Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler.
Gönderen : Sabri Babadan Selam
Tarih : 7/21/2017 3:06:59 PM


.


MEVLA GÖRELİM NEYLER, NEYLERSE GÜZEL EYLER
Kıymetli yavrum,
Bir söz vardır, “Olan, olması gerekendir.” diye. Hani halk arasında çok konuşulur, iki kişi birbirine güzel dileklerde bulunurken, “Her şey gönlünce olsun.” derler. Acaba her şey gönlümüzce olursa daha mı iyi olur, doğrusu üzerinde uzun uzun tartışılacak bir durum.



İnsanlığın yüz akı, Resulullah Efendimizin sadık dostu Hz. Ebubekir (r.a)’a sormuşlar, “Efendim, nasıl böyle mükemmel bir insan oldunuz?” demişler. “Bazı şeyler istediğim gibi olmaya olmaya...” diye cevap vermiş. En iyisi hayatı ve insanları oldukları gibi kabul etmek. Ne isteklerimiz olunca aşırı sevinmek, ne de olmayınca aşırı üzülmek. “Hayırlısı” deyip, geçip gitmek.


Efendim, hayat yolunda hepimizin yanlış attığımız adımlar oluyor, hatalarımız oluyor, kusurlarımız, noksanlarımız veya törpülenmesi gereken fazlalıklarımız oluyor. Yapılacak iş nedir, hayatı, insanları oldukları gibi kabul etmek. Bir de kendimize fazla yüklenmemek. Kendine fazla yüklenmek, kendini sürekli itham etmek her an yaptığımız hataları yaşamak, bizi iyiye, güzele ve doğruya götüremiyor.


Yunus Emre, “Yaradılanı hoş gör, Yaradandan ötürü.” diyordu. Evet, yaradılanı hoş görelim ama kendimizi de tahrip edercesine, yıpratırcasına itham etmeyelim. Zaman zaman, bir daha tekerrür etmemesi için kararlar alalım ama kendimizi de hoş görelim. Sonra işin bir başka yönü daha var. Kimbilir belki öyle olmasında bir hayır vardır. Biraz hadiselerin akışı içinde daha rahat olmayı öğrenelim.


Büyük Türk velîsi Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri “Tefvizname” isimli şiirinde teslimiyeti o kadar güzel anlatıyor ki...


“Hak şerleri hayr eyler


Zannetme ki gayreyler


Ârif anı seyreyler


Mevlâ görelim neyler,


Neylerse güzel eyler...


***


Sen Hakk’a tevekkül kıl


Sabreyle ve râzı ol


Tefviz et ve rahat bul


Mevlâ görelim neyler,


Neylerse güzel eyler...



***


Bir işi murâd itme


Hak’dandır O red itme


Oldıysa inâd itme


Mevlâ görelim neyler,


Neylerse güzel eyler...



***


Hakk’ın olıcak işler


Ol hikmetini işler


Boşdur gam u teşvişler


Mevlâ görelim neyler,


Neylerse güzel eyler...”


***


Selam, saygı ve sevgi ile.
Sabri Tandoğan
Aziz Ruhlarına Fatihalarla.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]