Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Bir kadını layıkı ile sevmeye bütün bir ömür yetmez.
Gönderen : Sabri Babadan Öğüt
Tarih : 6/21/2018 3:45:45 PM


.



BİR KADINI LAYIKI İLE SEVMEYE BÜTÜN BİR ÖMÜR YETMEZ



"Geçen gün internetteki siteme bir mail gelmiş. Adamın biri “Ben” diyor, “bir hanımla idare edemem, dört evlilik izni verilmiş, ben de çok eşle evlenmek istiyorum.” Çeşitli sevmek ve sevilmek istiyorum, bunu da helâinden yapmak istiyorum. Bu konuda sizin fikriniz nedir?


“Acaba” dedim, “sen bir tek kadını maddi, manevi tatmin edebilecek misin?”



Bir tek kadını sevebilmek için bir ömür yetmez.


Peygamber Efendimizin Hz. Hatice Annemiz ile evliliği on beş yıl sürdü. Asla ikinci evliliği düşünmedi. Hz. Hatice Annemizin vefatından sonra da sekiz yıl evlenmedi.


Hz. Ebubekir’in ısrarı ile Hz. Aişe Annemizle evlendi. Daha sonraki evlilikleri Allah rızası için, sosyal, politik sebeplerle zaruretten yapılmış, zevk, sefa için yapılmamıştır.


Adam bunu ruhsat olarak almış, ikide birde bunu ortaya sürüyor.


Hayır yapmak için, iyilik yapmak için, bir kadını sokak ortasında fuhşa bırakmamak için… O zamanlar sosyal sigorta yok, maaş yok. Emekli Sandığı yok, Bağ-kur yok… Kadının kocası harpte ölmüş. Çoluğu, çocuğu ile sokakta kalmış. Ne yapsın bu kadın?


O dönemde Müslümanlar, bu durumdaki muhtaç kadınları Allah rızası için, hanımlarının rızası ile nikâhlar, rızıklarını paylaşırlarmış. Toplumun yapısı o zaman buna müsait, hanımlar da bu durumu kabullenmiş olduğu için, ihtilaf çıkmazmış. Zaten öyle bir zorunluluk yok. Kadın istemese erkek ikinci evliliği yapmıyor. Durum bundan ibaret…


Bugünkü koşullarda, bu duruma hiçbir kadın razı gelmez. Çünkü ne çevresinde, ne ailesinde böyle bir durum görmemiş. Yaşadığımız toplumda kadın ekonomik özgürlüğünü elde etmiş, neden çok eşli bir adamla evlenmek istesin. Çalışmayan bir hanımı ondan doğacak çocuğu geçindirebilecek misin bakalım?


Hayat olayları karşısında realist bir tutum takınalım. Yaşadığımız toplumun sosyolojik, psikolojik, ekonomik durumunu da göz önünde bulunduralım. “Yok, ben bu gerçekleri göz ardı ederim. Kafamın dikine giderim.” dersen, belanı bulmaya da razısın demektir. O zaman da söyleyecek bir sözüm olmaz. Hayal dünyasından çıkalım. Sağlam adımlarla hayat yolunda yürüyelim. Ahir zamanda yaşıyoruz. Acaba benim yaşadığım toplum böyle bir davranışı benimser mi? Realite bu.


Sen adam gibi bir tek kadınla evlen, onu mutlu et bakalım. ikinciyi sonra düşün. Daha bir evliliği yapmadan, ikinciyi düşünmen biraz maymun iştahlılık olmuyor mu?


Evlilik demek, bir erkek, bir hanım iki insanın birbirlerini mutlu etmek için, kendilerinde kabiliyetler geliştirmesidir. Hayatta ne ideal kadın, ne de ideal erkek vardır. Karı koca birbirine hayat yolunda destek olacak. İyi günde, kötü günde el ele vererek zorluklara, sıkıntılara birlikte göğüs gerecek. Birbirlerinin tekâmülüne hizmet edecek. Biz bu dünyaya yontulmaya adam olmaya geldik. İsteklerimizin tatmin edilmesi için gönderilmedik."
Sabri Tandoğan
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]