Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Hürrem Sultan isimli ilginç insan.
Gönderen : Manolya
Tarih : 4/15/2020 10:17:51 AM


.
Merhaba Efendim,

Müsadenizle sitenize bir yazı dizisi sunmak istiyorum: Bu yazıda hareme cariye olarak getirilip, daha sonra Muhteşem Kanuni Sultan Süleymanı zekasını ve cazibesini kullanarak kendine tutsak eden, Başkadın olan Hürrem Sultanın hayat felsefesini anlatıp sizin yorumlamanızı rica ediyorum.

Hürrem Sultan diyor ki:

Kaderimi talihin eline bırakamazdım. Zira talihin bana yardımcı olması yeterli değildi, benim de ona yardımcı olmam gerekiyordu. Talih denen rüzgarın yelkenimi doldurabilmesi için rüzgara hazır olmam gerekiyordu ve ona göre yelken açmam gerekiyordu.

Hayatı zorunlu bir mücadele olarak görmedim. Mücadeleyi bir yaşam tarzı olarak seçerek,gerçek hayat olarak benimsedim. Daima hesaplı hareket ettim. Talih hazırlıklı olana yardım eder.

Hayatın içinde olabilmek, birşeyleri değiştirebilmek, faaliyette bulunmak bana yaşama zevki veriyordu.Haremde bir köşede oturup günlerimin aynı şekilde tekrar etmesine izin vermedim. Hayatımı zenginleştirerek daha üst seviyelerde devam etmesine gayret gösterdim. Bilinçli olarak hayatımı şekillendirdim.

Hayatımı şekillendirebilmek için, dizginlerinin elimden gitmesine izin vermedim. Kendimi olayların seyrine bırakmadım ve olaylardan netice çıkarmasını bildim.

Düşünmeden günü yaşıyanları küçümsedim ve kıskandım. Küçümsedim,çünkü bu insanlar hayatı hafife alıyorlardı.Kıskandım, çünkü benim hesapsız kitapsız yaşama şansım yoktu. En ufak bir hatamda hayatım silinebilirdi.

Hareketsizlik ve güçsüzlükten nefret ettim. Enerjiktim, mücadeleciydim ve inatcıydım. Benim için yaşamak çalışmak,çalışmak ise yaşamak demekti.Hayatı gerçekten sevdim. Çünkü herkesin korktuğu değişime benim ihtiyacım vardı. Değişim içinde bulunduğum sadece iyileştirebilirdi.

Ben yaşadığım her gün, her an bulunduğum durumun muhasebesini yaptım , davranışlarımı da buna göre tasarladım.Kendimle sürekli hesaplaşmasaydım ben ben olamazdım, hatta olmazdım. Hayatımı yaşamadım ben düşünerek bilinçlendirdim.Bundan da hiçbir zaman şikayetçi olmadım. Kaderimi bir an için bile olsa kabullenmedim. Zira kaderim bana hep cimri davrandı.

Hürmetle ellerinizden öpüyorum. Hayırla kalın Efendim.

Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :
--------------------------------------------------

Sayın Manolya Hanım,

Kıymetli yavrum, Hürrem Sultan’ın hayatına ait okuduğun kitaptan ilginç cümleleri bizlere aktarman ne ince, ne güzel bir düşünce. Gerçekten Hürrem Sultan’ın hayatında hepimiz için alınacak nice dersler var. Ona uzak olanlara, bana ne diye omuz silkenlere diyecek bir sözümüz yok. İnsan odur ki değil insanlardan, çevresindeki hayvanlardan, bitkilerden bile birşeyler öğrenmeye çalışır. Hayat bir okul, bizler de o okulun son nefesimize kadar öğrencileriyiz. Allah, bizleri de, diğer insanları da duyan, düşünen,hisseden, ibret alan kullarından eylesin.

Selam, sevgi ve saygı ile.

Sabri Tandoğan
Aziz Ruhlarına Fatihalarla.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]