Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Cuma: Müslümanların birlik ve beraberliğinin tazelendiği gün.
Gönderen : Ayla
Tarih : 6/1/2018 10:35:39 AM


.


Çok kıymetli büyüğüm,


Siteye gelen mailleri ve Siz'in verdiğiniz cevapları okudum. Günlüğünüze yazdığınız, 'Hayat, seni çok seviyorum.'' sözü, bugüne umutla başlamama vesile oldu. Birkaç gün önce F.Gül Hanımefendinin, Siz'inle beraberken yapılan sohbetlerden birinde önemi arzedilen, ''Zaman içinde zaman'' ve ''Mekan içinde mekan vardır'' sözünüz beni çok etkiledi. Bizlere bu güzel, anlamlı bilgileri ulaştırdığı için kendilerine ve Siz değerli büyüğüme çok teşekkür ederim. Konferansınızda, Çiğdem kardeşimize de, her zamanki gibi, yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkürlerimi iletince; ''Ayla Abla, ben yapmasam başka birisi de yapardı bu vazifeyi.'' dedi, alçakgönüllüğüyle.


Efendim,müsaade ederseniz bir sorum olacak. Bugün, cuma günü. Müslümanlar için hayırlı bir gün olduğunu biliyorum. Ama cuma gününü diğer günlerden ayıran özelliği, önemi nedir? Gerçekten uzun zamandır her cuma geldiğinde düşünüyorum. Benim çocukluğumdan beri, anneciğimden gördüğüm perşembe geceleri Yasin-i Şerif okumak ve cuma günleri öğle ile cuma namazı arasında Fetih Suresi okumak. Ama nasıl yahudilerin cumartesisi kutsalsa, biz müslümanların da cuma günü kutsal. Eğer, haddimi aşmadıysam bu günün anlamını anlatırsanız çok memnun olacağım. En derin saygılarımla, ellerinizden öpüyorum efendim.


Ayla.


--------------------------------------------------------------------------------


Sayın Sabri Tandoğan'ın cevaben yazdıkları :


Sayın Ayla Hanım,


Kıymetli yavrum, cuma kelime anlamı olarak; cem olmak toplanmak demektir. Cuma günü Müslümanlar için çok önemlidir. Bu günde gerekli hazırlıklarını yaparak öğle vakti, ezan okunduğunda camileri doldurup hep birlikte cuma namazı kılmaları ve imamın yaptığı konuşmayı hep birlikte dinlemeleri bu günü bir bayram günü değerine yükseltir. Bu günde ruhlar tazelenir, aileyi ve toplumu ayakta tutmanın yolları konuşulur, sevgi, saygı, dayanışma, yardımlaşma, birlik beraberlik konuları işlenir.


Bu günün kutsallığı hakkında Kur’an-ı Kerim’de Cuma Suresi’nde şöyle buyrulur:



“Ey iman edenler, Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman Allah’ı anmaya koşun. Alışverişi bırakın. Bilseniz bu sizin için daha iyidir. Namaz bitince yeryüzüne dağılın. Allah’ın lütfunden rızk isteyin, Allah’ı çok anın ki mutluluğa erişesiniz.” (Cuma 9-10)



Yüce Peygamberimiz de bu günün kutsallığı hakkında şöyle buyurmuşlardır:



"Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür.”



Cuma günü, Müslümanların toplanma ve kaynaşma günleridir. Birçok hayırlı işlerin Cuma günü meydana geldiği, pek çok kudsî hâdiselerin cuma günü zuhûr ettiği rivâyet edilir.



Halk arasında sanıldığı gibi Cuma günü iş yapmak hayırlı ve faydalı mevzularla meşgul olmak haram değildir. Bu sadece ibadet vakitlerine mahsustur. Namaz dışında çalışmak alış verişte bulunmak mübahtır. Hatta âyette özellikle Cuma namazından hemen sonra hemen işe koyulmak, rızık aramak üzere çalışmaya başlamak emredilmektedir.



Cuma, toplum ve fert arasında birliğin sağlandığı ve tazelendiği bir gündür. Diğer zamanlarda karşılaşmayan Müslümanlar bugün birbirleriyle sohbet etme, birbirlerinden haberdar olma imkanı bulurlar. Bir hafta içinde ortaya çıkan olaylar ve sosyal konular cuma günü ele alınıp cemaate sunulur.



Kısacası yavrum, cumasız bir Müslüman topluluğu birlik ve dirliğini kaybedeceğinden, bu günün faydalarını saymak bile zordur.



Selam, sevgi ve saygı ile.



Sabri Tandoğan
Onun ve Hakk'a Göçen Ailesinin Aziz Ruhlarına Fatihalarla.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]