Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Aslını inkâr eden haramzadedir.
Gönderen : Sabri Babadan Mesaj
Tarih : 9/13/2019 10:02:36 AM


.
ASLINI İNKAR EDEN HARAMZADEDİR (HARAM YİYEN KİMSEDİR)

" "Aslını inkâr eden haramzadedir." diye bir söz vardır. Demek içimizde ne kadar haramzade var. Batı Batı diye yırtınan çoğu diplomalı ama özünde cahil kalmış bu kimseler, Batı’ya gittiklerinde zamanlarının onda birini çarşı, pazar, sefahat, eğlence yerlerinde değil de; müzelerde, kü­tüphanelerde, sanat ve ilim yuvalarında geçirecek olsalar, sa­nırım bu hastalıklı fikirlerinden uzaklaşmış olurlar, gerçeği görürler, idrak ederler.

Bundan yirmi beş yıl kadar önce idi, Prag’da dolaşıyordum. Bir patırtı, gürültü oldu. Koşuşmalar, heyecanlı sesler, fotoğraf makinaları, televizyon kameraları birbirini takip ediyordu. Durumu anlamaya çalıştım. Bir süre önce on ikinci yüzyıldan kalma bir yapının duvarından bir parça sıva kopmuş, yere düşmüş. Bu düşen parçayı almışlar, la­boratuarda ince ince tahlil etmişler, on ikinci yüzyıl tekniği içinde hangi maddeler, hangi oranda biraraya gelmiş, o sıva yapılmış, tespit etmişler. Aynı sıva yapılmış, o gün merasimle sıvası kopan yer tamir edilecekmiş. Yâ Rabbi, o telâş, o heyecan, o saygı ve dikkat görülmeye değerdi. Ürperdim, tarihe ve ecdada karşı gösterilen o saygıyı hepinizin görmesini isterdim.

Lise yıllarında rahmetli Profesör Hilmi Ziya ÜIken gerek yazılarında, gerek konuşmalarında tarih şuuru diye konuyu ısrarla işler, önemle üzerinde dururdu. O gün Prag’da rahmetli hocamızı hatırladım. İşte o tarih şuurunun verilmeyişi bizdeki hilkat ga­ribelerini ortaya çıkarmıştır."

Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]