Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Allah korkusuyla nefsinin arzu ve isteklerine karşı koyabilenlere ne mutlu.
Gönderen : Ahmet Tomor Hocadan
Tarih : 7/8/2018 1:45:23 AM


.












    ALLAH KORKUSU İLE NEFSİNİN ARZULARINA KARŞI KOYABİLENLERE NE MUTLU


    Vaktiyle Abbasi halifesi Harun Reşit bir akşam gönül gözü açık, çok akıllı, fikirli bir hanım olan eşi Zübeyde Hanım ile sohbet ederlerken Harun Reşit hanımına, “Ben Allah’ın çok sevdiği, cennetlik bir kulu olmalıyım ki Allah bana böyle bir devletin başkanlığını nasip etmiştir.” der. Hanımı kendisini uyardıysa da halife sözünde ısrar edip hatta daha ileri giderek “Eğer ben cennetlik değilsem üç talakla benden boş ol” demesi üzerine hemen Zübeyde Hanım kalkar, çarşafını giyer, gitmeye hazırlanır. Halife şaşırır, hayrola der, nereye gidiyorsun? Zübeyde Hanım, “E der, sen şimdi şart koştun, eğer gerçekten dediğin gibi cennetlik isen sana yine helalim, ama ya değilsen, o zaman aramızdaki nikah düşmüş oluyor. Artık senin yanında oturamam.” Bu cevap üzerine halifenin canı sıkılır, ama söz de ağzından bir kere çıkmıştır. Boşanmanın şakası da, ciddisi de dinen aynı kabul edildiği ve boşanma gerçek sayıldığı için halife bir şey diyemez ve ertesi günü durumu devletin ileri gelen din alimlerini çağırarak istişare etmelerini ister. Toplantı o gün akşama kadar devam eder ama kimse kesin bir hüküm veremez ve halifenin nikah durumu muallakta kalır.



    O zamanlar” İmam Şafi Hazretleri daha genç bir delikanlı imiş, bu konu kulağına gelir. O gün yanındakilere “Eğer bu gün halife buraya gelirse, inşallah bu meseleyi çözeceğim.” der. O gün gerçekten halife oraya gelince


    “Efendim,” der, “bu meseleyi halledebilmem için izin verirseniz size bir soru soracağım. “Acaba”, der, “siz hiç hayatınızda nefsinize tatlı gelen bir günahı, o anda o günahı işlemenize hiçbir şey engel olmadığı halde sırf Allah’tan korkarak işlemekten vazgeçtiniz mi?”


    Halife düşünür, “Evet,” der. “Ben halife olmazdan önce bekardım, sarayda veliahttım. Sarayda çok alımlı bir kadın vardı ama evli idi. Bir gün sarayda bir odada yalnız olduğu sırada denk geldi, o anda ben de odaya girdim, kapıyı içerden kapattım. İçimden o kadınla beraber olmak arzusu geçti. Bunu anlayan kadın “Evet sen bir veliahtsın, ben sana karşı gelemem ama şu anda Allah bizi görüyor, Allah’tan kork!” diye beni uyarınca birden ürktüm, Allah korkum galip geldi, nefsime hakim olup hemen odadan dışarı çıktım.” der.


    Bunun üzerine İmam Şafi Hazretleri, “Madem böyle, o zaman sen o günden sonra bu halin üzere isen cennetliksin, hanımın da sana helaldir.” der. “Çünkü,” der, Kuran-Kerim’de Yüce Allah nefislerinin arzu ettiği şeyleri sırf Allah’tan korkarak yapmaktan vaz geçenleri cennet ile müjdelemiştir. Bu durumda hanımınızı alabilirsiniz, o size yine helaldir" der ve mesele böylece çözülmüş olur.



    Ahmet Tomor Hoca
    Allah Ondan Razı Olsun.


     

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]