Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Her gün yeniden sevmek...
Gönderen : Sabri Babayla Sohbet
Tarih : 6/19/2020 2:49:58 PM


.
SABRİ BABA İLE SOHBET
HER GÜN YENİDEN SEVMEK...

Sayın Büyüğümüz Sabri Baba'mız bir gönül dostuna tavsiyede bulunuyor:

- Aman yavrum sen sen ol, eşinin çocuğunun her şeyine karışma. Bizim Rana Hanımla bu kadar iyi anlaşmamızın altında yatan en büyük gerçeklerden biri de bu idi. Her şeyine karışılması karşı tarafı bunaltıyor.

Erkek demek çok başka bir şey. Bazen “erkek kadın” derler. Merhum Samiha Ayverdi böyle bir hanımefendi idi mesela. Bir erkek yerine göre bazı kararları kendisi alacak. Ona her konuda ne yapacağını tarif etmeye gerek yok. Mesela bazı kadınlar eşlerinden şikayet ediyorlar. Biz söylemesek eşimiz evde neyin eksik olduğunu bilmez, diyorlar.
-Efendim, erkek, evde neyin eksik olduğunu bilmeli mi?

-Evet yavrum bilecek. Ben mesela evde ne az kalmışsa onu Rana’ya hiç söyletmeden gider alırdım. Bu böyle olacak.

Sayın Büyüğümüz:

-Bugün Türk erkeklerinin çoğu kendisini yetiştirmek için bir aşk, bir heyacan duymuyor. Çoğunun aklı, fikri cinsellikte.

- Efendim, peki Avrupalı erkek böyle değil mi? Genellikle bu konuda hep Türk erkeklerine yükleniyorsunuz?

- Onlarda bu kadar değil, çünkü onların hobileri var. Edebiyat, resim, heykel, mimari, tabiat güzellikleri, koleksiyon yapmak gibi… Batılı erkek günlük hayatındaki boşlukları bunlarla dolduruyor ama Türk erkeği öyle değil. Ne okuyor, ne güzel sanatlarla ilgileniyor. Çoğu hayvan gibi yaşıyor. Evli olduğu halde başka hanımlarla ilgisi olan çok erkek var. Ama eşlerinden de boşanmak istemiyorlar. Çünkü onların çamaşırlarını yıkamaya, yemeklerini yapmaya da biri lazım. Kadın onlar için bir sevgili, bir aşk meleği değil. Kızılay’ın göbeğinde bir kitapçıya git, kitap almaya gelenler o kadar az ki. Düşünün, bu Ankara’nın göbeğinde. Ne gelen var, ne giden var…


Pekiii, Türk erkeğini yetiştiren kim? Türk kadını. Bugün Türk kadını, kızı yolda biriyle konuşsa hemen gardını alır ama oğlunun yaptıklarıyla övünür. Annenlerin ağzı kulaklarında, "a teyzesi benim oğlum çapkın…" diye övünüyorlar. Yani bir yerde anneler çocuklarını böyle yapıyorlar.
Batılı anne küçük yaşta oğlunu edebiyata, şiire, müziğe, resİme, tabiat sevgisine yönlendiriyor. Ama Türk hanımlarının içinde böyle kaç tane anne çıkar. Bugün kaç tane Sabiha Hanım var Türk annelerinin içinde??

Türkiyede evlilik hayatı artık çok acı bir halde. Rana’yla benden başka adam gibi, insanca, medenice evlilik hayatı yaşayan hiç kimseyi görmedim. Niye kadınla erkek el ele verip de bir güzelliği yaşamıyorlar, paylaşamıyorlar. Bir gün bir arkadaşım bana bir kitabını hediye eti. Kitabın ismi bir mısra kadar güzeldi: “Paylaşmak ki O En Güzel”. Hayatta paylaşmak kadar güzel ne var? Her şeyini paylaşmak, ne güzel bir şey… Ama bugün bunu başaran kaç kişi var. Anadolu’da kadının bir adı da kaşık düşmanıdır. Ne demek kaşık düşmanı. Yani adam önündeki çorbaya kaşığını uzatan kadınını düşmanı gibi görüyor. “Şimdi o olmasaydı bu çorbanın hepsini ben içecektim.” diyor.

-Efendim, bir çift evliliklerinin çok ilerleyen yıllarında da ilk günkü aşkı, heyecanı yaşayabilirler mi?

-Tabi… İşte Rana ile ben böyleydik…

-Nasıl oldu peki?

-Birbirini her gün yeniden severek...

Sabri Tandoğan

Aziz Ruhlarına Fatihalarla.
Selamlar, esenlik ve huzur dolu cumalar.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]