Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Önemli olan çocukla tatlı, güzel bir dialog kurabilmektir.
Gönderen : İlker
Tarih : 6/21/2020 9:07:33 AM


.
ÖNEMLİ OLAN ÇOCUKLARLA TATLI, GÜZEL BİR DİALOG İÇİNDE OLABİLMEKTİR
Soru-Cevap
Çok Muhterem Efendim,
Hürmetle ellerinizden öpüyor, Sizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Efendim, bir bebeğimiz olacağını öğrendiğimiz o ilk günlerden bu güne, çocuk yetiştirme sanatı ile alakalı olarak dönem dönem sorduğum sorulara lütfedip verdiğiniz cevaplar ile yolumuza devam ediyoruz. Sevgili Efendim, çocuğumuz iki yaşına girmek üzere. Etrafımızdan 2 ila 3 yaş arasında, çocukların her şeye "hayır" dedikleri, anne ve babaya karşı sert (isyankar) oldukları bir dönemin var olduğu haberlerini alıyoruz. Yine Sizin değerli tavsiye ve işaretlerinizle çocuğumuzun bu yaşını da nitelikli bir şekilde geçirmesini arzuluyoruz.
Efendim, eşimin hamilelik döneminde işaretleriniz üzere evimizde televizyon açılmadı, ki bu adeti hala sürdüre geliyoruz. Evde asla yüksek sesle konuşulmadı, ve yine işaret ettiğiniz gibi, bebeğimizin yanına girdiğimizde ona yumuşak sesle seslendik, odaya girerken onu selamladık, sesli olarak Besmele çektik.
Sevgili Efendim, çocuğumuz annesiyle resim yapmaktan, bize bir şeyler çizdirmekten, hayvanlar alemini tanımaktan çok keyif alıyor. İmkan ölçüsünde boş vakitlerde hayvanat bahçelerini ziyaret ediyoruz. Söz dinleyen bir çocuk, ama derinde bir sinirlilik halini hissedebiliyoruz, şöyle ki; başka çocuklarla bir araya geldiğinde, onların haylazlıklarına, atta itip kakmalarına uzun süre sabrediyor, ama öyle bir an oluyor ki bütün gücüyle karşısındaki itip kakan çocuğu itiyor ve oradan uzaklaşıyor.
Efendim, eşim ile birlikte verdiğimiz kararlarda tutarlı oluyoruz, birimizin evet dediğine diğeri asla hayır demiyor, çocuğumuza bazı konularda sınırlar koyarken açıklama da yapıyoruz. Acaba, dualarınızla birlikte, evladımızın bu yeni yaşı için bize ilave tavsiyeleriniz, emirleriniz olabilir mi? Efendim, örneğin annesi ya da babası olarak çocuğumuza kızmamız gerektiği durumlarda bunun ölçüsü nasıl olmalı? Zira yavaş yavaş bazı konularda kızmamız gerektiğini görmeye, hissetmeye başladık, hatta kızıyoruz da. Bizim akıl erdiremediğimiz ancak Sizin hissettiğiniz hususlarda da emir ve yasaklarınızı lütfeder misiniz?
Mektubuna tekrar ellerinizden öperek son veriyor, Cenab-ı Rabbimizden Sizlere sağlıklı ömür, bizlere de istifadeler niyaz ediyorum.
Evladınız İlker,
--------------------------------------------------------------------------------
Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :
Sayın İlker Bey,
Kıymetli yavrum, çevreden işittikleriniz külliyen saçmadır. Onlara kulak asmayın. Mümkün olduğu kadar çocukla görüşmediğiniz zamanlarda da sakin, rahat, huzurlu olun. Evin içinde bir eksi elektrik olunca çocuk bunu algılar. Bazı sizi rahatsız eden durumlarda çocukla konuşun, ama son derece yumuşak, sakin, rahat bir şekilde. Neden davranışının doğru olmadığını ona güzellikle anlatın. Ama muhakkak anlatın. Çocuk şu yaşta şu kabalığı yapar, bu yaşta bu terbiyesizliği yapar sözü tamamen saçma, rezil, kepaze düşüncelerdir. Siz ona kulak asmayın. Çocukla tatlılıkla, güzellikle dialog kurun. Mesele burada. Ne zaman bir müşkülünüz olursa hiç çekinmeden yazın.
Selam, sevgi ve saygı ile.
Sabri Tandoğan
Onun ve Hakka Göçen Ailesinin Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]