.
Saygıdeğer Büyüğüm, bazı sorulara, bazen cevap vermemeyi uygun buluyorsunuz; şüphesiz buda bi cevaptır, ama basiret kıtlığından anlayamadığımız da, bu suküt'u nasıl değerlendirmeliyiz bilemedim... Bir de kişiye şeytandan gelen vesveseden dolayı kişinin üzülmesi ve bir arayış içine girmesi (müşkülü için) kişinin imanından mıdır. Bu aralar Riyazü'ssalihin okuyorum inşallah, oradan Peygamberimiz (S.a.v)in pırlanta bir hadisini paylaşarak yazımı bitirmek istedim;Cumanız mübarek olsun, size ve tüm sevdiklerinize hayır getirsin;
Abdullah b.Abbas(r.a)dan rivayetle;
''EY delikanlı! Sana bazı kurallar öğreteceğim; Allah’ın emir ve yasaklarını gözet ki, Allah da seni gözetsin.Daima Allah'ın rızasını her işinin önünde tut ki, Allah'ın yardımını her an yanında bulasın. Bir şey isteyeceksen Allah'dan iste. Bir yardım dileyeceksen Allah'dan dile. Bil ki, bütün insanlar toplanıp sana fayda temin etmeye çalışsalar, ancak senin için Allah'ın yazdığı faydayı sana ulaştırabilirler. Yine bütün insanlar sana zarar vermeye kalksalar,ancak Allah'ın senin hakkında takdir ettiği zararı verebilirler. Kalemler kaldırılmış ve kader defterinin sayfasındaki mürekkepler kurumuştur''
Tirmizi, sıfatu'l Kıyamet59(2516)
--------------------------------------------------------------------------------
Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :
Sayın “Balarası”,
Kıymetli yavrum, bir kimse yeryüzündeki her insanın kendinden en az bir üstün yönü ve bir yaratılış maksadı olduğunu bilir ve düşünürse, kabir ve ahiret hayatını unutmazsa kibirden korunabilir. Vesvesenin şeytandan olduğunu bildiğine göre ondan kurtulmak için de gayret etmesi gerekir.
Kutuplar gibi gece ve gündüz sürelerinin uzun olduğu yerlerde namaz ve oruç vakitlerinin hesabı için fıkıh alimlerinin farklı önerileri olmuştur. Bunlardan birisi de “vakit hesabı yapılabilen en yakın beldeye kıyas“ usulüdür. Bunlara ihtiyaç duyan bir kimse araştırarak detaylarını öğrenebilir.
Rahmetli Hocam Münir Derman Hz. “Bazen susmak en güzel cevaptır.” derdi. Anlamsız, soran kimseye ve başkasına bir faydası olmayacak, manen cevabı verilmesi uygun olmayan, vb. soruların sükûtla cevaplanması güzeldir.
Selam, sevgi ve saygı ile.
Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.