Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Tarihte büyük aşklardan dersler.
Gönderen : Sabri Babayla Sohbet
Tarih : 9/10/2018 12:42:09 AM


.





TARİHTE BÜYÜK AŞKLARDAN DERSLER (KRAL EDWARD-MADAM SİMPSON, SABRİ TANDOĞAN HZ.-RANA TANDOĞAN)
SABRİ BABA İLE SOHBET
Sabri Baba:


Biz çevremizdeki, etrafımızdaki güzellikleri göremiyoruz. Önemli olan bakmasını bilmek. Bir insanın farketmediği bir güzelliği bir başka insan çok rahat farkedebiliyor, algılayabiliyor. Boudler’e sormuşlar, “Sizi en çok ne etkiler?” demişler. O da “Bulutlar” cevabını vermiş. Mesela bu konuda güzel bir örnek vardır: İngiliz kralı Edward bir gün ayakkabı almak için çıkıyor, bir ayakkabıcıya giriyor. O sırada Madam Simpson, küçük bir işyerinde daktilo olarak çalışan dul bir hanım, ayakkabı almak için aynı saatte o mağazaya geliyor. Kral, Madam Simpson’u görür görmez çok etkileniyor ve aşık oluyor. Bir süre sonra sarayda halktan bir kadına aşık olduğunu ve onunla evlenmek istediğini açıkladığında, “Aman efendim,” diyorlar, “nasıl olur. Siz bir kralsınız. Böyle bir hanımla saray kuralları gereği evlenmeniz imkansız. Krallıktan fedakarlık etmedikçe bu evliliğin gerçekleşmesi mümkün değildir.” “Öyle mii,” diyor kral, “o halde hemen getirin kalemi kağıdı, krallıktan feragat ettiğimi yazıp, imzalayayım.” Ve sonra Madam Simpson’la evleniyorlar ve birlikte çok mutlu oluyorlar. Madam Simpson’a belki o zamana kadar birçok kimse bakıyor ama ondaki güzelliği, inceliği, zarafeti sadece Kral Edward farkediyor, uğruna tacını, tahtını feda edecek kadar her şeyi göze alıyor. Ben de eşim Rana Hanım’ı görür görmez aramızdaki yaş farkına rağmen onunla evlenmeyi kafama koymuştum.


-Efendim, ama yine de bir yıl beklemişsiniz onunla evlenmek için?


Sabri Baba:


-Eee, o da benim taktiğim.


-Efendim, sizce evlilik ilahi bir planın sonucu mudur? Yani mesela Madam Simpson ile Kralın aynı zamanda ayakkabı almak üzere orada bulunması, sizin Rana Hanım’la karşılaşmanız... Evlilik eş iki ruhun ilahi planda bir araya getirilmesiyle mi başlıyor?


-Öyle yavrum. Doğru. Mesela Rana ben Danıştay’a girmeden daha önce oraya girmiş, çalışıyordu. Ben ise 27 Mayıs ihtilali olunca hiçbir yerde iş bulamadım. Sonra Danıştay sınav açınca sınava girdim, bin kişi arasından birinci olarak kazandım, hemen işe başladım. Pekala daha önce başka bir yerde de çalışmaya başlamış olabilirdim. Rana Hanım’dan önce de samimi olarak söylüyorum evlenmeme konusunda kesin kararlıydım. Ama onu daha ilk gördüğüm anda her şey değişti.


-Efendim, bazı kimseler: “İlk evlilik ilahi bir planın sonucudur. İkinci evliliği ise insanın kendi iradesi belirler.” diyorlar. Ne dersiniz?


-Yavrum, bırakın şimdi ikinci evliliği. Sizler ilk evliliğinizde mutlu olmaya bakın. Ben ilk evliliğinde mutlu olamayan bir kimsenin ikinci evliliğinde mutlu olduğunu hiç görmedim. Çünkü ilk evlilikte yapılan hatalar ikincide de tekrar ediyor ve hiçbir şey değişmiyor.


- Efendim, siz geriye baktığınızda evliliğinizde bu kadar mutlu olmayı nelere bağlıyorsunuz?


Sabri Baba:


-Yavrum, ben yıllarca Yargıtay’a gidip boşanma davalarını incelemiştim. Boşanmaların iki temel sebebi vardı: Birincisi “sadece benim dediğim olacak” demek. İkincisi de “para meselesi”. O nedenle ben de ilk olarak evlendiğimiz gün daha evimize girerken Rana Hanım’a bir mukavele teklif ettim: “Rana, bu evde ne senin dediğin olsun ne de benim dediğim, sadece ama sadece Allah’ın ve Peygamberin dediği olsun.” dedim. Rana Hanım da “Kabul, Sabri” dedi ve kırk dört yıl hep bu mukaveleye bağlı kaldık. Boşanmaların ikinci sebebi olarak para meselesini gördüğüm için evliliğimizin ertesi günü eşime “Rana’cığım,” dedim, “ben paradan nefret ederim, elimi bile sürmek istemem. Maaşımı alınca her ay sana getireyim, evi lütfen sen idare et.” Rana, kesinlikle kabul etmedi, “Hayır, Sabri,” dedi, “ben de paradan en az senin kadar nefret ederim. Hem evin erkeği sensin. Lütfen maaşımı ben sana getireyim, evi sen idare et.” O günden sonra bizim evde hiç para lafı edilmedi. Bir şey için para harcayacak olsak ne kadar harcadın diye bile birbirimize sormazdık.


-Peki, çok az da olsa hiç kavga, münakaşa olmadı mı aranızda?


Sabri Baba:


- Hayır yavrum, biz bir kere bile münakaşa etmedik. Bir güzelliği yaşamak varken münakaşa niye olsun?


Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Onun ve Hakk'a Göçen Ailesinin Aziz Ruhlarına Fatihalarla.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]