.
Canım Pamuk dedem,
Size göre bir bilim adamı nasıl olunur? Bilim nedir? Ve bilime ulaşmak için ne yapılmalı? Bilim nasıl yapılır? Ben bu soruları defalarca kendime sorup sorup duruyorum. Kendimce cevaplar buluyorum ama yeterli gelmiyor bana.
Saygılar sevgiler
--------------------------------------------------------------------------------
Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :
Sayın Gözde Dalan,
Kıymetli yavrum, bana göre bilim insanı, doğayı, hayatı, hakikati öğrenebilmek için yapılan çalışmalardır. En büyük hakikat, hayatın insanın doğasına, fıtratına göre nasıl yaşanılması gerekeceğidir. İnsanın varoluşundaki asıl amaç budur. Önemli olan hayatta ne başbakan, ne cumhurbaşkanı, ne dekan, ne rektör, ne zengin olmak, ne meşhur olmak değil adam gibi adam olabilmektir. Hazret-i insan olabilmektir. Efendi olabilmektir. Bunun için de o kimsenin niçin dünyaya geldiğini, ne için yaratıldığını bilmesi gerekir. Bunu bilmeyenler, anlamayanlar, öğrenmek istemeyenler eşek gelir, eşek giderler. Divan edebiyatının en ince, en zarif şairi Şeyh Galip,
“Bir şulesi var ki şem-i canın
Fanusuna sığmaz asumanın”
der. İnsan büyük, yüce, ürpertici varlık. İnsana saygı duymayanlar şeytana mensupturlar. Hayatta en büyük gerçek; bizi hazret-i insan olmaya götüren yoldur. İşte başta insan olmak üzere doğayı, hayatın tümünü inceleme konusu olarak alır ilim. İnsanı bir bütün olarak ele almayan, hayatı yalnız fizik, kimya kitaplarından ibaret görenler ne kadar yaşarlarsa yaşasınlar eşeklikten kurtulamayacaklardır. İnsan bilimde ilerledikçe insanın, doğanın, hayatın sırlarına daha çok vakıf olur. Çevrenizdeki inançsız, materyalist, ateist insanlara dikkat edin; istisnasız hiçbirinde edep, haya, incelik, zarafet bulamazsınız. Onlar kaba, zalim, hoyrat, saygısız, alaycı, ukala, herkese tepeden bakan firavun ruhlu kimselerdir. Onlar aşk nedir bilmezler, onlarda hiçbir tecelli karşısında bir ürperiş göremezsiniz. İlmi yalnız maddeye münhasır kılmak çağın en büyük yanılgısıdır.
Kainatın, insanlık kültür tarihinin en büyük şairi Yunus Emre,
“İlim ilim demektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır”
Der. Dünyada hiçkimse ilmi bu kadar özlü, bu kadar kısa ve bu kadar güzel anlatamamıştı. Evet, bilimin gayesi insanın kendi kendisini tanımasıdır. Kendini tanımayan insan, huzurlu olamaz, mutlu olamaz, sevemez, sevilemez. Bana insanlık kültürünün üç kelimede özetini sorsalar onlara “sevgi, saygı ve hoşgörü” derim. Ancak bu üç hasletle insanoğlu kendi kafasındaki çatışmalardan, kavgalardan kurtulabilir. Aksi takdirde çelişkiler içinde yaşayan bir kafada sulh, sükun ve güzellik yoktur.
İnsanoğlu ancak edep, tevazu, incelik, zarafet, sabır, şükür ve kanaatle iç dünyasında bir denge sağlayabilir, mutluluğu yalayabilir. Aksi halde yalnızlık, sıkıntı ve bunalım kaçınılmazdır.
Kıymetli yavrum, fazla zamanın olmadığını biliyorum. Onun için en kısa ve en özlü bir şekilde söyleyeceklerim bunlar olacak. Takıldığın, tereddüt ettiğin hususları çekinmeden sorabilirsin. Sulh, sükun ve güzellikler içindeki çalışmanda telaşa kapılmadan adım adım başarılı olacağına inanıyorum. Selam, sevgi ve saygı ile.
Sabri Tandoğan
Aziz Ruhları Şad Olsun.