Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Kan vermek ve tırnak kesmek için uygun olmayan günler hk.
Gönderen : Siteden
Tarih : 2/17/2020 10:32:08 PM


.
KAN ALDIRMAK VE TIRNAK KESMEK İÇİN UYGUN OLMAYAN GÜNLER HAKKINDA
Ebû Hureyre (r.a) dan rivayet edilen Hadisi Şerifte Rasûlüllâh (Aleyhisselatü Vesselam Hz.) şöyle Buyurmuştur:

"Her kim çarşamba ya da cumartesi günü kan aldırır da cesedinde bir alaca (vitiligo) hastalığı görürse kendisinden başkasını tenkit etmesin."

Çarşamba, cuma ve cumartesi günleri de ameliyat için uygun olmayan günler olarak kabul edilir. Bu günlerde hacamat da yapılmaz.

Allah'u Teala'nın demiri salı günü halk etmiş olması ve kanda demirin en etkin olduğu günün salı günü olması nedeniyle mümkünse salı günü kan verilmemesi vücutta demir eksikliği ortaya çıkmaması için daha uygundur.

Ancak Arabî ayın (Recep, Şaban, Muharrem ... gibi...) 17. günü salı gününe denk gelirse o günde yaptırılacak hacamatın bir yıllık hastalıklara şifa olacağı Hadis-i Şerifle beyan edilmiştir.

Hadis âlimlerinden biri, cumartesi kan aldırdı. Baras (deride beyaz ve alaca lekeler belirmesi) hastalığına yakalandı. Doktorlar bir çare bulamadılar. O zat, Allahü Teâlâya yalvardı, ağladı, secdeye kapanıp, Rabbine sığındı. Secdede iken uyudu. Resulullahı rüyada görüp hastalığını arz etti.

Peygamber Efendimiz Aleyhisselatü Vesselam Hz.,

-"Sen benim bu husustaki yasağımı duymamış mıydın?! Bir daha (Sahih değil diyerek) benim hadisimi hafife almaktan sakın!"

Buyurdu.

-İşittim ama, sıhhatinde şüphe ettim, mevdu (uydurma) olabilir dedim.

-"Benden bildirilen ve Hadis denilen bir sözde niçin ihtiyatlı olmadın?"

Buyurup, mübarek elini, yaralara sürdü. O zat uyanınca, hastalığından eser kalmadığını gördü. Bir daha da Hadis-i Şerifleri mevdu (uydurma) sanmakta çok ihtiyatlı hareket etti. (Şir’a)

***
ÇARŞAMBA GÜNLERİ TIRNAK KESİLMESİNİN UYGUN OLMAYIŞINA DAİR

Çarşamba Günü Tırnak Kesmeyi Nehyeden Hadisin Zayıf Olduğu Zannıyla Hareket Edenlerin Başına Gelenler

Geride zikredilen kıssaya benzer bir hadise de İbnü'l-Hâc (Rahimehumüllâh) nâmındaki takva sahibi bir âlimin başına gelmiştir.

Şöyleki o:

"Çarşamba günü tırnak kesmenin alaca hastalığına sebebiyet vereceği" hususunda bir hadisi şerif işitmiş, fakat bir çarşamba günü
fırsat bulduğunda, mekruh olduğuna dair bildiği Hadisle amel etmeyi terk ederek:

"Hazır vakit bulmuşken sünneti yerine getireyim" diye tırnaklarını kesmiş ve alaca hastalığına tutulmuş.

Bunun üzerine Rasûlüllâh (Aleyhisselatü Vesselam)'ı mânâ âleminde görünce O'nun:

-"Sen Benim yasakladığımı duymamış mıydın?!"

sitemiyle karşılaşmış

Buna karşı: "Yâ Rasûlüllâh ! Bence bu Hadis sahih olmadığından amel etme lüzumu hissetmedim" diye cevap verince, Rasûlüllâh Aleyhisselatü Vesselam

"Sana benden gelen bir rivayeti işitmen yeterliydi" buyurmuşlar, sonra mübarek elini onun bedenine sürmesi bereketiyle alaca hastalığı tümüyle
zâil olmuş.

O zaman İbnü'l-Hâc (Rahimehumüllâh) "Rasûlüllâh (Aleyhisselatü Vesselam) den duymuş olduğum bir rivayete bundan sonra ebediyyen muhâlif davranmayacağım
diye Allahü Teâlâ'ya tevbe tazeledim" demiştir."

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]