Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Hayat tecrübeleri...
Gönderen : Sabri Babadan Mesaj
Tarih : 11/15/2019 10:50:28 AM


.
SABRİ BABA'DAN HAYAT DERSLERİ

ALLAH'A İNSANLA YAKLAŞILIR

Kıymetli yavrum,

Farz ibadetlerle insan borcunu ödemiş olur. Ancak bu yetmez, Allah'a yalnız farz ibadetlerle yaklaşılmaz. Allah'a insanla yaklaşılır. Peygamberimiz, "İnsanların en hayırlısı insanları seven ve onlara faydalı olandır." buyuruyor. İnsanlara faydalı olmayı da ibadet haline getirmeliyiz. En yakınlarımızdan başlayıp bunu bütün insanlara dalga dalga genişletmeliyiz. Bunları yapmadan, sadece farz ibadetlerle Allah'a yaklaşmaya çalışan kendini aldatmış olur."

*

İNSANLARLA İLGİLİ KARAR VERİRKEN DİKKATLİ OL...
"Bir insanı değerlendirirken bir konuda en ufak bir tereddüt oluşursa onun üzerine gidilmeli, kesinlikle önemsiz diye gözardı edilmemelidir. Küçük (!) işaretler, büyük bilgileri saklar. Minicik olaylarda bile gardımızı alacağız.

Beni gençliğimde bir hanımla tanıştırmak istediler. Amerika’da tahsil yapmış, bir aile kızı diye. Evlerine davet etmişler. Hep birlikte gittik. Sofraya oturuldu. Çorbalar konulmuştu ama kaşıklar yoktu. Bunun üzerine bu hanımdan kaşık rica ettim. Biraz sonra elinde bir kaşıkla geriye geldi, kaşığın sapını bana uzatırken baktım avucunun içiyle iç kısmını tutuyor. O anda kararımı verdim. Çünkü bu davranış pek çok şeyin göstergesiydi. Yine takdir ettiğimiz bir hanım memurumuz vardı. Bir gün onu sakız çiğnerken gördüm. Kendisine bunun uygunsuzluğunu anlatabilmek için “Siz, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’i herkesin içinde sakız çiğnerken düşünebilir misiniz?” dedim. “Neden olmasın?” dedi. Baktım ertesi günü yine sakız çiğniyor, o zaman hakkındaki düşüncelerim değişti. Ona kendisinin de bir kraliçe gibi olabileceğini ima etmiştim ama demek ki buna layık değildi. "

*

AİLELERİN YAŞADIĞI PROBLEMLERİN ÇOĞU EVE GİRİP ÇIKAN KİMSELER NEDENİYLE ÇIKAR
"Eve girip çıkan kimselere de çok dikkat edin. Bazı uygunsuz kimseler gelmek isteseler de bir bahane bulun kabul etmeyin. Çünkü aile içinde daha sonra çıkan birçok problem eve iyi niyetle alınan bu kişilerden kaynaklanabiliyor. Daima pozitif kimselerle görüşün."

*

"Karı-koca beraberliği sırasında alkollü olan varsa ilerde çocukta bir şekilde anormallik çıkıyor."

*

ÇOCUĞUNA İSİM SEÇERKEN DİKKATLİ OL...
"Çocuğa konacak isim onun karakterini etkiler. Tasavvufta bir söz vardır: “Söylenen söz vücut bulur” denir. Güzel anlamlı bir isim söylene söylene çocukta bir açılım oluşturur. Aksi de böyledir. Savaş, Hıncal, ... gibi isimler de çocuğun karakterini olumsuz etkiler..."

*

NİKAHTA AYAĞA BASMA OLAYI İLKELLİKTİR
"Nikahta ayağa basma olayı medeniyete de insanlığa da aykırıdır. Bu ne zalimce bir davranış! Bir insan hayranlık duyarak evleneceği bir kimsenin nasıl olur da ayağına basar? Hem evde benim sözün geçsin de ne demek?

Biz evlenirken eşimle bir mukavele yaptık. “Bu evde yalnız Allah’ın ve Peygamberin dediği olacak. Ne senin dediğin ne de benim dediğim olmayacak” dedik. Ve kırk dört yıl bir cennet hayatı yaşadık."

*

SON NEFES...
"Son nefes, insan hayatının aritmetik ortalamasıdır. Çok dikkatli olmalıyız bazen küçük sandığımız bir amel son nefeste bizi kurtarabilir."

*
DUA...
""Dua, o anda Allah'la beraber olmak demektir. Dua, insan ruhunun, insan gönlünün Allah'a ulaştığı andır. Gerçek duada mesafe olmuyor. Ego, nefis, benlik aradan çekiliyor. Seven ve sevilen bir araya geliyor.

“Allah'ım oğlumu kızımı muvaffak et”, bu gerçek dua değil. Kendin için istediğini başkası için de isteyeceksin. Örneğin ülkemizde aç insan olmasın ama bütün dünyada da olmasın. Duayı mümkün olduğunca genişletmeliyiz. Aksi halde egoizmin dar sınırları içinde çırpınmaktan kurtulamayız. "

*

HER OLANDA HİKMET VAR
"Bazı kötü sandığımız olaylar aslında insanı daha iyiye, daha güzele götürür. Bugün pekçok şeye belâ nazarıyla bakıyoruz. İşsizlik, hastalık gibi. Fakat birçok insan hastalıklardan sonra hayatın kıymetini daha iyi anlar, daha güzel bir hayat yaşamaya başlar. Birçok insan işsizliğin, parasızlığın acısını yaşayınca hayata ve insanlara daha gerçekçi yaklaşır.

Başımıza bir olay gelince Cenab-ı Hakkın muradı neydi, neden bu olay başıma geldi diye düşünmemiz gerekiyor. Bir insanın parası, imkânları, makamı... elinden alınabilir ama onun şahsiyeti, zarafeti elinden alınamaz. Bunlar ayrı ayrı imtihanlardır. Şartlar ne olursa olsun beyefendiliğimizi, hanımefendiliğimizi korumamız gerek. Asil insan bir göz odada da otursa asildir. Bayağı insan sarayda da otursa bayağıdır."

*

ÇOCUKLARIN DA ANNE BABA ÜZERİNDE HAKLARI VARDIR VE ÇOK MÜHİMDİR
"Evlatların da ana babaları üzerinde pek çok hakları vardır. Ana babanın evlat üzerindeki hakkından daha önemlidir.

Bir çocuk dünyaya geliyor. İlk hak; güzel bir isim koymak. Yoksa her iki dünyada da vebali var. Anne baba olunca insanlar hayatlarını değiştirmeli. Her ikisi de hayatımı ben yine istediğim gibi yaşarım diyemez. Her yönleriyle çocuğa örnek olmak zorundalar. Daima çocuğa iyi alışkanlıklar kazandırmak zorundalar. Kız, erkek farketmez. Erkek çocuk da mutfağa girecek. Dünyada en iyi aşçılar, en iyi terziler erkek. Çocuk küçük yaşta hayata alıştırılacak.

Kraliçe Elizabeth'in babası Kral 6. George onu 6 yaşındayken bulaşıkhaneye, çamaşırhaneye götürmüş. Kraliçe aynı zamanda mükemmel bir ev hanımı. Onun kadar güzel reçel yapan yok deniyor. Kocasının kıyafetlerini kendisi yıkıyor, ütülüyor. Sarayda hizmetçisi mi yok, var elbet... Çocuklar küçük yaştan itibaren hayata hazırlanacak ki anne baba Hak'ka göçüp çocuk arkada kalırsa, hayatta sendelemesin, ben dünyanın neresine gidersem gideyim ayakta kalırım, desin."
Sabri Tandoğan
Aziz Ruhları Şad Olsun.

Selamlar, esenlik ve huzur dolu cumalar.

Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.
Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]