Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Turgut Cansever, gerçek mimar
Gönderen : Kardan Adam
Tarih : 4/19/2007 11:06:03 AM


Değerli Üstâdım ve GönülSohbetleri'nin Sevgideğer Gönüllüleri,


Mesajımı 08:40 sularında kaleme aldığım için söze "hayırlı sabahlar" dileyerek başlıyorum. Arabî söyleyişle "Sabah'an-NÛR" olur inşaALLAH!


Bu hafta içinde, branşımız olmamakla beraber kendimizi "Bilge Mimar" Sn. Turgut Cansever'in söyleşisinde bulduk.. Nisan ayında, İstanbul'da Turgut Bey için düzenlenmiş iki sergi var.. Elbette, daha çok meslekten insanların yararlanacağı türden.. Bir şekilde, 2007 yılında kendisiyle tanışma şerefine erişip, birkaç defa özel sohbetini dinleme imkânı bulduğumuz Bilge Mimar'ın sergi etkinliklerinden olan söyleşisini de izlemek nasip oldu..


Baştada söylediğimiz gibi mimarî her yönüyle çok uzak olduğumuz bir meslek ve sanat.. Buna rağmen, Turgut Bey'in söyledikleri, yazdıkları ve yaptıkları hepimize çok yakın..


Öncelikle, dünya tatlısı bilge mimar özel bir sanat tarifi yapıyor ve yaptığı tarife göre sanatı din ve ahlak alanında sayıyor.. Mimaride "tevhid" ilkesinden bahsediyor ve mimaride tarihimizde başarıyla örneklendiği gibi "şirk"den uzak kalınmasına işâret ediyor.. Yapı ile insan ilişkilerine atıfta bulunuyor; Batı'daki birçok klasik örnekte dahil yapıların insanın üstünde bir tahakküme yol açtığını ve fakat geleneksel İslâm Mîmârisinin insanla ilişkisinin "hürleştirici" olduğunu söylüyor.. (Meâlen  aktarıyorum..)


Daha neler neler söyleyerek, yazarak, mücâdele ederek geçen bir ömrün 86. yılında, Turgut Bey "çok meşakkatli bir hayat" yaşadığının altını çiziyor.. Bunu söylerken, yüzünden tebessüm eksik olmuyor.. 'Buna rağmen çok iyi oldu; iyi ki böyle oldu' der gibi bir hâline ve bu minvalde sözlerine tanık olduk.


Yıllar önce ve yıllarca, İstanbul başta Türkiyemizin şehirleşmesinde görülen ve yaşanan problemlere karşı çoğu zaman tek başına kalarak verdiği mücadelede nereden ilham aldıkları ve ne ile beslenip güçlendiklerini anlamak için sıklıkla tekrarladıkları şu söze dikkat kesilmek gerekiyor.. "Âlimin kötüsü hükümdarın ayağına; hükümdarın iyisi âlimin ayağına gider.."... (Hadis olduğu söylendi; kaynak taraması yapamadım..)


Selam ve Saygılarımla,


Kardan Adam


Sayın Sabri Tandoğan'ın cevaben yazdıkları :

Turgut Cansever, gerçek mimar Yazan Kardan Adam
Cvp: Turgut Cansever, gerçek mimar Yazan Sabri Tandoğan

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]