Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Daha iyiye, daha güzele.
Gönderen : Esra
Tarih : 2/9/2018 3:09:52 PM


.





Çok Değerli Büyüğüm ;


Hani siz bir mailde bana cevaben : "Bir kitap okuyorsun, bir bölümü veya bir cümleyi anlayamadın, onu geç. Üzerinde ısrar etme. Başka bir zamanda yine oku. Anlayamazsan başka bir zamanda yine oku " buyurmuştunuz.Gerçi o mailde sorduğum soru sizi belki biraz üzmüştür ama bana getirisi çok fazla oluyor. Artık sürekli tekrarladığım bölümleri sıkılarak değil, zevkle okuyorum bu da görüş ufkumu (kısa yoldan) epeyce genişletiyor.


Ben Shakespeare'yi çok severim. O'na ait sonelerin toplandığı "Tüm Soneler" isimli kitapta, 6. sone şöyle:


"Ne yap yap,kurban gitme kışın zalim eline;


Özün arıtılmadan,Yaz'ı almasın senden ;


Bir şişeye bal akıt,bir yere bir hazine


Sun güzel hazinenden, kendin sona ermeden.


Bu iş haram değildir, tefecilik de değil,


Sevinç verir gönüllü borç ödeyenlere.


Görevin bir başka "SEN" yaratmaktır,bunu bil;


İşte on kat mutluluk, on gelir bir yerine,


On kat büyük bir görkem doğar gür benliğinden


Ortaya senin eşin on tane sen çıkar da,


Ölüm eli böğründe kalırdı göçünce sen.


Bırakırdı,yaşardın gelecek kuşaklarda.


Vazgeç inattan, öyle güzelsin ki,olmasın


Ecel senin fatihin, solucanlar mirasçın."


Dün bir sayın büyüğümle konuşuyorduk. Heyecanla,güzel bir sohbeti beklerken,O da diğer sıradanlaşmış, yaratıcılığını kaybetmiş kimseler gibi aynı şeyleri tekrar edip durdu. Ve ben dün o kadar sıkıldım ki (aynı şeylerin tekrarlanmasının verdiği bıkkınlıktan dolayı), defterimi açtım ve yukarıda ki mısraları okudum.Sizin beni çok etkileyen bir sözünüz var: "Biz olduğumuzu zannettiğimiz kimse değiliz."


Hocam tüm düşündüklerimizi,duygularımızı,fiiilerimizi hep içimizde ki "BEN" in ortaya çıkmasını sağlayacak şekilde kanalize etmeliyiz değil mi?


İyi ki varsınız.Hiç değilse bizi anlayacak,anlamakla kalmayıp, bizi candan sevecek birinin olması ne büyük lütuf. İnşallah biz de size hep layık oluruz.


Sevgiyle, saygıyla, hürmetle güzel ellerinizden öperim.


--------------------------------------------------------------------------------


Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :


Sayın Esra Hanım,


Kıymetli yavrum, bu son mailinde çok önemli noktalara değinmişsin. Gerçekten okumak sanatında tekrar çok önemli. Geothe, bir yazısında “seksen yaşına geldim, hala okumayı öğrendiğimi söyleyemem” diyor. Gerçekten tekrar çok önemli. Bir örnek vereyim. Samiha Ayverdi, Nezihe Araz, Safiye Erol, Sofi Huri hanımefendilerin yazdıkları “20. Asrın Işığında Müslümanlık” isimli kitabı iki yüz kere okudum. O kadar çok faydasını gördüm ki hayatta o okumalarım sırasında öyle güzellikler yaşadım ki anlatmam imkansız. Sanki o kitap yeni bir Sabri Tandoğan yarattı. Bugünlerde ikiyüz birinci defa okumaya başlamak istiyorum. İnşallah nasip olur. Yahya Kemal’in, Faruk Nafiz’in, Necip Fazıl’ın, Kemalettin Kamu’nun, Ahmet Muhip Dranas’ın, Ahmet Kutsi Tecer’in, Gülten Akın’ın, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın, Cahit Sıtkı Tarancı’nın, Özdemir Asaf’ın yüzlerce defa okuduğum şiirleri var. Bir türlü doyamıyorum. İnanın her okuyuşumda ayrı bir zevk, ayrı bir heyecan duyuyorum. Bu ne güzel bir olay. Kelimelerle anlatmam imkansız. Bence tekrar kültürün temel şartı. Bana göre ciddi bir kitabı bir okuyuşta özümleyecek kadar dahi bir insanın da dünyaya geldiğine açık söyleyim inanmıyorum. Onun için yepyeni güzellikler dumak, yepyeni heyecanlar yaşamak istiyorsan fikir değeri olan, san’at değeri olan eserleri bıkmadan, usanmadan tekrarla.


Kıymetli yavrum, biz bu dünyaya tekamül etmeye, olgunlaşmaya, yetişmeye, adam olmaya geldik. Bu, son nefese kadar devam eden bir süreç. Önemli olan bu süreçte hep daha iyiye, daha güzele, mükemmele doğru gidebilmek. Bunu yapabilenlere ne mutlu. İnşallah, Rabbimiz bizlere de nasip eder.


Kıymetli yavrum, yeni maillerini bekliyor, selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.


Sabri Tandoğan
Aziz Ruhlarına Fatihalarla.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]