Konu : Her şey bizim bakışımıza göre bir anlam ve şekil kazanıyor.
Gönderen :
Sabri Babadan Selam
Tarih :
8/24/2018 9:33:24 PM
.
SABRİ BABA'MIZDAN SELAM VAR
HER ŞEY BİZİM DÜŞÜNCE VE BAKIŞIMIZA GÖRE ŞEKİL ALIYOR
Kıymetli yavrum,
Kur’an-ı Kerim’deki “Düşünenler için ibretler vardır”, “Bunda düşünenler için nice hikmetler gizlidir” hükümlerini hatırlayalım.. Evet, her şeye bakışımız düşünceye göre şekil alıyor, anlam kazanıyor.
“Mestane nukuş-u suver-i aleme baktık
Herbirini bir özge temaşa ile geçtik”
mısralarını Neşati ne güzel söylemiş. Evet, her şey bakışa göre değer kazanıyor veya anlamını yitiriyor. Biz kainatın sırlarına ve güzelliklerine düşünce ile varabiliyoruz. Rilke’nin kitaplarını yüz yirmi beş kere okudum, hala doyamadım. Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa tablosuna ortaokuldan beri her gün bakıyorum. Daha özümlediğimi söyleyemem. Beş yaşından beri Yunus’u okuyorum. Onu bütün nüanslarıyla anlamak, içine sindirmek, özümlemek istiyorum. Ne mümkün? Her okuyuşumda önümde bir okyanus açılıyor. Sade “Benim bir karıncaya ulu nazarım vardır” mısraı bile beni ürpertmeye, heyecanlandırmaya yetiyor. Bu mısraı okuyunca huşu içinde kalıyor, kendimden geçiyorum. Yunus,
“Gören göz değil, gönüldür”
diyor. İç dünyamız ne kadar temizse, ne kadar arınmışsa o oranda güzelliği görebiliyor, gerçekleri hissedebiliyoruz. Yunus’un
“Tehi görme kimesneyi
Hiç kimesne tehi değil”
mısraları üzerine bugünkü sahte, kof, çürük medeniyetin yerine yepyeni bir dünya kurulabilir. Bütün mesele hep tefekküre geliyor, görebilmekte toplanıyor.
Güzel, çok güzel, inanılmayacak kadar güzel bir dünyada yaşıyoruz. Ama arabesk denilen çürümüş, yozlaşmış, bütün incceliklerini kaybetmiş dünyada birileri çıkıyor, “Batsın bu dünya” diyor. “Alem buysa kral benim” diyor. “Mezarımı taştan oyun” diyor. “Ölürsem kabrime gelme, istemem” diyor. İnsan hayata, onun çıldırtıcı güzelliklerine nefsaniyetinin zifiri penceresinden baktığı zaman herşey anlamını kaybediyor. O zaman müzik, insanın ruhunu arıtan, temizleyen, yücelten, insanı Allah’a götüren bir köprü olmaktan çıkıyor. İnsanı zehirleyen, bedbinliğin, karanlığın uçurumlarına götüren bir illet oluyor. Velhasıl herşey düşünceye göre bir anlam kazanıyor veya kaybediyor.
Kıymetli yavrum, biz kendimizi arıtıp, temizdiğimiz zaman her şey güzelleşecek, her şey bir ihtişam kazanacak. Ama bu iş kolay olmuyor. Arınıp, temizlenebilmemiz için önümüze sürekli imtihanlar çıkarılıyor. Mümkünse bu durumdaki insana biraz sevgi ve saygı, biraz yakınlık gösterek yardımcı olmaya çalışalım. O insanın omuzuna konacak sıcacık bir el ona sevgiyle, saygıyla söylenecek yumuşacık bir söz, bir ab-ı hayat gibi gelir. O zaman omuzundaki eli bir meleğin kanadı gibi hisseder. Günümüzün materyalist tıbbında insana eşya gibi bakılıyor. Psikiyatristler hastalarını yüksek dozajda ilaç vererek iyileştirmeye çalışıyorlar. Oysa gelen insanın sadece ama sadece sevgiye ihtiyacı var, sevilme özlemi var. İlaç, sevginin yerini nasıl tutar? Bunu düşünmek bile insanı hiç tanımamak değil midir? Ne olur, günümüz dünyasında insana biraz sevgiyle, saygıyla, edeple, incelikle, ihtiramla yaklaşabilsek. O zaman düğümler çözülecek, o zaman bütün karanlıklar aydınlanacak. İşte o zaman Yunus Emre’nin
“Aşk gelicek cümle eksikler biter”
mısraındaki sır anlaşılacak.
Senelerce evveldi. Bir adli tatilde Almanya’ya gitmiştik. Çok sıcak bir yaz günüydü. Berlin’deydik. Çılgınca bir su özlemi içindeydik. Su yok. Milyon versen yok. Mineral diyorlar taş gibi, zift gibi bir maden suyu dayıyorlar önünüze. Meyve suyu diyorlar pis, iğrenç bir boyalı suyu küfreder gibi önünüze koyuyorlar. Malum sebeple bira içemiyorsunuz. Allah’tan karşıma bir dost çıktı. UNESCO kültür ataşesi. Beni evine götürdü, önüme Fransız “Eviyen suyu” getirdi. İçtim, içtim, kana kana içtim, doyasıya içtim. O günü hiç unutmam. İşte günümüz insanının sevgiye olan susuzluğu da böyle. Bütün hastalıkların arkasında hep sevgisizlik var, sevgi özlemi var. Olay burada. Sevilmek istiyoruz, isteyen ayıplasın, isteyen kınasın. Küçük bir çocuk gibi okşanmak istiyoruz. Omuzumuza konacak bir elin özlemiyle yanıp, tutuşuyoruz. Önümüze kutu kutu, yüksek dozajda müsekkinler getiriyorlar. O zaman insanın aklına Cyrano de Berjarac’ın o meşhur mısraı geliyor:
“Eksik olsun istemem, istemem eksik olsun”.
İşte böyle efendim. İnsanları içkiye, sigaraya, uyuşturucuya, kumara, fuhşa, çılgınca alışverişe ve sonunda intihara götüren sebepler temeline, derinliğine inilirse bir tek noktadan kaynaklanıyor: sevgisizlik.
Bu satırları okuyanların içinde biliyorum başını sallayanlar olacak, gülenler olacak. Olsun. Güneş balçıkla sıvanmaz. Gerçek bu. Onun için büyük Yunus,
“Sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz” diyor. Onun için Fazıl Hüsnü Dağlarca:
“Ben cihanın altın terazisine
Ağırlığımca sevgi vermişim
Ses edin uzak milletlerin gençleri
Bütün antenlerimi germişim”
diyor. Onun için Bethooven, dokuzuncu senfoninin koro kısmında
"Birleşiniz insanlar, kardeş gibi olunuz” diyor. Onun için Resulullah Efendimiz “Bir kimseyi sevdiğiniz zaman ona sevginizi söyleyin, geciktirmeyin, yarına bile bırakmayın. Yarın ikinizden biri için çok geç olabilir” buyuruyor.
O halde ne bekliyoruz?
Selam, sevgi ve saygı ile.
Sabri Tandoğan
Aziz Ruhlarına Fatihalarla.
|