Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Hatıralardan dersler-İsraf.
Gönderen : Sabri Babadan Mesaj
Tarih : 9/23/2020 5:52:10 PM


.
HATIRALARDAN DERSLER
"Yıllarca önce Berlin’deyim. Güzel bir yaz gecesi. Berlin’in ana caddesinde vitrinlere bakarak geziyorum. Gerçekten olağanüstü güzel mağazalar ve onların muhteşem vitrinleri. Birden vitrinin ışıkları söndü. Rahmetli eşime döndüm: “Bak hanım”, dedim, “burada da ışıklar aniden sönüveriyor”. Oradan geçmekte olan bir işçi kardeşimiz bana döndü ve: “Hayır, efendim”, dedi “ışıklar sönmedi. Dokuz buçuk oldu, vitrinin ışıkları otomatik olarak karardı. Dokuz buçuk olunca burada adet böyle. Vitrinler kararıyor. Sokakta olanlar evlerine çekiliyor. Akşam saat ondan sonra en ufak tıkırtı yapmak yasak. Bir kimsenin komşusu gece saat ondan sonra tıkırtı ederse çok ağır ceza görüyor. Cezanın gerekçesi, Alman ekonomisinin zarar görmesi. Akşam onla sabah altı arasında mutlak bir sessizlik egemen. Bir kimse tıkırtı yüzünden uyuyamazsa ertesi günü onun iş verimi düşer bu da gürültü yapanın ağır tecziyesini gerektirir.” dedi. Bugün batı hayranı geçinen birçok kimse bu gerçeklerden habersiz. Batıda moda olan herhangi bir uygunsuz durum, hemen Türkiye’de kabul görüyor. Biraz da iyi güzel taraflarını alsak ya. Batıda herhangi bir tren istasyonuna gidiyorsunuz. Her istasyonda bir tarife asılı. İnanılır gibi değil. Tren gara onikiyi bir geçe girecek deniyor. Gerçekten tam o anda tren garda oluyor. Bizde Ankara İstanbul arasındaki trenlerde birçok defalar gidip geldim, gördüğüm şu oldu: Hiçbirinin ne geliş saati, ne gidiş saati birbirini tutmuyordu.


Bizde belediyeler tarafından toplanan çöpler bir sıkıntı ve ıstırap konusu. Halbuki batıda o çöpler değerlendiriliyor, sanayide kullanılan çeşitli asitler elde ediliyor.

Bana öyle geliyor ki, bu israf ve tasarruf meselesine çok daha geniş açılardan bakmak gerekiyor. Bu bir hayata karşı takınılan tavır."
Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]