Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Çocuk terbiyesinde çok mühim hususlar.
Gönderen : Sabri Babadan Mesaj
Tarih : 10/29/2019 9:30:26 AM


.

ÇOCUK TERBİYESİNDE ÇOK MÜHİM HUSUSLAR
“Bugün çocuk terbiyesi adına her gün korkunç bir dram oynanıyor. Çocuklarınızı çok sevin amma put haline getirmeyin.

Japonlarda şöyle bir töre vardır. İmparatorlarına sonsuz saygı gösteriyorlar. Aynı saygıyı çocuklarına da gösteriyorlar. Fakat katiyen çocuklarını şımartmıyorlar. Çocuklarımıza, torunlarımıza daha çok sevgi gösterelim ama, şımartmayalım. Sevgi başka, şımartmak başka. Resulullah Efendimiz Aleyhisselatü Vesselam Hz. Hazreti Fatıma Validemiz kapıdan içeri girdiği zaman ihtiramla huşu ile ayağa kalkarmış. Hoş geldin evladım, hoş geldin benim güzel kızım dermiş. Ama, bir kere olsun Peygamber efendimiz çocuklarını şımarttı mı? Hayır.

Çocuk bir yaramazlık yapıyor, anne onu azarlıyor, cezalandırmak istiyor, hemen dede veya nine müdahale ediyor. “Gel Yavrum, gel kuzum, gel bitanem kimler seni dövmüş, kimler senin kulağın çekmiş, ben onları uf yapacağım.” Şimdi bu çocuktaki değer karmaşasını düşünün. Bir daha o çocuk o evde, o anneye ve babaya nasıl saygı duyacak, mümkün mü? Sanmıyorum. Evde daha önce karı koca anlaşacak, çocuğa bir terbiye metodu uygulanacak. Dünyada en güzel nasihat kendi hareketleri ile yaşantısı ile evladına örnek olmak. Benim rahmetli hocam Münir Derman derdi ki; “Sözü ile nasihat verene uyma, fiili ile nasihat verene uy.” derdi. Önemli olan söz değil, davranış ve hareketlerdir. Çocuk terbiyesinde en önemli noktalardan birisi de çocuklarımıza güzel isimleri koymamızdır.

Çocuk terbiyesinde amaç, çocuğu Başbakan, Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı yapmak değil, hayata ve geleceğe hazırlamaktır. Onları öyle yetiştirelim ki, hayat karşısında ayaklarının üzerinde durabilsinler, paniğe kapılmasınlar. Mümkün olduğu kadar çocuklarımızın önünde negatif konuşmayalım. Resulullah Efendimizin Hadisi Şerifi var. “Ya hayır söyle yahut sus.” Daima ağzımızdan hayırlı kelam cıksın.

Biz kanaatkar olalım ki çocuklarımız da kanaatkar olsun. Mümkün olduğu kadar çocuklarımızı kavgadan, münakaşadan uzak tutalım. Bir anne babanın çocuklarının önünde kavga etmesi kadar büyük bir cinayet olamaz. Acı ve zehir gibi kelimelerle karı kocanın bir birbirine hitap etmesi kadar, çocukların ruhunu yıkan hiçbir şey yoktur. Boş yere münakaşa yapmak sinir sistemini bozmaktan, tansiyonu yükseltmekten, kalbi hırpalamaktan başka bir şeye yaramıyor. Hazreti Adem’den, Hazreti Havva’dan bugüne kadar münakaşadan hiç kimsenin eline bir şey geçmedi. Ama ölenler, kalp krizi geçirenler, tansiyonu, kollestrolü ve şekeri yükselenler oldu.

Bir anne babanın çocuğuna yapacağı iki güzellik var. Birincisi çocuklarını ürkütmeden, korkutmadan onlara Allah, peygamber sevgisi aşılamak. Mümkün oldu kadar çocuklarımıza güzel sanatlar sevgisi aşılayalım. Müzik, resim, edebiyat, şiir, tabiat, ağaç ve çiçek sevgisi. Müzik, edebiyat ve şiir hayat boyu yavrumuza -erkek olsun kız olsun- arkadaşlık yapsın, yoldaşlık yapsın.”

Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]