.
Necip Fazıl Kısakürek eşsiz güzellikte dizeleriyle sanatı anlatır ;
Anladım, sanat yalnız Allah’ı aramakmış;
Marifet bu, gerisi yalnız çelik- çomakmış.
Tam otuz sene saatim işlemiş ben durmuşum
Gökyüzünden habersiz uçurtma uçurmuşum.
Yine Tolstoy’un sanat tanımına göre " Sanat, insanla Allah arasında kurulan kutlu birliğin adıdır" Sanat, Allah'a ulaştırınca insan evrendeki her şeye hayret ve hayranlıkla bakıyor.
İslam aleminde sanat hep yanlış anlaşılmış ,uydurma hadislerle her zaman engellenmeye çalışılmıştır. İslam dünyasından Beethoven, Mozart gibi müzisyenler, Rodin, Michelangelo gibi heykeltraşlar, Van Gogh, Matisse gibi ressamlar çıksaydı, daha da önemlisi Müslümanlar sanatı çok sevse ve önem verseydi eminim bugün İslam dünyası Batının çok önünde olacaktı. Çünkü sanat insanı mükemmelliğe, güzelliğe, yaşama sevincine ve ilerlemeye götüren en önemli araçlardan biridir.
Hürmetlerimi sunar,ellerinizden öperim
Ömer Erkul
--------------------------------------------------------------------------------
Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :
Sayun Ömer Erkul,
Kıymetli yavrum, insanı arıtan, temizleyen, yücelten san’at olduğu gibi insanı nefs vadilerinde dolaştıran, insanı adileştiren san’at da vardır. Bunları birbirinden ayırmak lazım. Her san’at bizi güzelleştirmez. Bazan tam aksi oluyor. Modern san’at adı altında sanatın birçok dallarında nice soytarılar patinaj yapıyorlar. Aman bunları birbirinden ayıralım. Hayattaki soytarılara olduğu gibi san’attaki soytarılara da yüz vermeyelim, sırtımızı dönelim. Söylediğim gibi gerçek san’at insanı yücelten san’attır. Aslolan hayat yolunda çevremizdeki bütün yanlışlıklara rağmen dimdik, tertemiz, pırıl pırıl yürüyebilmektir. Aman dikkatli olalım. nasıl zehirli gıda insana şifa vermezse, soytarı san’at da insana ayak bağı olur, onu nice kötülüklere götürür.
Selam, sevgi ve saygı ile.
Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Aziz Ruhlarına Fatihalarla.