Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : "Eğer aşık isem ölmezem ayruk" Yunus Emre Hz.
Gönderen : Sabri Babadan Mesaj
Tarih : 11/22/2019 9:28:02 AM


.
EĞER AŞIK İSEM ÖLMEZEM AYRUK-YUNUS EMRE

Kıymetli yavrum,

"Allah’a âşık olan insanda nefret olmaz."

*
AŞKINI BÜYÜTMEK, YÜCELTMEK İSTİYORSAN...
"Aşk zamanla büyüyebilir de, gerileyebilir de. Hiçbir şey durağan değildir. Kur’an-ı Kerim’de, “Her an, her şey değişim içindedir.” buyrulur.
Aşkın yücelmesi için, hâle razı olmak gerekir. Biz hep itiraz içindeyiz, oysa hayatı olduğu gibi kabul etmeliyiz. Bütün ruh yücelikleri, sanat güzellikleri, hâle razı olmakla gerçekleşir. Hâle razı olunca insan sükûnete erişiyor."

*
HER SABAH AŞKA SIFIR KİLOMETREDEN BAŞLA
"Aşk, bütün duyguların en üstünüdür, muhabbetle başlar. Mühim olan, aşkı bir ömür boyu devam ettirebilmek. Tarafların kusuru olsa bile... Aşka güzelliğini, yüceliğini veren bu. Biz bir hata yaptığımızda Allah bizi affedebiliyor. Rızkımızı vermeye devam ediyor.
Goethe diyor ki, “Aşk, affetmektir.”
Her şeye rağmen sevgiye devam etmek, her şeye rağmen onun üstüne titremek. Her sabah aşka sıfır kilometreden başlamak…"

*

"Hayat=Aşk. Aşkı çıkarınca geriye birtakım ritüeller kalıyor."

*

İNSANI SEVMEYEN ALLAH'I DA SEVEMEZ
"İnsanı sevmeyen, Allah’ı da sevemez. Allah’ı sevmeye giden yol, insanları sevmekten geçer. Çünkü Allah’ın sırlarından bir kısmı insanda mevcut. Allah (c.c), “Ben insanın sırrıyım, insan benim sırrım” buyuruyor. Ancak aşk ile Allah’a bağlananlar buna mazhar olur."

*
ÖYLE SEV Kİ...
"Bir Hadis-i Kutsi’de, “İnanmadıkça cennete giremezsiniz ve birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız” buyruluyor. İnancın da temeli sevgiye dayanıyor, var oluşun temeli de... Kinlerden, nefretlerden, intikam duygularından arınmadıkça, insan mânâ yolunda bir adım ilerleyemez. Her şeyin temeli sevgi… Topyekûn bir sevgi…"

*

"Eşyayı eşya olarak görüyorsak maç bitmiştir. Çünkü her zerreden zikreden Allah’tır."

*
"Allah bizi sevgisinden yarattı."

*
ÖNCE DÜŞÜNCE DEĞİŞİR SONRA HER ŞEY
"Bir gün bir kimse, bir veliye gider. “Efendim” der, “Kalbimizin korkulardan, vehimlerden, endi¬şelerden, vesveselerden kurtulması için ne yapmalıyız?” Cevap çok kısa, çok vecizdir. “Düşüncenizi düzeltiniz, her şey düzelir” der."

*

KİMDE NE OLDUĞUNU BİLEMEZSİN, ÇOK DİKKATLİ OL
"Hiçbir kimseyi basit, önemsiz görme. Her insanın ayrı bir varoluş nedeni vardır. Her insan kendi istidadı alanında tek ve mükemmeldir. Yunus, “Tehi (boş) görme kimesneyi, hiç kimesne tehi değil” der. İnsana saygı duymayanlar şeytana mensupturlar. Bilirsin, şeytan Âdeme sec¬de etmediği için, kibirli olduğu için cennetten kovuldu. Aman dikkatli ol yavrum. Hakkın dostları bin bir kisve içinde gizlidir. Herkese karşı saygılı, mesafeli, edepli ol."

*
AŞK, HER YERDE...
"İşimizi aşk ile yapalım. İçtiğimiz bir bardak suyu bile, aşk ile içelim. Allah, aşk ile yapılan işleri sever."

*
"Kemâl ehli, kemâlâtı sükûtta buldu hep. Konuşmak bir ihtiyaç ise, susmak bir sanattır."

*
BÜTÜN GÜZELLİKLERİN TOPLANDIĞI YER
"Nasıl dünya hayatında insan sevdiğinin yanında rahat, huzur, mutluluk ve güzellik bu¬lursa, sen de öyle yap. Mânâ âleminde, gönül yurdunda mut¬luluk her an, her yerde, her zaman Allah’la beraber olmakla, her an O’nun tecellilerini seyretmekle, onları hayretle, hayranlıkla, aşkla müşahede etmekle mümkün olur. Yürürken, otururken, yan üzerinde yatarken, konuşurken, susarken, okurken, ibadet ederken, dua ederken, tespih çekerken hep O’nunla beraber ol. En yakın arkadaşın, dostun, sırdaşın seccâden olsun. Seccâde, bütün güzelliklerin toplandığı yerdir."

*
İÇİNDE BİR SIKINTI MI HİSSETTİN....
"Bir sıkıntı mı hissetin? Bil ki kötü bir şey yapmışsındır. Söy¬lemişsindir. Düşünmüş ya da hayal etmişsindir. Lütfen, tevil yo¬luna gitme. Ne olur kendini aldatma. Bil ki bütün aldatmalar çir¬kindir. Ama en kötüsü, insanın kendi kendini aldatmasıdır. O sıkıntıyı bir alârm kabul et. Derhal uyan. Derhal tavır al. Baha¬neler arama. O anda Allah’tan uzaklaşmışsındır. Güzellikler âle¬minden ayrılmışsındır. Derhal tövbe ederek dön Rabbine. Yine için ışısın. Renkle, ışıkla, şiirle dolsun..."

*
"İnsanın yüzü kafasının içiyle gü¬zelleşir."

*
"Konuşmak bir ihtiyaç ise, susmak bir sanattır. Güzel konuşmanın tek yolu vardır: Dinlemeyi öğrenmek."

*
"Konuş¬mak, insanın aklını kullanma sanatıdır."

*
KARANLIKLAR DAĞILSIN İSTİYORSAN...
"Seni rahatsız eden düşüncelerden, duygulardan kurtulmak istiyorsan, kalbinde ve kafanda Kur’anî duygu ve düşünceler egemen ol¬sun. Işık gelince karanlık gider yavrum. Hak gelince bâtıl zâil olur. Karanlık bir eve girince, sopayla, süpürgeyle karanlıkları dağıtmaya çalışmak, sadece zaman ve enerji kaybettirir. Hiçbir netice alınmaz. Elektriğin düğmesine dokunman yeter. Bir anda bütün ev nurla, ışıkla dolar. Kalbimiz ve kafamız da böyledir. Negatif duygu ve düşüncelerle dolunca, onlardan kurtulmanın en kestirme yolu, kalbimizi ve kafamızı Nûr-u Muhammedî ile doldurmaktır. "

*

KUSUR ARAYAN...
"Kusur arayan, kim¬senin hünerini göremez."

*
ÖYLE BİR ÜSLUPLA KONUŞ Kİ...
"Eskiler, düşüncelerini, insana daha yakın gelen duygu ve hayal yüklü sözlerle söylüyorlardı. Sözlerinde incelik, zarafet, edep, hayâ, saygı vardı. Bugün ne yazık ki o nüansları kaybettik. Ka-balaştık. Batı geleneğine uyarak, kuru ve soyut bir üslûpla konu¬şuyoruz. Her çağın insanına, onların anlayabileceği, etkilene¬bileceği bir sesle hitap etmek lâzımdır. Birçok insan ne söylen-diğine değil, nasıl söylendiğine bakar. Bazen yumuşak ve tatlı bir söyleyiş, sımsıcak bir ses tonu, dinleyen insanın bütün dün¬yasını değiştirir. Onu güzellikler ülkesine götürür. Kur’an-ı Ke-rim’de Cenab-ı Hak, Hazreti Musa’yı, Firavunu Hak’ka davetle görevlendirirken, “Ya Musa, Firavun’la konuşurken, yumuşak ve tatlı söyle” buyurur."

Selam, saygı ve sevgi ile.

Sabri Tandoğan
Aziz Ruhlarına Fatihalarla.

Selamlar, esenlik, güzellik ve bereket dolu cumalar.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]