Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Marifet, iltifata tabidir.
Gönderen : Sabri Babadan Mesaj
Tarih : 1/22/2020 12:49:20 AM


.MARİFET, İLTİFATA TABİDİR
"Eskiler “marifet, iltifata tabidir” derlerdi. Ve ilave ederlerdi: “Müşterisiz meta, zayidir.” Hayattta herşey karşılıklı olur. Siz bir insana birtakım manevi güzellikler kazandırmak istiyorsunuz. Fakat karşı taraf müstağni, hiç oralı değil. O zaman ısrardan vazgeçmek gerekir. Söylediğimiz sözler karşı tarafta canı gönülden dinlenmiyorsa susmak gerekir. Tek taraflı sevgi olmaz. Karşı taraf bizim gösterdiğimiz sevgiye dudak büküyor, küçümsüyorsa o zaman o sevgiyi hiç göstermemek daha iyi. Satılmayan malı piyasaya ısrarla sürmek pek akıllıca bir hareket değildir. bu genel kuralı hayattaki her hadiseye uygulayabiliriz. Güzel söz söylemek için bir de güzel dinleyen insan gerekir. Akıllı bir insan esneyen bir insan karşısında konuşmaz, sükut eder. Hayatta hangi olayı ele alırsak alalım netice değişmez. İnsanın ısrarla, zorla kendini sevdirmeye çalışması o kimsenin aklının kısa olduğunu gösterir.

Sevgiler de karşılıklı olmalıdır. Sadece bizim gösterdiğimiz sevgi yetmez. Karşı taraf bigane kalıyor, omuz silkiyorsa yapılacak iş derhal o sevgiyi orada noktalamak olmalıdır. Bir arkadaşımız gönderdiği mailde bir kimseye sevgisini belli ettiğini, ve karşılığında çok ağır hakaretler gördüğünü ve bu olayı on iki senedir unutamadığını yazmıştı. Böyle bir sevgi kabul edilemez. Çünkü o bir sevgi değil, sadece nefsin bir itişidir. Gerçek sevgiler düzeyli, karşılıklı olur.

Bilmiyorum ne demek istediğimi anlatabildim mi? Özetle “Marifet, iltifata tabidir”, “Müşterisiz meta, zayidir”."
Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]