Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Güncel yazılar: Plastiğe maruz kalan çocuklar obeziteye yatkın oluyor.
Gönderen : Siteden
Tarih : 10/9/2019 9:30:44 PM


.
PLASTİĞE MARUZ KALAN ÇOCUKLARIN (PLASTİK KAPTA SAKLANAN YEMEKLERİN TÜKETİLMESİ, PLASTİK TABANLI BEBEK BEZLERİ VB.) AŞIRI KİLOLU (OBEZ) OLMAYA MEYİLLİ OLARAK GELİŞİM GÖSTERDİĞİ ULUSLARARASI BİR DERGİDE YAYINLANAN ÇALIŞMA İLE GÖSTERİLDİ
Yaygın plastiklere maruz kalmak çocukların fazla kilo almasında önemli bir faktör olabilir.

Günlük hayatımızda kullandığımız birçok plastik kaplama ve konserve tenekeler Journal of the Endocrine Society’de yayımlanan bir makaleye göre çocukluk çağındaki obezitenin temel faktörlerinden biri olabilir.

Kilo almanın nedeni nedir? Cevap, bu plastiklerin ve kutuların yapımında kullanılan kimyasallar.

Bu Kimyasallar Nelerdir?

Bifenol S (BPS) ve Bifenol F (BPF) olarak bilinen iki kimyasal, yiyeceklerin ve içeceklerin kaplanmasında kullanılan alüminyum kutularından yazarkasalarda kullanılan makbuzlara kadar günlük hayatımızda her yerde karşılaşabileceğimiz kimyasallardır.

Bu iki kimyasalın bu kadar yaygın olmasının sebebi vücudumuzdaki hormonlara müdahale ederek insanların sağlığına zarar verdiği için uzun süreli kullanımı çok tehlikeli görülen başka bir kimyasal olan Bifenol A’nın (BPA) yerine kullanılmalarıdır.

Yeni Bir Çalışma Çocukluk Çağındaki Obezitenin Plastiklerdeki Gündelik Kimyasallarla Bağlantılı Olabileceğini Buldu

Bu nedenle günümüzde kullanılan BPS ve BPF plastikleri daha zararlı olan BPA’nın etkilerinden korur.

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden çalışmanın ilgili yazarı Melanie Jacobson “Bu araştırma önemlidir çünkü başta Amerika olmak üzere bu kimyasallara maruz kalmak oldukça yaygın bir durumdur. BPS ve BPF’nin kullanımı her geçen gün artıyor çünkü üreticiler bu iki kimyasalı BPA ile değiştiriyor”.

Bu kimyasallara maruz kalmak obezitedeki ek faktör değiildir elbette, diyet ve spor da hala önemli faktörler arasındadır.

Jacobson’un da belirttiği gibi “Diyet ve egzersiz obezitenin temel itici güçleri olarak görülse de bu araştırma kimyasala maruz kalma durumunun çocuklar için önemli bir rol oynadığını göstermektedir”.

Ekip bunu nasıl keşfetti ve alınan son sonuçlar neydi?

Araştırmacılar çalışmalarını 6 yaş ile 19 yaş arasındaki çocuklar ve gençler üzerinde yoğunlaştırdı.

Bu gruptan alınan idrar örnekleri BPF ve BPS bulguları yüksek olan çocukların ve ergenlerin, bulguları düşük olanlara göre obezite riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Jacobson “Önceki çalışmalarda BPA’nın ABD’deki çocuklarda obezite riskini artırdığına dair sonuçlar elde etmiştik ve çalışmamız da bu kimyasalın yeni sürümleri arasında aynı eğilimin olduğunu gösterdi” dedi.

Yeni Bir Çalışma Çocukluk Çağındaki Obezitenin Plastiklerdeki Gündelik Kimyasallarla Bağlantılı Olabileceğini Buldu

Jacobson “BPA’nın benzer kimyasallarla değiştirilmesi kimyasala maruz kalmanın sağlığımız üzerindeki zararlı etkilerini azaltmaz” diyerek devam etti.

O zaman asıl soru şudur: BPS ve BPF’nin yerine ne kullanabiliriz? Kimyasal içermeyen bir şey olduğu kesin.

Kaynak: interestingengineering.com

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]