Değerli Büyüğüm,
En son Lale'nin Saltanatı yazımda Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver hocanın The Tulıps of Turkey kitabından bahsetmiştim. Daha önce de okuduğum, “Süheyl Ünver Hoca’dan Notlar “ (Menakıb-ı Süheyl Ünver Hoca) yazarı Yrd.Doc. Dr. Zuhal Özaydın olan ve Türk Tıp Tarihi Kurumu yayını olan kitabı okuyunca sizin mümtaz şahsiyetinizle, Süheyl Hoca arasındaki benzerlikleri yazmak istedim efendim. Örneğin, Süheyl Ünver Hocanın sık sık söylediği "Kağıt kalemi olmayanla ahbabu yaranı kabul etmeyin", "Toplumuzun hastalığı şifahilik", "Hicbirşeyi aklınızda tutmaya heves etmeyin, aklınız uşağınız değil, yazın" sözleri ve duyduklarımızı yazmamamızı kültürümüze ihanet kabul etmeleri. Süheyl Hoca yazmayanlarla konuşmazmış. Efendim, sizin de daima yanınızda kalem ve not defteri taşıdığınızı düşündüm. Kızılay'da minik bir kızın"Dostum beni ansın da, acı fındıkla ansın" sözünü bile yazdığınızı ve bizlere onun gibi nice güzellikler öğrettiğinizi düşündüm.
Süheyl Hoca "Barboros'un bir minyatürünü yapan Nigari icin "Nigari'nin ruhuna bir fatiha okurum ama , onun tanıyanlara okumam, onun hakkında birşey yazmamışlar, Kanuni'nin sohbet arkadaşının mezarını bile kaybetmişler" , sözleri. Sizin, bizlere yazarak tanıttığınız Şekerci Şükrü Amca, Boyacı Osman Efendi, Azize Anne gibi değerli büyükler ve Yunus Emre, Mevlana, Abdulkadir Geylani Hz.leri gibi evliyalar ve Sevgili Peygamberimiz. Benim daha önce bilmediğim değerli hocanız Dr.Münir Derman Hoca'yı anmanız, yazmanız, bizlere öğretmeniz. Rana Annemiz'in “Günlüğümden” kitabı ile onun yüceliğini anlayabilmemiz ve onun gibi hanımefendi olabilme konusundaki öğütleriniz. Allah sizi başımızdan eksik etmesin.
Süheyl Ünver Hoca, kuru bir sevme sözcüğünden de hoşlanmazmış. O'nun icin hayranlık, aşk önemli imiş. Orneğin,"Istanbul'u severiz, ama kac kapısı var bilmeyiz, mazimiz parlaktır diyoruz; sonra Süleymaniye Camii'ne gitmiyoruz, mazimizdeki yüzlerce konuyu ihmal ediyoruz." diye kızarmış. Kültürümüz konusunda sizin duyarlılığınız aynı parelelde efendim.
Süheyl Hocanın insanlara değer vermesi hakkında bir olay: Eski Taksim Belediye'sinde düzenlenen bir geceye Süheyl Hoca ailesiyle birlikte katılır. Ünlü bilim adamlarının da katıldığı geceye Yahya Kemal Beyatlı da gelir. Salona girişte kimse, Yahya Kemal Beyatlı'yı karşılamaz, Beyatlı bu kayıtsızlık karşısında geri dönerken, Süheyl Hoca büyük şairin yanına gider ,"Efendim, sizi evinizden alamadım, özür dilerim." diyerek, masasına davet eder. Beyatlı, Süheyl Hocanın bu inceliği ve kendisine reva görülen kayıtsızlığı şu sözlerle ifade eder,"Süheyl, bütün dünya senin peşinden gelseydi".
Değerli Hocam Sabri Tandoğan, ben de diyorum ki izin verirseniz, "Bütün dünya sizin peşinizden gelsin inşaallah". Sizin, sokaktaki en kücük cocuğa, lokantadaki garsona, yoldaki çöpçüye, gence- yaşlıya, zarif davranışlarınız, nur dolu gülümsemeniz, değer vermeniz. Hayatı, insanlığı öğretiyorsunuz bize.
Süheyl Hoca, Istanbul'daki tarihi ceşme, kapı,mezar, kandil gibi gördüğü eserlerin resmini yapmış. Bu konuda söylenen," Benim kabiliyetim yok ki, ben doğru bir cizgi bile cizemem." denilmesine cok kızar; "Insan evrim icindedir, bazı kabiliyetler doğuştan olmayabilir, inkişaf ettirmek gerekir, herhangi bir konuda usul öğrendikten sonra, kabiliyetinize göre geliştirin" tavsiyesi olmuştur. Bu konuda Süheyl Hocanın kaleminden Merkez Efendi minyatürü http://www.istanbullifeorg/merkez-efendi.htm. adresinde görülebilir.
Değerli Hocam,Süheyl Hocayla baska bir benzerliğiniz "Hicbir zaman dinlenmeyi düşünmemeniz, calışmakla insanın sağlıklı olabileceği, dinlenmenin boş durmakla değil, meşguliyet değiştirmekle mümkün olacağı düşünceleriniz ve bizlere öğrettikleriniz."
Süheyl Hoca, 4000 kitabını Bayezit Kütüphane'sine, bir o kadarını da Cerrahpaşa Tıp Fak. Tıp Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalına bırakmışlar. 85 yaşında kitapları okumaya, Süleymani'ye Kütüphane'sine gittiğini görenlere, "Yorulmuyor muyum? Itiraf edeyim yoruluyorum. Ama sonucları , beni memnun ediyor, "Kütüphanelere gidin, kitap karıştırın." sözleri. Ve siz değerli Hocam, rahatsız ayağınızla, mabedim dediğiniz kitabevleri, kitaplarınız. Gözlerinizin ışığı sönmesin, ayaklarınızın dermanı hic kesilmesin, hep kitabevlerine gidebilesiniz dualarımla ellerinizden hürmetle öpüyorum efendim.
Ayla Belen
Sayın Sabri Tandoğan'ın cevaben yazdıkları :
Unutulmayacak insan: Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver Yazan Ayla Belen
Cvp: Unutulmayacak insan: Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver Yazan Sabri Tandoğan