Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Her şeyin karmakarışık olduğu şu zamanda kimin görüşlerine itibar edelim?
Gönderen : Sabri Babadan Mektup
Tarih : 9/20/2020 11:27:47 AM


.
HER ŞEYİN KARMAKARIŞIK OLDUĞU ŞU ZAMANDA KİMİN GÖRÜŞLERİNE İTİBAR EDELİM?
Kıymetli yavrum,

Üç buçuk yaşında idim, minicik omuzlarıma sığmayan büyük bir aşk ve heyecanla okuma yazma öğrenmiştim. Bir gün annem, bana bir defterle bir kalem getirdi. Oğlum dedi, sana bir cümle söyleyeceğim, bunu arka arkaya beş sayfaya tekrar-tekrar yazacaksın. O cümle şuydu:

“Oğlum, Allah’ın ve Pey­gamberin inan dediklerinden başka hiçbir şeye, hiçbir kim­seye inanma.”

Bütün çocukluğum, bu cümleyi tekrarlamakla geçti. Posta Caddesi’nde şimdiki Modern Çarşı’nın bulunduğu yerde, Devrim İlkokulu vardı. Ben orada okudum. Her sabah okula giderken, bu cümleyi tekrar ederdim. Çevrenizdeki ko­nuşmalara, tartışmalara arada bir kulak verin, ne kadar boş, ne kadar anlamsız, ne kadar ipe sapa gelmez olduklarını göre­ceksiniz. Falan meselede, filân profesörün görüşü şöyleymiş. Falan yazar böyle diyormuş. Bunlar lâf mıdır efendim? Allah aşkınıza bu sözlerin tutarlı bir yönü olabilir mi? Filân profesörün görüşü şöyle olabilir, böyle olabilir, bundan bana ne, beni ne ilgilendirir? Benim için önemli olan, Allah’ın ve Resulünün ne dediği ve Resulullah Efendimizin sünneti seniyesi. Hangi insan Allah’a ve Resulüne şeksiz, şüphesiz büyük bir aşk ve imanla bağlanmışsa, önemli olan odur. Eğer her önüne gelenin kişisel görüşüne ve kanaatine göre hareket edilirse, bu iş nereye varır. Bir gün, bir insan Hz. Ali’ye sorar, “Efendim” der, “İlim nedir?” Hz. Ali cevap verir: “İlim bir nokta idi, onu cahiller teksir etti (çoğalttı).”

Bugün kafası karmakarışık olan insanlara sorun, falanca mesele hakkındaki görüşünüz nedir diye. Başlar sıra­lamaya, falanca âlim böyle diyor, filânca âlim şöyle diyor, an­latır, anlatır bir sürü isimler ve kitaplar söyler ama bir türlü sıra kendi görüşüne gelmez. Efendim bu konuda Kur’an-ı Kerim’in hükmü şudur, diyemez, bir türlü bu konuda “Yüce Resulümüz şöyle buyuruyor” diyemez. Bu isimler ve kitaplar çoğaldıkça, kafalar iyice karışır. İyiyi kötüden, güzeli çirkinden, eğriyi doğ­rudan tefrik edemez hâle gelir. Ve bu durum ne kadar acıdır. Böylelikle kişiliğini bulamamış, sevincini yakalayamamış, güzel­likten uzak tipler ortaya çıkıyor.

Rahmetli hocam Op. Dr. Münir Derman “Oğlum serseriliğin birçok çeşidi vardır. Önüne gelen her kitabı okuyan, onun eleştirisini yapamayan, sadece oku­duğu kitapların sayısı ile övünen insanlar, ne kadar zavallı­dırlar.” derdi. Her işittiğine inanan, her sakallıyı hoca sanan, her ukalâlık yapanı âlim sanan kimseler için, ne sıfat kullanılır, onu siz söyleyin.

Selam, saygı ve sevgi ile.

Sabri Tandoğan
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]