Size sormak istediğim konu Hz Ali'nin bir sözüyle ilgilidir.
Hz Ali'nin 'İlim bir nokta idi, cahiller onu çoğalttı' sözü ile yine kendisine ait olan 'Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum' sözlerini bir arada düşündüğüm zaman kafam karışıyor. Burada bir çelişki mi var yoksa bu iki sözün demek istedikleri konusunda benim anlayamadığım bir bağ mı var?
Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
Saygılarımla.
--------------------------------------------------------------------------------
Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :
Sayın Ege,
Kıymetli yavrum, bu iki söz arasında kesinlikle bir çelişki yok. Sen herhalde daha önce özellikle televizyonda kafa karıştıran, Allah’ın belası kimseleri dinledin veya onları okudun.
Değerli yavrum, birincide 'İlim bir nokta idi, cahiller onu çoğalttı' ile anlatılmak istenen şu: insanlar bir türlü az ile, ellerindeki ile kanaat etmek istemiyorlar. Hep gözleri yukarılarda. Büyük ilim adamı olmak, meşhur olmak, profesör olup özellikle Ramazan aylarında temiz Müslümanların başına bela olmak.
Değerli yavrum, Hz. Ömer’e sorarlar, “Kimin imanına sahip olmak isterdiniz?” Hz. Ömer’in cevabı beni her zaman ürpertmiş, ağlatmıştır. Diyor ki “Hani çöllerde kimsesi olmayan, yaşlı, gariban kadınlar vardır. Geceleri yıldızlara bakarak ağlarlar, Allah’a olan, Peygambere olan aşklarını anlatırlar, af dilerler. İşte ben böyle bir kadının imanına sahip olmak isterdim.”
'Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum' sözü ile ilim öğretenlere karşı bir saygı, bir edep, bir huşu anlatılmaktadır. Bu bütün ilim aşıklarını titretecek, ağlatacak bir inceliktir.
Güzel yavrum, yeni maillerini bekliyor, selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Sabri Tandoğan
Aziz Ruhları Şad Olsun.