Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Hayavan deyip geçmeyelim.
Gönderen : Sabri Babayla Sohbet
Tarih : 7/5/2018 10:10:13 AM


.


SABRİ BABA İLE SOHBET
HAYVAN DEYİP GEÇMEYELİM
Bir Gönül Dostu- Efendim bizim komşunun köpeği vardı. Komşum diyordu ki “Ben ağladığım zaman o da ağlıyor.”


Sabri Tandoğan Efendi Hz.- İnanırım yavrum. İnanırım. Biz hayvanları kendimize göre yorumluyoruz. Çok büüyük hata bu. Mesela hepimiz çocukluğumuzdan beri duymuşuzdur. “Aman canım bırak şu kedileri, kedi nankördür.” Münir Bey diyor ki, “Kedi nankördür demek çok günahtır” . Kedi mukaddes bir hayvandır, diyor. Kedi nankör değildir, diyor. Kedi, rızkının Allah’tan geldiğini bilir, diyor. Dikkat buyurun: Rızkının Allah’tan geldiğini bilir, diyor. Kedi, kendisini sevdirmek istediği zaman sana yaklaşır. Sen sevmek istediğin zaman sana yaklaşmaz. Yani kedi kimseye eyvallah etmez. Ama köpek öyle değil. Bir köpeğin iki kere karnını doyur, ondan sonra tekme at, tükür, küfret, köpek gene gelir sırnaşır. Çünkü köpek iki kere karnını doyurdun ya, onu senden bilir.



Bir Gönül Dostu- Ama ona da yazık değil mi Efendim?


Sabri Tandoğan Efendi Hz.- Yavrum biz bir şey demedik ki. Tekmelemedik, zehirlemedik. (Gülüşmeler) Kedi diyor ki benim rızkımı veren Allah’tır, eyvallah etmiyor. Sen vermezsen, Allah’ım verir benim rızkımı diyor. Ancak çok dindar, çok mûtekit insanlardaki aşk halindeki inançla söyleyecekleri sözü, kedi, fiilen söylüyor. Mesela rahmetli Rânâ anlatmıştı. Bir gün onlara misafir gelecekmiş, karşı taraftan, Rânâ çocuk daha. O zaman karşı taraftan misafir gelince birkaç gün kalınırmış. Adet öyleymiş. Yemekler yapılırmış, yataklar hazırlanırmış filan. Büyükannesi hamur yapıyormuş. Artık herhalde börek yapacak, açma börek. Bir kedileri varmış. Simsiyah bir kedi. Gelmiş, şöyle kuyruğunu kaldırmış, büyük hanıma sürtünmüş. Yani o anda kedi sevilmek istiyor, okşanmak istiyor. O da misafir gelecek diye telaşlı, heyecanlı; “Hadi git pis Arap” demiş. Kedi çıkıp gitmiş, bir daha girmemiş içeriye. Ev halkını özlediği zaman karşı komşunun damına çıkarmış, oradan böyle bakarmış. Bunlar ellerinde et, ciğer, yalvarırlarmış. Haydi Arap gel, haydi bizi affet, biz kabalık yaptık. Hayır. Bir daha gelmemiş. Çok kırılmış. Söylediği söz de bu: “Haydi git pis Arap.”


Hayvan deyip geçiyoruz ama, o hayvanların da öyle bir iç dünyası var ki. Onun için bence bir hayvanı kırmanın, incitmenin, üzmenin cezası da ahirette sorulur insandan yavrum. Hayvan deyip geçmeyelim. Çünkü hayatta hayvandan daha aşağı insanlar var. Kur’an’da onlara “Belhüm Adal” deniliyor. Hayvandan daha aşağı demek.


Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Onun ve Hakk'a Göçen Ailesinin Aziz Ruhlarına Fatihalarla...

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]