Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Yüzük takılması hakkında bilgiler.
Gönderen : Siteden
Tarih : 11/15/2017 9:35:34 AM


.


YÜZÜK TAKILMASI HAKKINDA


Yüzük hakkında Hadisler, yüzüğün nasıl olması gerekir, yüzük taşları?


.



1- Erkeklerin altın yüzük takması haramdır.


2- Yüzüğün gümüş olması müstehaptır:
Hz. Ali (a.s):
"Parmaklarınıza, gümüş olmayan yüzük takmayın. Çünkü Resulullah salla'llâhu aleyhi ve alih buyurmuştur ki: “Allah-u Teâla, parmağında demir yüzük olan eli tahir kılmaz." (Tuhefu'l-Ukul)


3- Orta ve işaret parmağına yüzük takmak mekruhtur:


Resulullah (s.a.a) Hz. Ali'ye (a.s) hitaben şöyle Buyurdular:


Ya Ali, işaret ve orta parmağına yüzük takma; çünkü bu "Lut" kavminin yaptığı bir işti. Küçük parmağını da yüzüksüz bırakma." (Tuhefu'l-Ukul)


4- Yüzüğün sağ ele ve küçük parmakla yanındakine takılması sünnettir.


5- Yüzüğün parmağın dip boğumuna takılması sünnettir ve baş boğuma takılmasından nehyedilmiştir; zira Lut kavmi böyle yapıyorlardı.


6- Başparmağa takılması hakkında bir kayıt bulunmadı. Ama galiba buna gerek duyulmamış. Çünkü o parmağa yüzük takılması zaten anormal bir durumdur. (Gerçi maalesef bugün bu anormalliği yapanlar vardır!)


7- Abduhayr şöyle diyor:


“Hz. Ali (a.s)’ın, parmağına taktığı dört yüzüğü vardı: Şeref ve yüceliği için Hadid-i Sini, korunması için de Akik yüzük takardı.
Yakut yüzüğünün kaşına şöyle yazılmıştı: “Lâ ilâhe illâllah el-melik’ul- hakk’ul- mubin” Firuze’nin kaşına da şöyle yazılmıştı: “Allah’u Melik’ul- hak” Hadid-i Sini’nin kaşına da şöyle yazılmıştı: “el-İzzetu lillahi cemian” Akik’in kaşına da şu üç cümle yazılmıştı: “Mâşaellah, lâ kuvvete illa billah, esteğfirullah.” (El-Hisal -Şeyh Saduk-, s.199)


8- Allah'ın isimlerinden birini yüzük taşına nakşeden kimse onu, istinca ettiği (necaset temizlediği) ele takmamalıdır." (Tuhefu'l-Ukul)


9- Yüzüğün kaşının akik ve firuze taşından olması çok üstelenmiştir. Ve hadislerde bunlar için birçok sıhhı ve manevi faydalar zikredilmiştir.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]