Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Önemli olan olaylar değil o olaylar karşısında takınmış olduğumuz tavırlard
Gönderen : Gültekin Temizel
Tarih : 12/2/2019 11:22:39 PM


.
Efendim,

Sitenizi bir süredir izliyor ve oldukça yararlanıyorum, inşallah bu güzellikleri hep birlikte daha uzun zaman paylaşmak nasip olur.

Efendim, acaba sitenizde bir de tevekkül konusunu açar mısınız? Maksada ulaşma konusunda tevekkülün yeri nedir?

Bütün güzelliklerin üzerinize olması dileğiyle saygılar, selamlar...

Hatice Özüdoğru

Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :
---------------------------------------------

Sayın Hatice Özüdoğru,

Kıymetli yavrum, tevekkül önce şartları, olayların o anki durumunu paniğe kapılmadan, telaşlanmadan olduğu gibi kabul etmek, sonra ben bu durumda ne yapabilirim, elimden ne gelir demektir. Bilelim ki Allah, insana kaldıramayacağı yükü vermez. İnsanları paniğe götüren, şaşırtan, perişan eden olaylardan çok, o olaylar karşısında takındığı tavır oluyor. Birbiri ardısıra olaylar olacak, hayat yürüyecek, durmayacak, artıların yanında eksiler, pozitifin yanında negatifler birbiri ardırsıra önümüze gelecekler. Mesele o olaylar karşısında pozitif bir tavır takınabilmek, sonra onun icraatına geçebilmektedir. Biz bu dünyaya imtihan için geldik. Bu hayat imtihanlarından yüzakıyla çıkabilmek için. Diyeceksiniz ki ne zaman bitecek bu sınavlar? Son nefese kadar devam edecek.

Kur’an-ı Kerim’de “Allah, her an yeni bir şe’en üzeredir” buyruluyor. Şe’n, oluşum demek. Hayat her an yeniliklere gebe. Bir olay bitecek, başka biri başlayacak. Kendinizi bir sinema seyircisi gibi düşünebilirsiniz. Sinemaya gidiyorsunuz, yerinize oturuyorsunuz, film başlıyor. Film kareleri birbiri ardısıra önünüzden akıp gidiyor. Hayat da böyle yavrum. Olayların sonu gelmiyor, yaşadığımız sürece. Burada önemli olan nokta şu; her an karşılaştığımız olaylar karşısında gaflet içinde olmamak, uyanık olmak, hazır olmak ve pozitif tavrımızı almak. Negatifi seçtiğimiz zaman bilelim ki sınavı kaybettik. Ve bu böyle son nefese kadar sürüp gidecek. Küsmek yok, darılmak, gücenmek, kırılmak yok, yalnız olaylar karşısında müspet tavır takınmak var. Tevekkül içinde olan bir kimse bu olay niye böyle oldu, bu kimse niye böyle söyledi, niye böyle yaptı demek yok der, aldığı müspet tavırla yoluna devam eder. Gayet tabi hayatta eksi de olacak, artı da olacak. Bir pilin iki ucu eksi veya artı olsa transistörlü radyomuz çalışır mı? Anadolu’da çok söylenen bir söz vardır: “Önce atını güzelce bağla, sonra Allah’a emanet et”. Tevekkülü ne güzel anlatır bu söz. Bizler kul olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız. Sonra Allah’a tevekkül edeceğiz. Sükunetle sonucu bekleyeceğiz.

Bilmem yavrum, meseleyi anlatabildim mi? Tereddüt ettiğin bir husus olursa lütfen yaz. Bir şair

“Kalmasın Allah’ım alemde, hiçbir hakikat nihan (gizli)”

diyor.

Selam, sevgi ve saygı ile.

Sabri Tandoğan
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]