfe’de) 59. Müslim Hammad, 60. Müslim Mazenî oğlu Yahya 61. Ömer oğlu Halit, (veya Halil) 62. Raf’i oğlu Hilâl, 63. Rebîa oğlu Kays, 64. Riyah oğlu Hûr, 65. Riyah oğlu Mıs’ab (Hûr’un kardeşi), 66. Saad (Ebu Tâlip’in kölesi), 67. Sad oğlu Hanzala, 68. Seviyd oğlu Şit, 69. Ubeyd oğlu Şerih, 70. Urve oğlu Abdurrahman, 71. Utbe-i Vekkas oğlu Haşim, 72. Utbe oğlu Mâlik, 73. Ziyad Şaabi oğlu Zeyd, Mekanları cennet, ruhları şad olsun...


Hürmetlerimle.


Kızınız; Gülden BULUT.


 


 


 


KERBELA ŞEHİTLERİNİN İSİMLERİ


1. Abdullah oğlu Avf, 2. Abdullah-i Muhyi oğlu Ömer, 3. Abdullah oğlu Sa’d, 4. Abdullah-i Yezmi oğlu Abdurrahman, 5. Akîl oğlu Câfer, 6. Akîl oğlu Müslim, (Küfe’de) 7. Akil oğlu Abdurrahman, 8. Amr Kelbi oğlu Abdullah, 9. Avf oğlu Avn, 10. Avsece-i Azerbaycanî oğlu Müslim, 11. Cebâve oğlu Ömer, 12. Câfer oğlu Abdullah’ın oğlu Muhammed, 13. Câfer (İslam ordusunun müezzini), 14. Deccâne oğlu Abdullah, 15. Deccâne oğlu Sa’d, 16. Enes oğlu Mâlik, 17. Enes oğlu Muhammed, 18. Farrat oğlu Ömer, 19. Firûzan (İmâm Hüseyin’in kölesi), 20. Fâris oğlu Gulam (İmâm Zeynel Abidin’in hizmetçisi), 21. Gûlam Selman (Basra’da şehit oldu), 22. Gulam oğlu Urve (Hûr’un kölesi), 23. Hâni Baba (Urve ve Hz. Ali’nin kızkardeşi Ümmehâni’nin oğludur), 24. Hasan-i Hemedanî oğlu Berir, 25. Hûr oğlu Ali, 26. Hanzala oğlu Said, 27. Hassen oğlu Zehir, 28. Hz. Ali oğlu Hz. Hüseyin 29. Hz. Ali oğlu Avn, 30. Hz. Ali oğlu Abdullah, 31. Hz. Ali oğlul Celal Abbas 32. Hz. Ali oğlu Ebubekir, 33. Hz. Ali oğlu Fazl, 34. Hz. Ali oğlu Osman, 35. Hz. Hasan oğlu Abdullah, 36. Hz. Hasan oğlu Kâsım, 37. Hz. Hüseyin oğlu Ali Ekber 38. Hz. Hüseyin oğlu (Mâsum) Ali Asgar (Abdullah Ekber), 39. Hz. Hüseyin oğlu (Masum) Kâsım 40. Halit oğlu Ömer, 41. Harir oğlu Hamza, 42. Hâris oğlu Cebâve, 43. Hâris oğlu Yusuf, 44. Kays bin A’rabî, (Küfe’de) 45. Kelbi oğlu Veheb, 46. Ma’kel oğlu Enes, 47. Malik oğlu Vekkas, 48. Meşkûr (Hz. Müslim’in çocuklarının zindancısı), (Küfe’de) 49. Mezahir oğlu Habib, 50. Mikdâd oğlu Muuhammed, 51. Muhacir-i Câfî oğlu Zeyd, 52. Muhammed-i Kesiyr, (Küfe’de) 53. Muhammed Kesiyr oğlu Mahdum, (Küfe’de) 54. Muta oğlu Ömer, 55. Müslim-i Azerbaycanî’nin oğlu (ismi bilinmiyor), 56. Müslim Akîl oğlu Abdullah, 57. Müslim Akil oğlu İbrahim (Küfe’de) 58. Müslim Akil oğlu Muhammed, (Küfe’de) 59. Müslim Hammad, 60. Müslim Mazenî oğlu Yahya 61. Ömer oğlu Halit, (veya Halil) 62. Raf’i oğlu Hilâl, 63. Rebîa oğlu Kays, 64. Riyah oğlu Hûr, 65. Riyah oğlu Mıs’ab (Hûr’un kardeşi), 66. Saad (Ebu Tâlip’in kölesi), 67. Sad oğlu Hanzala, 68. Seviyd oğlu Şit, 69. Ubeyd oğlu Şerih, 70. Urve oğlu Abdurrahman, 71. Utbe-i Vekkas oğlu Haşim, 72. Utbe oğlu Mâlik, 73. Ziyad Şaabi oğlu Zeyd, Mekanları cennet, ruhları şad olsun...


Hürmetlerimle. Kızınız;Gülden BULUT.


 

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]