Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Bitkisel ilaçlar: Arap zamkını tanıyalım.
Gönderen : Siteden
Tarih : 5/16/2019 11:02:43 AM


.


AKTARLARDAN BULABİLECEĞİNİZ, ÖKSÜRÜK GİDERİCİ, MİDE VE KARIN AĞRILARI, İSHAL VE BASUR İÇİN ŞİFALI ARAP ZAMKI'NI (GUM ARABİK) TANIYALIM.
Arap zamkı, halk arasında göğüs yumuşatıcı, koruyucu ve karın ağrılarını dindirici olarak kullanılır. Ayrıca yapıştırıcı madde olarak da çeşitli alanlarda yeri vardır.
Eski dönemlerden beri yukarıdaki kullanımları için revaçta olan arap zamkı İslâm tıbbında susuzluğa karşı kullanıldı. XVI. yüzyılda Türk hekimi Nidai droğun sirkede ezilmiş şeklini deri hastalıklarında deriye sürdüğü gibi, XVII. yüzyılda yine diğer bir ünlü Türk hekimi Salih bin Nasrullah da arap zamkından “Öksürüğü keser, mideye kuvvet verir. Gül yağında kavrulup yenirse göğüs ve akciğerden gelen kanı keser. Gülsuyu ile eritip göze damlatılınca göz ağnsı ve kepeğe iyi gelir” diye söz eder.



Geleneksel Halk Reçeteleri:


1) Göğüs yumuşatıcı ve midevi olarak 5 -10 gr arap zamkı 50 gr. şekerle birlikte suda eritilir ve bu eriyikten sabah akşam birer bardak içilir.


2) Basur ve ishal tedavisinde 5 gr. arap zamkı, 10 tane mazı ile birlikte dövülür ve iki saatte bir birer tatlı kaşığı yenir.


Modern Tıptaki Yeri: Arap zamkı Türk kode sinde kayıtlı olup tıbbi preparatları zamklı posyon zamk şurubu olarak bilinmekte ve modern tıpta yukarıdaki etkileri onaylanmaktadır.


https://www.posta.com.tr/arap-zamki-nedir-zamk-i-arabi-nedir-faydalari-nelerdir-haber-fotograf-1365902?fbclid=IwAR2Nv7WBOhdqk74xVD71CPGXftdO3cVGPtZR8MreXLRnQydPDPkJizK_Z74

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]