Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : "Dün, dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım."
Gönderen : Sabri Babayla Sohbet
Tarih : 11/3/2019 11:20:34 AM


.

SABRİ BABA'DAN HAYAT TECRÜBELERİ...

"DÜN, DÜNDE KALDI CANCAĞIZIM, BUGÜN YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LAZIM" HZ. MEVLANA

Sabri Babamıza soruyoruz ve işte cevapları:

-Efendim, bir erkek evlenmeyi düşündüğü bir hanıma, daha önce evli olup ayrıldığı veya vefat etmiş kadın hakkında ya da daha önce evlenmemiş ise sevgilisi, sözlüsü veya nişanlısı olmuş hanımlar hakkında konuşmalı mı, yani onlarla yaşadığı iyi veya kötü günler, konuşma, tespit vb bahsetmeli mi?

Sabri Baba:

-Hayır iki taraf da kesinlikle bahsetmemeli. Çünkü karşı taraf bunu ilerde kullanmaya kalkabilir. Kadınlarda özellikle kıskançlığa sebep olabilir. En güzeli geçmişi geçmişte bırakmak, kurcalamamak.

-Efendim, bir erkek evlenmeyi düşündüğü hanıma mazisi hakkında herhangi bir soru da sormamalı o zaman?

-Sormamalı. Zaten akıllı bir erkekse o kadının bakışlarından her şeyi anlar. Ben mesela merhum eşim Rana Hanım'ı tanıyıncaya kadar bakışları onun kadar temiz ve masum başka bir hanıma daha rast gelmemiştim. Ona benden önceki hayatına dair hiç özel soru sormadım.

-Peki Rana Hanım size sordu mu?

-Hayır yavrum, Rana bu, o da sormadı.

-Efendim, rahmetli yazar Peyami Safa'nın gecekondu semtleri ve zengin muhitleri, aralarındaki olayları işleyen "Cumbadan Rumbaya" adlı bir romanı var, orada okumuştum:

İstanbul'da bir gecekondu mahallesinde oturan 16-17 yaşlarında çok sevimli, güzel bir genç kız gayrimeşru olarak zengin muhitten bir adamla beraber oluyor. Ertesi günü evde ailesi ile kahvaltı ederlerken hiçbir şeyden haberi olmayan ablasının dikkatini çekiyor:

"Çok tuhaf" diyor "sende değişik bir hal var, sanki gözlerine kadın bakışları düşmüş."

-Evet, çok isabetli tespit etmiş rahmetli Peyami Safa bir gerçeği.

-Efendim, tanıdığım bir gence evlenirken acaba seçtiğin kimse mazisi temiz birisi mi diye sormuştum, bana dedi ki, hayır sormadım, çünkü benim de mazimde çok büyük şeyler olmasa da bazı durumlar var. Kur'anda "Temizler temizler içindir" Buyruluyor, Allah herkese layık olduğunu verir, o da benim yaşadığım ölçüde bazı durumlar yaşamış olabilir. Bunları sorup kurcalamaya gerek yok. Onun için sormadım." demişti.

-Evet yavrum, Allah temiz insanların karşısına temiz insanları çıkarıyor. Ben mesela Rana Hanımı tanıyıncaya kadar bir kadın eli dahi tutmamıştım. Tertemiz bir gençlik yaşadım. Allah da bana mükafaat olarak Rana gibi bir meleğini eş olarak gönderdi. Bu iş böyle...

Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Onun ve Hakka Göçen Ailesinin Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]