Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Allah, yavaş sesle konuşanları sever.
Gönderen : Gültekin Temizel
Tarih : 2/27/2020 2:20:17 PM


.


Merhaba sayın büyüğüm,



Bu günlerde beni zaman zaman düşündüren bir konuyu size yazmaya karar verdim. Efendim, çok ve yüksek sesle gülmenin kalbi öldüreceğini okudum. Yine yüksek sesle konuşmanın da olumlu bulunmadığını öğrendim. Konuşma ve gülmede yüksek sesten kaçınılması konusu niçin bu kadar önemlidir ve kalbi nasıl öldürür?


Bazan otobüste, yolda, lokantalarda, dinlenme yerlerinde çok yüksek sesle konuşanlar oluyor, uzakta oturanları bile rahatsız ediyorlar. Bu konulardaki görüşleriniz nelerdir?


Konuşma adabından da genel olarak bahsederseniz sevinirim.


Saygı ile ellerinizden öperim... Allahın selamı üzerinize olsun... Çok teşekkürler...


Gültekin Temizel


Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz’nin Cevaben Yazdıkları:
------------------------------------------------------------------------------------
Sayın Gültekin Temizel,


Kıymetli yavrum, yüksek sesle konuşmanın çeşitli sakıncaları vardır. Bazen yüksek sesle konuşmak bencilliğin, egoizmin, nefsaniyetin göstergesi gibi olur. Onun arkasında çirkin bir benlik gizlidir. Yavaş sesle konuşmak efendiliktir, uygarlıktır, inceliktir, zarafettir, edeptir. “Allah yavaş sesle konuşanları sever”. “Sesinizi Peygamberin sesinden fazla yükseltmeyin”. Hucûrat Suresindeki bu ayetler konuşma adabını bizlere gösteriyor. Allah Hazret-i Musa’yı firavunu Hakka davetle görevlendirirken “Ya Musa, firavunla konuşurken yumuşak ve tatlı söyle” buyurur. Bütün bunlar bize ne güzel bir derstir. Otobüste, dolmuşta, vapurda, trende yüksek sesle konuşmak, konuşmasını herkese dinletmek egoizminden başka nedir? İyi ama kardeşim, ben seni dinlemeye mecbur muyum? Geçen gün arkadaşlarla “Papaz’ın Bağı”na (bir çay bahçesi) gitmiştik. Kapıdan girişte bir kimse köpeğiyle konuşuyor ve ona “Herkes seni sevmek zorunda değil ki” diyordu. Ürperdim. Heyecanlandım. Ne güzel bir sözdü bu. Eve gelince defterime yazdım. Nasıl herkes bizi sevmek zorunda değilse yine herkes bizi dinlemek zorunda değil ki. Yüksek sesle konuşanlar toplumda daima kırık not alırlar. Sevilmezler, sayılmazlar, el üstünde tutulmazlar. Gittikleri yerde krallar gibi karşılanmazlar. Bu nedenlerle bu çirkin huydan vazgeçmek gerekir.


Selam, sevgi ve saygı ile.


Sabri Tandoğan
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]