Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : İşte gıybet böyle korkunç bir şey...
Gönderen : Siteden
Tarih : 4/25/2017 7:15:36 AM


.




İŞTE GIYBET BÖYLE KORKUNÇ BİR ŞEY...


Esirgeyen ve Çokça Bağışlayan Allah'ın Adıyla...


”Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemeyi sever mi? İğrendiniz değil mi? O halde Allah’tan korkun; şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir.” (Hucurat 12)





Ayetin iniş sebebi:





Peygamber efendimizin (s.a.a) iki ashabı, Selman-ı Farisi’nin gıybetini ettiği için nazil olmuştur. Selman-ı Resulu Ekrem’e yemek götürmesi için göndermişlerdi. Peygamberimiz de Selman’ı Usame b. Zeyd’in yanına gönderdi. Çünkü Usame beytülmal görevlisiydi. Usame de ”Şimdilik verilecek birşey yok” demişti. İki arkadaş Usame hakkında, ”O cimrilik yaptı” dediler. Selman için de; ”Onu Semiha kuyusuna gönderecek olsak onun da suyu kurur!” dediler.Ayrıca kendileri bizzat giderek olayı soruşturdular. Peygamber Efendimiz (s.a.a) onlara, ”Ağızlarınızda et çiğnediğinizi görüyorum” buyurdu. Onlar ”Ey Allah’ın Rasulü! Biz bugün asla et yemedik” dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.a.) şöyle buyurdu: ”Evet, Selman ile Usame’nin gıybetini ederek onların etini yediniz!” Bu olay üzerine yukarıdaki ayet nazil oldu. Böylece Müslümanlar gıybetten men edildi. (Mecmau’l-Beyan, c.9, s.135; Tefsiru’l Kuranil-Azim, c.4, s.191; Tenbihu’l Gafilin.)





Ayetin kısaca tefsiri:





Allah, bu ayette ilginç bir benzetme yapmıştır: Ayet, inanan bir Müslüman’ı ”kardeşe”, onurunu ”etine” ve gıybeti edileni (habersiz olduğu için) ”cenazeye” benzetmektedir.





Bu tabirler gıybetin ne denli kötü ve korkunç bir günah olduğunu sergilediği gibi, bunu yapanın ne derecede vahşi, acımasız, saldırgan ve vicdansız biri olduğunu da vurgulamaktadır. Zira insan ne olursa olsun kardeşine ve onun cenazesine saygılı olmayı gerekli bilmektedir. Kardeşinin cenazesini yemeyi aklından geçirmediği gibi, ona en ufak bir saygısızlığı da asla düşünmez.





Gıybet eden kimse sıradan ve seviyesiz kimsedir. Kardeşinin etini yemekle kalmaz, bu ziyafete başkalarını da davet eder. Allah insanlara yapmış oldukları günahların gerçek yüzünü hatırlatmak için, ”meyte” (ölü) tabirini kullanarak , onları bu gafletten uyandırmak ve böylece tiksindikleri, iğrendikleri, kınadıkları ve nefret ettikleri şeylere kendilerini de bulaştırmalarını engellemek istemektedir.






...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]