Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Hayattan ders almasını bilmeyenler, kendileri başkalarına ders olurlar.
Gönderen : "Öğrenci"
Tarih : 7/3/2019 8:33:40 AM


.
Muhterem hocam,

Karşımızdaki apartmanda oturan bir ailenin küçük bir köpeği var. Her sabah hava alması için köpeği gezintiye çıkartırlar.Bu köpeği her sabah mahalledeki büyük bir sokak köpeği apartmanın kapısında bekler. Aralarında o kadar büyük bir boy farkı vardır ki küçük köpek sokak köpeğinin ancak ayaklarına kadar gelmektedir. Sokak köpeği her sabah onunla beraber gezer, etrafa göz kulak olur, diğer köpekleri hiç yanına yaklaştırmaz ve apartmanın kapısından girinciye kadar ona eşlik eder.Onu bıraktıktan sonra kendi hayatına geri döner. Bu aralıksız her sabah aynı şekilde devam eder, küçük köpeğin bir gün bile yanlız gezdiğini görmedim. Bunu neden yapar bilinmez;belki kendini o köpeği korumakla sorumlu hissediyordur, belki onu yakın bir arkadaşı olarak görüyordur, belki de dost dediğimiz insanların bile birbirine sırt çevirdiği günümüzde insanlara bir ders vermek istiyordur. Herkes kendine göre bir anlam çıkartabilir, fakat bilinen bir şey var ki görmek ve anlamak isteyen bir insan her şeyden bir ders çıkartabilir.

Sizleri hayvanların verdiği bir ders demetiyle başbaşa bırakıyorum:

DİŞİ ASLAN

Hayvanlar bir gün, " Kimin daha çok çocuğu olur " diye çekişmeye başlarlar. Hep birlikte dişi aslana gidip danışırlar. " Senin kaç çocuğun olur en fazla? " diye sorarlar aslana. " Bir " diye yanıtlar dişi aslan. " Fakat benimki aslan olur. "

DERSİMİZ: NİTELİK, NİCELİKTEN ÖNEMLİDİR.

YENGEÇ İLE ANNESİ

" Neden böyle yan yan yürüyorsun yavrum ? "diye sorar anne yengeç çocuğuna. " Düzgün yürüsene ! " der. " Pekala anne " der çocuk." Sen önümden düzgün yürü, ben seni takip ederim. "

DERSİMİZ: ÖRNEK OLMAK İSTİYORSAK HAREKETLER SÖZLERDEN ÖNCE GELİR.

ASLAN, KOYUN, KURT VE TİLKİ

Aslanın biri, bir koyunu yanına çağırır ve nefesinin kokup kokmadığını sorar.

"Evet " diye yanıtlar koyun. Aslan bu yanıta kızar ve koyunu oracıkta parçalar.

Daha sonra kurda seslenip yanına çağırır, ona da aynı soruyu sorar.

" Hayır " diye yanıtlar kurt korkudan. Ancak o da yağcılık yaptığı için aslanın öfkesinden kurtulamaz. Sıra tilkiye gelmiştir. Aynı soruyu tilkiye de sorar. Tilkinin yanıtı şöyle olur;

- Üzgünüm, üşütmüşüm biraz, o yüzden burnum koku almıyor ...

DERSİMİZ:AKILLI KİŞİ,NE ZAMAN,NASIL KONUŞACAĞINI BİLEN KİŞİDİR.

FARELERIN TOPLANTISI

Bir gün fareler bir araya gelirler ve başlarına musallat olan bir kediden kurtulma planları yaparlar. Pek çok fikir öne sürülür. Hiç biri kabul görmez.En sonunda genç bir fare kedinin boynuna bir çan asmayı önerir. Böylece kedi kendilerine yaklaşırken, farkına varacak ve kaçabileceklerdir. Bu öneri fareler tarafından alkışlarla onaylanır. Bu arada, bir köşede sessizce onları dinlemekte olan yaşlı bir fare ayağa kalkar ve bu önerinin çok zekice olduğunu, başarılı olacağından hiç kuşkusu olmadığını belirtir. "

Fakat " der. " Kafamı bir soru kurcalıyor.

Aramızdan kim kedinin boynuna çan asacak ? "

DERSİMİZ: İYİ BİR PLAN YAPMAK AYRI, O PLANI GERÇEKLEŞTİRMEK AYRIDIR.

İNEĞİN ORTAKLIĞI

Tavuk, çayırda otlayan bir ineğe gitmiş: “

“Size, ortaklık teklif etsem, ne dersiniz?”

İnek,sormuş:

“Söyle bakalım, nasıl bir iş bu?”

“Sizinle sucuklu yumurta yapalım, insanlar sucuklu yumurtaya bayılır!”

İneğin aklı yatmış, tavuk ortaklık şartlarını sıralamış:

“Bana münasip bir yerde folluk gösterin, gidip yumurtalarımı folluğa doldurayım!”

Birkaç gün sonra, tavuk, bir küfe yumurtayla çıkagelmiş.İnek memnunmuş, yalnız tavuğun yanındaki eli bıçaklı adamı gözü tutmamış:

“Ortak, bu adam kim?

“Kasap, sucuklu yumurta için… Sizi kesecek, sucuk yapacak, benim de yumurtalarım var, ortaklık tamam!”

İnek ayılır gibi olmuş ama iş işten geçmiş,sucuk olmuş.

DERSİMİZ: ORTAKLIĞIN NEREYE VARACAĞINI İYİ HESAPLAMAYAN KİŞİLER VEYA ÜLKELER SONUNDA KURBAN OLABİLİR.

EŞEKLER AKILLIDIR

Her ne kadar insanoğlu türlü akılsızlıkları eşeklikle nitelendirse de en güzel gözlere sahip bu sevimli hayvan, yerine göre çoğu insandan daha akıllıdır. Eskiden imar çalışmalarında eşekleri yol mühendisi olarak kullanırlarmış.Çünkü eşek yokuşları en fazla % 7 eğimle ve kısa mesafelerde virajlar alarak çıkarmış ve eşek gittiği bir yolu hiç unutmaz, o yoldan şaşmazmış. Bu nedenle deve veya katır kervanlarının önüne daha önce bu yoldan gitmiş bir eşeği kılavuz olarak koyarlarmış.Bir eşek düştüğü çamura bir daha asla düşmezmiş."Eşek bir defa çamura düşer!" deyimi buradan geliyormuş. ..

DERSİMİZ:AYNI ÇAMURUN İÇİNE TEKRAR SAPLANAN BİR KİŞİ EŞEKTEN DAHA AKILSIZDIR.

İnsanlar felsefeyi;

Küçükken masallardan,

Öğrenciyken kitaplardan,

Yetişkinken hatalarından,

Akıllanınca da tüm yaşamdan öğrenirler...

Saygı ve sevgilerimle

Öğrenci

Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :
-------------------------------------------------------------------
Sayın “Öğrenci”,

Kıymetli yavrum, gönderdiğiniz olağanüstü güzel maili tekrar tekrar, zevkle, heyecanla okudum. İnşallah ömür boyu unutmam. Bütün insanlar, özellikle kendini akıllı zanneden insanlara ne güzel bir ders veriyorsunuz.

Sizi okurken aklıma Almanya geldi. Bu aptal, geriz zekalı, bu salak insanlar ama kimseleri beğenmeyen, hor gören, tepeden bakan insanlar Avrupa Birliğine girdi, bir zamanların dünyanın ikinci büyük parası olan Markını Euroya çevirdi, başına dert aldı. Şimdi Alman ekonomisi içine düştüğü pislikten kurtulmak için çırpınıp duruyor. Bu şımarık, küstah, haddini bilmez Yunanlılar Avrupa Birliğine girdiler, halleri yürekler acısı. Daha nice örnekler verebiliriz. Allah’tan Avrupa Birliği bütün yalvarıp yakarmalarımıza rağmen tenezzül edip de bizi almıyor. Ya alsalardı halimiz nice olurdu?

Verdiğiniz örnekler yedi milyar insan için ne güzel bir ders. Çok teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun.

Selam, sevgi ve saygıların hiç bitmeyecek olanı ile.

Sabri Tandoğan
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]